Det melder Stax Museum of American Soul Music , som kaller ham «en av de store pionerene innen soulmusikk og arkitekt for The Memphis Sound».

Hos Stax var det fra tidlig 1960-tall til midt på 1970-tallet en ny generasjon av soulartister som holdt hus: Navn som Otis Redding, Isaac Hayes, Carla Thomas, faren Rufus Thomas, Albert King, William Bell, Booker T & the MGs, Sam & Dave og Eddie Floyd.

– Innstillingen til Jim og søsteren Estelle tillot oss alle, svarte og hvite, å komme inn fra gatene – der det var raseskille og negative holdninger – og inn døren til Stax. Der var det frihet, du hadde harmoni, det var mennesker som jobbet sammen. Det ble virkelig en oase for oss alle, har Al Bell, som kom inn på ledersiden i Stax noen år senere, fortalt i boken «Respect Yourself» av Robert Gordon.

Husbandet Booker T & the MGs, der flere av medlemmene senere dukket opp i «Blues Brothers»-filmene var et integrert band, med to svarte og to hvite bandmedlemmer, i en tid der Sørstatene fremdeles var sterkt preget av segregasjon.

– Vi prøvde å gjøre det rette, sa Jim Stewart i filmen ved samme navn fra 2007.

Stax-sagaen tok slutt etter 19 år. En liten bit av det legendariske studioet er å finne på Notodden – der miksepulten står i Juke Joint Studio , og er brukt til innspillinger med både inn- og utenlandske bluesstjerner. En rekke av Stax-stjernene, blant dem Carla Thomas, Eddie Floyd og Steve Cropper, har stått på scenen til Notodden Bluesfestival.

Jim Stewart ble innlemmet i Rock and Roll Hall of Fame i 2002, mens plateselskapets lokaler – der låter som Reddings «(Sittin’ on) The Dock of the Bay» og Sam & Daves «Soul Man» ble innspilt – er blitt soulmuseum.

En dokumentarserie om Stax er underveis på HBO, skrev Deadline tidligere i år, og den følger etter filmen «Respect Yourself» , der Morgan Neville og Robert Gordon hadde regi.