annonse

Hybelboere for frokost-nyheter

PENDLERE: PENDLERE: Hedda Kise (tv)og Signe Prøys Tynning er ukependlere fra Grenland for at vi skal få nyheter til frokost. ALLE FOTO: TORE ØYVIND MOEN (Foto: TORE ØYVIND MOEN)

Det er snart to uker siden Hedda Kise (30) hadde sin første nyhetsvakt på God Morgen Norge. Derfor sier hun godnatt klokka åtte om kvelden.

  • Anne Spånem

Det ikke første gang at skiensjenta er på TV2s frokost TV. Forrige gang var hun programleder. Det var debuten på TV2 - en jobb hun i utgangspunktet ikke ville ha.
- De hadde sett meg på NRKs distriktsendinger, og spurte om jeg kunne tenke meg å jobbe med God Morgen Norge. Det fristet ikke, så jeg svarte nei. Men jeg er glad for at de overtalte meg, for det er fantastisk moro og et godt miljø. Særlig nå, når jeg får jobbe med nyheter. Sist uke tenkte jeg at jeg aldri kom til å klare å gå på jobb klokka to om natten særlig lenge. Men nå går det bra. Jeg tar meg selv i å lese alle aviser og lytte på alle sendinger, sier Hedda, som har hjemmeuke i Skien nå, sammen med mannen Lars og to smårollinger på 2 og 3 1/2. � pendle går greit så lenge hun har fri annenhver uke. En uke på hybel i Oslo, en hjemme hos familien.

Snille folk

- Knepet er at man ikke tar imot opprørende telefoner etter seks på ettermiddagen, eller drikker kaffe etter klokka fem. Jeg vil bare ha med snille folk å gjøre på kvelden, gliser kollega og ankerkvinne i God Morgen Norge, Signe Prøys Tynning (40), blid porsgrunnsrøst som har sittet i programlederstolen i snart 2 1/2 år.
- Det er derfor det bare klikker i telefonen når du ringer, Hedda, erter hun.
Signe pendler på samme måten. Mens hun er borte, bor sønnen på 17 hos tanta i nabohuset.
� være programleder innebærer at du stiller klokka fem om morgenen. Ikke akkurat nysminket og frisk. Den jobben gjør sminkeavdelingen, og halvtimen før sending tilbringer de to jentene i fred og ro i rolig passiar før det braker løs med nyheter, faste poster og aktualiteter til en halv million seere.
Det kan nesten virke som om det er en kvalifikasjon å være fra Grenland for å jobbe i God Morgen Norge.
Signe er porsgrunnsjente, kusinen � se Linda Tynning Bergestuen likeså. Hun går snart ut i barselpermisjon. Hedda er fra Skien og medprogramleder Øyvind Helgesen har i hvert fall kone fra Grenland. Ikke rart sendingene iblant får både dialektisk og temamessig vridning mot hjemstrøket.
- Jeg er stolt av å være porsgrunnsjente, sier Signe, som gjerne bruker energi på å avlive alle stygge miljørykter om hjemstrøket.

Tidlig ute

Journalister har de to jentene vært siden de forlot videregående skole. Før det også. Hedda troppet opp i Varden som sekstenåring, og ga seg ikke før daværende redaktør Bjørn Jacobsen ga henne et par uker.
Det var før han fant ut hvor ung hun var.
- To dager etter kom han inn på kontoret der jeg satt, og jeg tenkte at nå er det slutt. Men han sa bare: "Jeg ser du skriver, Hedda. Skal du være her, så må du jo få lønn." Dermed ble det fem uker. Siden har det vært NRK og TV2 siden 1997.
Signe har sin bakgrunn fra Radio Grenland, og fikk jobb i TV2s sportsavdeling for ni år siden. Siden har det blitt nyheter og aktualitet, det som ligger Signes hjerte aller nærmest.
- Det er det som er så fint med å bli eldre. Du vet hva du vil - og ikke vil. Jeg kunne aldri hatt Heddas jobb, det passer meg ikke. Men å være aktuell og samtidig ha en dialog direkte med folk i studio, er topp, sier Signe. Nettopp rundet førti, med kjempekalas i Oslo. Hedda ble 30 i høst, avlyste festen bare et par uker før.
- Mest fordi det føltes hardt å bli 30. Lars og jeg dro på tur alene i stedet!
Hedda er i motsetning til Signe ikke ferdig med å prøve seg fram i flere roller. Ved siden av nyhetene, jobber hun med Dyreriket, et naturserie.


(Arkivartikkel fra 25.01.2003)
Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på varden.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse

annonse