Tine Marie Riis gleder seg til å reise «verden rundt» som cosplaydommer og gjest på ulike eventer i månedene framover. Høydepunktene i år tror hun blir å dra til New Zealand og til norske Gigacon.
Tine Marie Riis gleder seg til å reise «verden rundt» som cosplaydommer og gjest på ulike eventer i månedene framover. Høydepunktene i år tror hun blir å dra til New Zealand og til norske Gigacon. Foto: Vendy Berg Hegle

Hun har 200.000 fans fra hele verden

Tine Marie Riis har en horde av fans. Nå har også New Zealand fått øynene opp for Norges mest kjente cosplayer.

Tine Marie Riis fra Skien er landets største innen cosplay, og i snart halvannet år drevet med det på fulltid. Costume play, eller kostymelek, innebærer at man kler seg ut som karakterer fra spillverdenen, serier, litteratur eller tegneserier. En stor del av det er å lage antrekkene selv, og møtes på forskjellige arrangementer, såkalte «cons».

Til Spania og New Zealand

Mye har skjedd siden i sommer da Varden møtte henne i Skien sentrum, fullt utstyrt som Valkyrie Leona fra onlinespillet «Leauge of Legends». Populariteten til skiensjenta, som for tiden er bosatt i Lommedalen, har økt i høy fart siden den gang.

Eventsesongen starter denne uka for Riis, og hun gleder seg til å vise seg i de nye kostymene hun har laget. Hun er hyret som dommer og «special guest» på cons i blant annet New Zealand, Tyskland og Spania, og i påsken holder hun lynkurs i cosplay på Teknisk Museum.

– Jeg er så heldig som får møte cosplayere fra hele verden. Klarer ikke å slutte å glise når jeg tenker på det, sier hun.

Cosplaymiljøet i Norge vokser, og Riis har lagt merke til at stadig flere tør å ta steget ut og kle seg ut som sine favorittfigurer. Tiden framover vil hun bruke på å lage enda flere imponerende kostymer og prioritere å være enda mer aktiv i Norge. Blant annet planlegger hun sitt mest avanserte cosplay hittil: Ranger General Sylvanas fra Heroes of the Storm.

Felles for karakterene Tine Marie Riis velger, er at de ofte har rollen som hjelpere i verdenen de er hentet fra.
Felles for karakterene Tine Marie Riis velger, er at de ofte har rollen som hjelpere i verdenen de er hentet fra. Foto: Pugoffka/Privat
Tine Marie Riis lager alle cosplayene sine selv.
Tine Marie Riis lager alle cosplayene sine selv. Foto: Chris Morstad og Katix Media Site/Katla Photo

Les også:Nå har jeg dette som fulltidsjobb

200.000 fans på Facebook

I sommer var det 37.000 som fulgte fansiden hennes på Facebook. Nå er det godt over 200.000. Riis ler når Varden spør hvordan det er mulig.

– Jeg skjønner ikke hvor alle kommer fra. Det har virkelig tatt av. Tid er jo så «precious» i dag, og jeg blir helt rørt av at folk tar seg tid til å se hva jeg driver med.

På siden legger hun ut oppdateringer og bilder av sine nyeste kostymer og har livestreams. Fansene kommer fra hele verden. Mange er selvsagt norske, og overraskende mange er fra Mexico og USA.

Årets cosplayer

På julaften ble hun kåret til «Årets cosplayer» av nettstedet Cosplay Norway. Her la de blant annet vekt på den store jobben hun gjør for cosplaymiljøet i Norge: «Hun (...) gjør cosplay til noe spennende og lett å forstå for folk som ikke vet (...) Hun er full av stå-på-vilje og det at hun har klart å bli Norges første fulltidscosplayer, sier noe om hvor mye hun har jobbet for nettopp det», står det i begrunnelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det var veldig koselig å få den bemerkelsen. Jeg er nok en person som liker å passe på andre. Det gjenspeiles også i de karakterene jeg cosplayer, sier hun.