2023 går mot slutten og vi legger snart bak oss et år aktivt år i Kultur-Telemark. Vi har bedt kulturlivet selv nominere kandidater til hvem som bør utnevntes til «Årets kulturnavn».

Forespørselen har blitt sendt ut til ledere av kulturhus og andre kulturinstitusjoner, samt en rekke kultursjefer.

Kriteriet var som følger:

– En person som bor eller er fra Telemark, og har gjort en innsats for kuturlivet lokalt det siste året.

Vi har mottatt mange innspill. I etterkant har redaksjonen valgt å nominere fem av de foreslåtte kandidatene til en finale, og nå inviterer vi leserne til å kåre hvem som skal smykke seg med tittelen «Årets kulturnavn».

Den neste uka publiserer vi intervjuer som gir deg anledning til å bli enda bedre kjent med de nominerte.

Nederst i denne saken kan du avgi din stemme. Avstemmingen avsluttes 24. desember, og vinneren kåres i romjula.

De nominerte er:

Geddy Aniksdal (68)

Skuespiller, regissør og pedagog i Grenland friteater. Aktuell med Stedsans-prosjektet, PIT, kunstnerisk leder for Tilja-teateret og egne oppsetninger som «Mitt liv som mann».

Rockeklubben i Porsgrunn

En rockeklubb som drives på dugnad og trekker anerkjente navn til konsertene sine, gjennom bookingansvarlig Dan Alexander Jupskås. I tillegg jobber de med inkludering og får ofte band med på å stille med rusfri konsert på dagtid.

Jannicke Irwin Abrahamsen (45)

Musikalartist, dansepedagog, sanger og skuespiller. Har etablert seg som frilansartist og kunstner i Grenland. Har hatt regien i flere store oppsetninger lokalt. I år fylte hun Ibsenhuset fem ganger med lokale sangere og dansere, i forbindelse med husets 50-årsjubileum.

Telemarkfestivalen

Arrangører av Telemarksfestivalen, med daglig leder Kristoffer Mosfjeld og styreleder Evy Beate Stykket, den internasjonale folkemusikkfestival som arrangeres i Bø. Festivalen skal legge til rette for aktivitet, kompetanseøkning og engasjement innen folkemusikk og folkedans. Skaper en festival for hele landet, med utgangspunkt i lokale røtter. Ble kåret til Årets folkemusikkarrangør av Folkelarm.

Kjell Stundal (78)

Initiativtaker til å starte Bø janitsjar i 1973. Siden har han vært aktiv i stort og smått av kulturelle aktiviteter i Midt-Telemark, som å stifte to store festivaler, leder i Telemark folkemusikklag. På nyåret åpnet han Nye Sjodar folkemusikkscene ved Evju Bygdetun. Han har bidratt med idé, innhold og snekker.