Varden

Kultur

Her er sommerens festivalguide

Her er sommerens festivalguide

Sommer i Telemark betyr festivaler for enhver smak. Vi gir deg sommerens festivaloversikt.

Du trenger ikke reise ut av fylket for å dra på festival i sommer. Varden har funnet frem til 35 festivaler som finner sted i Telemark mellom 12. juni og 31. august. Vi tar forbehold om at vi ikke har fått med oss alle arrangementer, og at det kan oppstå endringer i festivalenes program. God festivalsommer!

JUNI:

Rjukan Rock
12. – 13.juni
Tveitoparken, Rjukan

På programmet: For 16.gang blir det rock i Tveitoparken. Blant bandene som kommer er Seigmen, Jaa9 & OnkelP, Åge Aleksandersen og sambandet, Backstreet girls, og The Rainmakers.

Slåttefestivalen
12. – 13.juni
Bergtun, Hjartdal

På programmet: Norgesmesterskapet i ljåslått skjer på lørdag. Byting og Ni Liv spiller konsert. Mesterspelemennene Jan Beitohaugen Granli og Per Anders Buen Garnås, og fire av landets beste folkedansere står for noe av underholdningen til festivalen.

Aspirantkorpsfestivalen
12. – 14.juni
Gulset og Skien sentrum

På programmet: Aspirantkorps fra hele landet samles i Skien for å spille og ha det gøy. I år gjester noen av korpsene også dagprogrammet til Skien live.

Skien Live
13.juni
Skien brygge, Skien
På programmet: Familieprogram på dagen med blant annet Teodor Kristoffersen og Ib fra svartaste granskauen, på kveldstid spiller the Norwegian Soulband, Violet Road, Hanne Fjeldstad, og deLillos.

Kystkulturuka i Langesund
14.-20.juni
Langesund

På programmet: Årets tema er veteranredningsskøyter, og flere redningsskøyter og tradisjonsbåter blir å se på bryggene i Langesund.  Langesundsfjordens kystlag byr på en rekke aktiviteter i løpet av uka, blant annet vise- og allsangkveld og fiskekonkurranse for barn.

 -  PIT 2010

PIT 2010

Porsgrunn internasjonale teaterfestival
16. – 20.juni
Porsgrunn sentrum

På programmet: Stort og variert teaterprogram både i Porsgrunns gater, Ælvespeilet, Rådhuset, Kafé K, Sjøfartsmuseet, Friteateret med mer. Grenland friteater, Circa, Leo Bassi og Cie Transe Express er blant artistene som skal opptre på festivalen.

Sommarlandfestivalen for korps
19.-21 juni
Sommarland, Bø

På programmet: Massevis av musikkorps fra hele Sør-Norge vil sette farge på Bø denne helgen.  Det blir parader i gatene og flere konsertoppdrag for deltakerne, blant annet i Bø kirke, Gullbring kulturanlegg og naturligvis i Sommarland.

Dalsmarken
19.-20 juni
Dalen, Tokke

På programmet: Creedence night med Clearwaters, Tone Rose Bratland og Fotlaus spiller konserter, Frode Aga og Nesan serverer grillmat og det blir marked, tivoli og underholdning for barna.

Victoriafestivalen
19.-20 juni
Kviteseidbyen, Kviteseid

På programmet: Konsert med Byting og Veslehøtt. Marked, utstillinger, quiz, «Den store styrkeprøva», sykkelløp og innslag fra kulturskolen, er blant aktivitetene på festivalen.

Viser ved kanalen
19. – 20.juni
Lunde sluseamfi, Lunde

På programmet: Vamp, Lars Vaular, David Urwitz, Jack Vreeswijk og Love Tholin, Myrull, Henning Kvitnes, og barnekonsert med Onkel Tuka.

Sommarland skifestival
24.-28.juni

På programmet: Norges beste langrennsutøvere samles i Bø, for å instruere barn og ungdom i nasjonalidretten. Kanalrennet langs Telemarkskanalen og Sommarlandsprinten inngår i programmet.

Wings & wheels
26. – 28.juni
Flyplassen, Lunde

På programmet: Norges beste trail-kjører, Marius Christiansen skal ha show-oppvisning. Alt du kan tenke deg av motoriserte staseligheter både på bakken og i lufta på dagtid og livemusikk på kvelden.

Museumsfestivalen

28.juni

På programmet: Porsgrund historielag byr blant annet på foredraget «Porsgrunn 1814» teater, klassisk konsert og rockekonsert på Bymuseet og det gamle Sjøfartsmuseet i Porsgrunn denne ettermiddagen.

JULI:

Seljordfestivalen
1.– 5.juli
Dyrskuplassen, Seljord

På programmet: Fire dager viet til danseband! Blant artistene som spiller opp til dans på årets festival er Lasse Stefans, Bellamy Brothers, Anne Nørdsti, Ole Ivars og Vestlandsfanden.

Øylarm
10.juli – 11.juli
Skåtøy kafé og galleri, Kragerø

På programmet: En fersk festival ser dagens lys på Skåtøy denne sommeren. Øylarm lover et mylder av musikalske uttrykksformer, og byr artister som Jonas Alaska, Hvitmalt Gjerde, Jazz på trass, Oda Dahll og Silja Sol.

Skåtøy vise- og poesifestival
16. – 18. juli
Skåtøy kafé og galleri, Kragerø

På programmet: Poesi og viser blir servert av både de veletablerte og de unge, lovende på Skåtøy. Blant dem er Jan Erik Vold, Øystein Sunde og Meget i sløyd, Hennig Kvitnes duo, Oda Dahll og Julie Westgård Stordalen.

Verdens minste festival
17. – 19.juli
Jomfruland, Kragerø

På programmet: Det blir mye moro for barna når verdens minste festival kombinerer teater og naturvitenskap på Jomfruland. Insekter og småkryp er temaet, og det blir blant annet safari, klovnelaboratorium og quiz.

JOAKIM S. ENGER - Bacalaofestivalen i Brevik 2014.

Mobilbilde Dag Willy Rasmussen og Gyrid Sæterbø blir foreviget på mobilbilde Elisabeth Kirkenes.

Bacalaofestivalen i Brevik 2014. Mobilbilde: Dag Willy Rasmussen og Gyrid Sæterbø blir foreviget på mobilbilde Elisabeth Kirkenes.Foto: JOAKIM S. ENGER

Bacalaofestivalen
18.juli
Brevik

På programmet: Flere tonn med bacalao! For 20.gang inviterer Brevik og omegn sjømandsforening til en skikkelig etegilde i Brevik.

Retro Live
24.-25.juli
Stabbestad, Kragerø

På programmet: For første gang arrangeres Retro Live som tar utgangspunkt i noen av de største artistene fra 70, 80 og 90-tallet. Blant artistene som kommer er UB40, Samantha Fox, Alphaville, The Hooters og Modern Talking.

Hanne Findal - countryfestivalen Campliv på Countryfestivalen i Seljord 2014

countryfestivalen: Campliv på Countryfestivalen i Seljord 2014Foto: Hanne Findal

Countryfestivalen
22.-26.juli
Dyrskuplassen, Seljord

På programmet: For 17.gang er Dyrskuplassen klar for storinnrykk av countryentusiaster. Blant artistene som gjester årets festival er Craig Morgan, Kurt Nilsen, Hellbillies,  Gunslingers, Ni Liv og Too Far Gone.

Olsokdagane
24. – 26.juli
Folkestadbyen, Fyresdal

På programmet: Fyresdølene inviterer til Olsokfeiring tre dager til ende med blant annet til gatefrokost, utstillinger, teater, Tre Sopranos og dansefest.

AUGUST:

Treungenfestivalen
30.juli – 1.august
Treungen, Nissedal

På programmet: CC Cowboys, OnklP & De fjerne slektningene, Postgirobygget, DeLillos, Plumbo, Stage Dolls og Return er blant bandene som spiller opp til fest i Treungen i år.

 - Mersmak i Skien Julie Skifjeld og Fredrik Hassel.

Mersmak i Skien: Julie Skifjeld og Fredrik Hassel.

Notodden Blues festival
30.juli – 2.august
Notodden sentrum

På programmet:  Robert Plant & The Sensational Space Shifters, George Thorogood & The Destroyers topper plakaten, og en stjernespekket hyllest til blueslegenden B.B King er en del av årets program. Odd Nordstoga avslutter festivalen.

Kistefestivalen
30.juli – 2. august
Prestejordet, Siljan

På programmet: Festival på familiegården til Kisteslekta i Siljan. Truls, Comet Kid og Deathcrush er noen av artistene som tar turen til gården.

Langesund sjømat- & fiskefestival
31.juli – 1. august og 8. – 9. august

På programmet: Festivalen byr på sjømat og kystkultur for et bredt pulikum, og samler også hundrevis av sportsfiskere og hobbyfiskere i Langesund. Den tradisjonsrike fiskekonkurransen arrangeres den andre av festivalens to helger.

Hagefestivalen
31.juli – 1.august
Wrightegaarden, Langesund

På programmet: I Hagefestivalens andre år kommer artister som Wrightegaarden-vennen Lissie, Øystein Greni, Jonas Alaska, Admiral P, Team Me og Tommy Tokyo.

Telemarkfestivalen
6.-9.august

På programmet: Den internasjonale folkemusikkfestivalen byr for 26. gang opp til spennende musikkopplevelser på forskjellige scener i Bø. På plakaten står blant andre Sigrid Moldestad, Valkyrien Allstars, og Ruby Red & The Moonshine Brothers.

Kragerø havnefestival
7. – 9.august
Kragerø

På programmet: Familiefestivalen med maritime opplevelser arrangeres for femte gang i år. Det blir blant annet bryggesafari, bryggedans, konkurranser og maritim auksjon.

Skjærgårdssang
7.-9. august
Langesund

På programmet: Skjærgårdssang arrangeres av Stiftelsen skjærgårdsgospel og er en kristen musikkfestival. En rekke artister gjester festivalen, deriblant Reverend John, Tre Sopranos, Oslo Gospel Choir og Hilde Svela.

Kartfestivalen
14.-15.august
Gvarv, Sauherad

På programmet: I år kommer selveste Bob Geldof and the Boomtown Rats til Gvarv og Kartfestivalen. Det gjør også Rival Sons, Katzenjammer og Tom McRae & The Standing band, med flere. 

International youth film festival
11. – 15. august
Langesund

På programmet: Ny internasjonal filmfestival for unge filmskapere i alderen 14 – 26 år arrangeres for første gang i år. Dokumentarer og kortfilmer fra deltakerne blir vist.  Det vil også bli delt ut publikumspriser og jurypriser i løpet av festivalen.

Ælj i solnedgang
21. – 22.august
Holtan gård, Skien
På programmet: Rita Eriksen, Knut Reiersen Sudan Dudan, Jon Balke og Frøydis Grorud er blant artistene som gjester låven til Anne Gravir Klykken i Solum.

 -  Notodden Bluesfestival 2013

publikum

Notodden Bluesfestival 2013 publikum

Mersmak
28. -29 – august
Langbryggene, Skien sentrum
På programmet: Mye deilig mat fra over 100 stands.  Årets mål er å vise fram matmangfoldet, og et stort område vil bli viet til mat fra hele verden.

Litteraturdagane i Vinje
28. – 30. august
Vinje

På programmet: Tove Nilsen, Cecilie Enger, Erlend Nødtvedt og debutantprisvinner Amalie Kasin Lerstand er blant forfatterne man blir bedre kjent med under årets litteraturfestival.

Rjukan trubadurfestival
28. – 29.august
Rjukan sentrum
På programmet: Bjørn Eidvåg, Harald Nesse, Jon Solberg fra Ni Liv, og Valkyrien Allstars og flere trubadurer tar turen Rjukan for å ta en trall.

Trollrally
28. – 30. august
Stykjavika, Fyresdal
På programmet: Motorsykkeltreffet med leker, rockekonsert og grilling arrangeres i år for 51. gang.