Den fjerde Bøker i Bø-festivalen starter egentlig 1. mai. Her fra et av fjorårets intime øyeblikk.
Den fjerde Bøker i Bø-festivalen starter egentlig 1. mai. Her fra et av fjorårets intime øyeblikk. Foto: BIRIGIT ESPEDALEN

Gro Dahle tildelt pris i Bø

Litt på forskudd har forfatter Gro Dahle mottatt Bøker i Bø-prisen for 2015.

Den fjerde festivalen i rekken setter Bø litt på hodet 1.–3. mai, med 15 arrangementer. Den litterære festivalen har tidligere år trukket om lag 1200 besøkende totalt. Arrangøren kaller årets program sterkt, aktuelt og mangfoldig.

Skarp og innsiktsfull

I begrunnelsen for årets pristildeling påpeker juryen at Gro Dahle (52) siden debuten i 1987 har markert seg med et sterkt språklig uttrykk: Hennes verk er preget av en særegen skarp og innsiktsfull naivisme. Dahle studerte i Bø og bor på Tjøme.

Prisen på 10.000 kroner og et kunstverk deles vanligvis ut på åpningsfesten. Men det var i kveld Gro Dahle hadde anledning til å motta prisen av ordfører Olav Kasland.

Hilde Pedersen, kultursjef i Bø, er en av sju personer som jobber fram Bøker i Bø-festivalen, i et samarbeid mellom kommunen og forfatterstudiet ved Høgskolen i Telemark.

– Den er blitt veldig godt tatt imot av publikum. Det finnes tydeligvis mange lesesirkler i fylket. Vi trekker folk ikke bare fra midtfylket, men også fra nord og sør og østlandsområdet for øvrig, forteller Pedersen.

Forfatter Gro Dahle.
Forfatter Gro Dahle. Foto: Cappelen Damm

Festivalen ønsker både å presentere litteratur i bredden og vise det smale, de etablerte og de nye litterære stemmene. Det skjer over hele byen.

– Vi vil også skape liv i sentrum. I så måte har Nota Bene gjort et scoop denne gang ved å få tidligere polititopp og nå krimforfatter Hanne Kristin Rohde til bokhandelen!

Fredag er det tjuvstart på Oterholt/Kvennøya med presentasjon av boka «Elvetid» ved Bjørn Tordsson og Atle Tellnes.

Om arbeiderromanen

Fredag 1. mai starter hovedbolken, naturlig nok om «Den norske arbeiderromanen anno 2015». På Bø vertshus stiller Kjartan Fløgstad, Vigdis Hjorth og litt mindre kjente Helene Guåker. Kveldens åpningsfest på Gullbring byr på enda flere litterære tungvektere – og Telemark strykekvartett.

Bokbadet med Jon Michelet er derimot avlyst.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

En rikholdig påfølgende festivalhelg er nærmere beskrevet på festivalens nettsider. Blant telemarkinger i ilden kan nevnes Kari Smeland, Amalie Kasin Lerstang, Rune Christiansen, Mette Karlsvik, Edy Poppy, Eldrid Lunden med flere.