Prosjektleder for Drømmemila, Kirsti Arvesen Nesheim, skanner en av de 40 QR-kodene som tilhører den digitale guiden.
Prosjektleder for Drømmemila, Kirsti Arvesen Nesheim, skanner en av de 40 QR-kodene som tilhører den digitale guiden. Foto: FOTO: TOM INGE ANDERSEN

Her kan du guide deg selv ved hjelp av smarttelefon

Ved hjelp av smarttelefon eller nettbrett kan du nå selv guide deg gjennom Drømmemila på Ulefoss.

– Dette har aldri vært gjort før i Telemark, jeg vet ikke om det er blitt gjort så mange andre steder i landet heller, sier prosjektleder for Drømmemila på Ulefoss, Kirsti Arvesen Nesheim.

40 digitale guider

Hun sikter til informasjonstavlene som er satt opp på de sju kulturhistoriske stedene langs Drømmemila, der folk selv enkelt kan la seg guide digitalt. Få fortalt historier, som er tekstet på engelsk og se tusentalls av bilder, og til og med høre musikk, ved bruk av sin egen smarttelefon eller nettbrett.

– Her for eksempel, er en digital guide til Holla kirke, sier hun og bøyer seg ned mot de fem QR-kodene nederst på tavla.

En kode til skal opp på tavla, en som leder til en 3D-visning av kirka slik den så ut da den i sin tid var hel.

– Her kan du bevege deg rundt og til og med inn i kirka, sier Nesheim.

Fra Holla kirkeruin kan du se utover området som var Fen-vulkanen for 850 millioner år siden, før kontinentene ble revet fra hverandre. Vulkanen var noe så sjeldent som en kalksteinsvulkan.
Fra Holla kirkeruin kan du se utover området som var Fen-vulkanen for 850 millioner år siden, før kontinentene ble revet fra hverandre. Vulkanen var noe så sjeldent som en kalksteinsvulkan. Foto: FOTO: TOM INGE ANDERSEN
På Ulefoss sluse stopper kanalbåten og slipper av en 17-åring og hennes mormor. De har Amerika-billetter i lomma, men reisen er blitt for lang for mormor. Resten av historien får du ved å skanne QR-koden ovenfor.
På Ulefoss sluse stopper kanalbåten og slipper av en 17-åring og hennes mormor. De har Amerika-billetter i lomma, men reisen er blitt for lang for mormor. Resten av historien får du ved å skanne QR-koden ovenfor.

– Når de to siste kodene er på plass har vi til sammen 40 digitale guider i forbindelse med Drømmemila: Telemarkskanalen, Ulefos Jernværk, Øvre Verket, Geoparken, Romnes kirke, Holla kirkeruin og Ulefos Hovedgaard, sier prosjektlederen – som da hun holdt på med prosjektet ble omtalt som «Drømmekvinnen»

– Nå er jeg bare en forhenværende drømmekvinne, sier hun med glimt i øyet.

Drøye to millioner

Nesheim anslår at prosjektet har kostet drøye to millioner kroner.

– Prosjektet har pågått over tre år og er blant annet støttet av Telemark fylkeskommune, Riksantikvaren, Nome kommune og litt fra alle partnerne, sier hun.

– Det vi har gjort er å lage denne digitale guiden, som du også kan gå inn på nett og finne, vi har shinet opp parkeringsplassene her ved Holla kirke og på Øvre verket, vi har fått opp disse infotavlene. Vi har etablert ordinære guidede turer. Dessuten har vi laget en digital fotobank.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mye kulturhistrie

Kirsti Arvesen Nesheim tør ikke påstå at Ulefoss er blant stedene som har mest kulturhistorie å vise til.

– Men det er ikke noen tvil om at akkurat her på Ulefoss så ligger det veldig konsentrert. Lange linjer og en unik kontinuitet.

Fakta om Drømmemila:

-

Et samarbeid rundt kulturminnene på Ulefoss.

-

Rundt Ulefossen, i en mils omkrets, ligger Ulefoss Hovedgaard, Geoparken Gea Norvegica med Fensfeltet, Øvre Verket, Ulefos Jernværk, Romnes middelalderkirke, Holla kirkeruiner og Telemarkskanalen.

-

Prosjektet har blant annet etablert en digtial guide til kulturminnene.

QR-koder spretter stadig opp på stadig nye steder og er todimensjonale strekkoder som kan leses av en rekke mobile enheter som smart­telefoner og nettbrett.

QR står for Quick Response, og gjør det enklere å komme inn på en nettside enn å skrive inn hele adressen.

Raskt og direkte

QR-kodene identifiseres via de tre like hjørnene som alltid er til stede. Når en QR-leser ser disse tre feltene, tolkes resten av innholdet innenfor firkanten.

Deretter kan de ta deg direkte til en nettadresse, vise en tekst, koble deg på et trådløst nettverk, gå direkte til en app i Android Market/App Store, inneholde kontaktinformasjon og andre ting.

Slik leser du dem

Alt du trenger er en mobiltelefon eller et nettbrett og et program som kan skanne QR-koder.

For de fleste av dem trenger du bare å starte appen og så peke kameraet mot QR-strekkoden, og i løpet av svært kort tid får du så opp et vindu som forteller deg hva strekkoden inneholder, med mulighet for gå videre – åpne en gitt nettside, legge til en person som ny kontakt eller lignende.

Historien om Oline

Om du skanner koden til venstre vil du få tilgang til en av de 40 QR-kode-guidene som er laget i forbindelse med Drømmemila på Ulefoss.