annonse

Hva betyr himmelfartsdagen?

HELLIGDAG? Det er svært få i Norge som forbinder Kristi himmelfartsdag med helligdag, men pastor Per: HELLIGDAG? Det er svært få i Norge som forbinder Kristi himmelfartsdag med helligdag, men pastor Per Midteide gråter ikke av den grunn. FOTO: FREDRIK PEDERSEN (Foto: FREDRIK PEDERSEN)

Det kan virke som om mange kun forbinder Kristi himmelfartsdag med en fridag i mai.

  • Halstein Røyseland

I dag er det Kristi himmelfartsdag. Eller himmelspretten som noen velger å kalle dagen.
Det betyr at vi nok en gang får en ekstra fridag i mai fordi Jesus reiste fra disiplene sine og til himmelen for mange herrens år siden.
Først på 300-tallet begynte enkelte kristne kirker å feire Kristi himmelfart som egen fest, og da 40 dager etter Jesu oppstandelse i henhold til evangelisten Lukas' kronologi.
- Det er svært få i Norge som forbinder Kristi himmelfartsdag med en helligdag. Det er jo heller ikke en av de store høytidsdagene i kirken heller, forteller pastor Per Midteide i Baptistkirken i Skien.

Religiøst innhold

Dagen kommer heller ikke til å bli markert med gudstjeneste i Baptistkirken.
- Vi skal ha en bønnestund på kvelden hvor det er bønn og takk som er tema. Som prest synes jeg det er veldig fint at vi kan samles og takke Gud for at vi tror Jesus er en levende realitet, synes pastoren.
- Hva synes du om at så mange bare ser på Kristi himmelfartsdag som en vanlig fridag?
- Det er jo et ledd i den utviklingen vi har i vårt land. De kristne høytider har i mindre og mindre grad et religiøst innhold, mener Midteide - og sikter til jule- og påskefeiringen.

Symbol på tro

Midteide synes ikke det gjør noe at Kristi himmelfartsdag fungerer som en utfluktsdag på hytta eller sjøen en fin vårdag, men han synes det er trist at helligdagene blir mindre levende for folk flest.
Pastoren mener Kristi himmelfartsdag fungerer som et forspill mot pinsen.
- Hva betyr Kristi himmelfartsdag?
- Den er et symbol på at den kristne tro forteller at Jesus etter sin død og oppstandelse gikk til sin far. Det gjenspeiler seg også i trosbekjennelsen: "sitter ved Gud den allmektiges høyre hånd". Dagen er en påminnelse om at Jesus lever, forklarer Midteide.


(Arkivartikkel fra 05.05.2005)
Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på varden.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.