Olav og Gunstein Bjørgum blant noen få av alle de bildene 80-åringen har til salgs. Flotte julegaver, smiler de to.
Olav og Gunstein Bjørgum blant noen få av alle de bildene 80-åringen har til salgs. Flotte julegaver, smiler de to.

Hjelper pappa med signeringen

I en alder av 80 år fortsetter Olav Bjørgum sin kunstneriske virksomhet med god bistand fra sønnen Gunstein.

Politiadvokat Gunstein Bjørgum legger uniform og svart kappe på hylla noen måneder for å hjelpe faren i verksted og atelier. Blant annet med det som på fagspråket kalles radering og ikke minst sørge for at en stor samling med bilder får Olavs signatur.

Pappa har talent

– Det er veldig bra å kunne drive med noe annet en periode. Og denne jobben sammen med pappa blir jo ganske spesiell, sier Gunstein Bjørgum.

Men juristen slår ettertrykkelig fast at han ikke har noen kunstneriske ambisjoner.

– Pappa har et talent og jeg har stor respekt for kunsten som et yrke. Jeg har ikke det samme talentet bortsett fra at jeg regner meg som sånn passe fingernem. Det praktiske har jeg arvet fra min far, smiler Gunstein.

– Det er jo fantastisk at Gunstein tar seg tid til å bistå meg. Jeg er veldig takknemlig for det, sier Olav, som fyller 80 år fredag.

Olav Bjørgum og sønnen Gunstein diskuterer hvordan arbeidet skal gjøres. Fredag fyller Olav 80 år. Nå får                 han hjelp av sønnen til blant annet å signere gamle bilder. ALLE
Olav Bjørgum og sønnen Gunstein diskuterer hvordan arbeidet skal gjøres. Fredag fyller Olav 80 år. Nå får han hjelp av sønnen til blant annet å signere gamle bilder. ALLE Foto: KJELL AULIE
Jeg har ingen ambisjoner som kunstner, men hjelper pappa som best jeg kan, sier Gunstein Bjørgum.
Jeg har ingen ambisjoner som kunstner, men hjelper pappa som best jeg kan, sier Gunstein Bjørgum.
Dette bildet tok Varden av Olav Bjørgum i 1993 da han viste fram flere av sine kjente arbeider.
Dette bildet tok Varden av Olav Bjørgum i 1993 da han viste fram flere av sine kjente arbeider.

Må ha meg en dram

– Det blir stor feiring?

– Må vel ha meg en dram, humrer han.

Junior gjør det klart at noe er på gang fredag, men foreløpig er det en godt bevart hemmelighet. Fortsatt er Bjørgum senior aktiv som kunstner, men naturligvis går ikke ting like fort som det en gang gjorde. I atelieret er det store lager med kunst. En god del er bortbestilt, men langt fra alt er klargjort for levering. Det er her Gunstein kommer inn.

Jobben er allerede godt i gang og daglig pendler sønnen mellom Skien og Gvarv.

Høyeste karakter

Bildekunstneren og illustratøren Olav Bjørgum er opprinnelig fra Valle i Setesdal. Han flyttet tidlig ut og som sin bror Torleiv utdannet han seg til sølvsmed.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ved uteksamineringen fra Statens håndverks- og kunstindustriskole fikk han diplom med innstilling, som det het. Det betyr den høyeste karakteren som er oppnåelig. I 1964 etablerte han sitt eget grafiske verksted.

Han bodde i mange år på Eidsvoll og har også bodd i Østfold og Hedmark. En del år var Bjørgum engasjert i organisasjonsarbeid, men hoppet etter hvert av.

Flyttet til Gvarv

– Det var motstridende interesser innenfor kunstnermiljøet. Det ble slitsomt. Jeg ble forsynt av dette arbeidet og var glad for å komme ut av det, sier han.

I 1986 flyttet han og kona til Gvarv der Bjørgum etablerte atelier og grafisk verksted i Gamlegata. Kona døde for en del år siden.

– Hvorfor akkurat Telemark?

– Vi vurderte flere muligheter, men har alltid hatt et positivt forhold til Telemark. At Gvarv lå midt imellom Setesdal og Oslo var heller ingen bakdel. Jeg trengte god plass og den gamle apotekergården i Gamlegata var midt i blinken. Kunstnermiljøet som fantes her var også positivt med tanke på en etablering, sier Olav Bjørgum til Varden.

Positivt samarbeid

Bjørgum er kjent for sin karakteristiske strek. Han har hentet mye inspirasjon til sin kunst fra boksamlingen «Gamalt or Sætesdal». Til juleheftet «Jol i Setesdal» har han levert illustrasjoner helt siden starten. Han samarbeidet i mange år med forfatteren Ingeborg Refling Hagen og leverte illustrasjoner til flere av hennes bøker.

– Et svært positiv samarbeid, sier han.

Bjørgum har fått en rekke priser opp gjennom årene, blant annet Kirke- og undervisningsdepartementets illustrasjonspris og Sauherad kommunes kulturpris.

– Jeg har alltid holdt meg til det figurative og har aldri hatt sans for de nye trendene. Har hatt et rikt liv som kunstner og fått gjøre det jeg liker aller best, sier Bjørgum, som får travle dager sammen med sønnen fram mot jul når bilder skal klargjøres og leveres.