I jungelen av spill til aller plattformer er det ikke alltid så lett å finne ut hva som egentlig passer for de minste. Spill kan være skumle, for avanserte til at barn forstår hvordan de skal spilles, og veldig å av dem er på norsk. Vi har laget en liste med spill som passer for både små og store, med størst fokus på de små. Vi har også valgt ut spill som er enkle å forstå og byr på lite tekst slik at språket ikke blir noen barriere for å ha det moro.

My Friend Peppa Pig

My Friend Peppa Pig. Foto: Outright Games

Tilgjengelig på: Nintendo Switch, PC, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One og Xbox Series X/S

Passer for barn eldre enn: 3+

Det er ikke alltid så lett å finne spill som passer for de aller minste. Mange barrierer er på plass, som språk og vanskelige kontroller der både figurer og kamera skal flyttest samtidig. My Friend Peppa Pig er det perfekte svaret på dette. Spillet kommer med norsk tale, kjente stemmer, og er helt fritt for tekst de minste uansett ikke kan lese.

Det er lett å spille med utrolig enkle kontroller til og med de minste kan forstår. I spillet skal du lage en ny Peppa-venn og besøke huset og familien hennes, venner, bekjente og kjente områder fra serien. Det både ser og høres ut som en episode fra animasjonsserien, men gir barnet selv sjansen til å være i sentrum. Stor moro for de aller minste, og om de ikke blir lei kom nylig oppfølgeren Peppa Pig: World Adventures.

Mario Kart 8 Deluxe

Mario Kart 8 Deluxe. Foto: Nintendo

Tilgjengelig på: Nintendo Switch

Passer for barn eldre enn: 3+

Mario Kart-serien har gledet både store og små i flere tiår, og det med god grunn. Her får du velge blant mange kjente og kjære Nintendo-figurer, før du velger deg et kjøretøy og kaster deg ut i en stor mengde varierte og artige baner der man kaster bananskall og skilpaddeskall på motstanderne. Spillene er stor moro, enkle å forstå, men byr likevel på rom for mestring.

Mario Kart 8 Deluxe er det aller mest imøtekommende spillet i serien. For de små som kanskje ikke helt forstår hvordan en håndkontroll fungerer kan du slå på kjøreassistanse som sørger for at bilen går framover og ikke kjører ut av banen. Fire spillere kan spille samtidig på samme skjerm, og dette er et spill hele familien kan kose seg med sammen.

Animal Crossing: New Horizons

Animal Crossing: New Horizon. Foto: Nintendo

Tilgjengelig på: Nintendo Switch

Passer for barn eldre enn: 3+

I Animal Crossing: New Horizons reiser du til en øy for å starte et nytt samfunn. Du bestemmer hvor huset ditt skal ligge, hvor viktige fastliteter skal være, og du får pynte og dekorere både ute og inne alt du skulle ønske.

Mye av spilletiden går med på å springe rundt på øya og samle inn ressurser, dykke etter skjell i havet, og blir kjent med stadig flere innbyggere på øya. Du kan lage en held haug med gjenstander, frå pynteting til klær og møbler til huset ditt. Det kan kanskje høres litt komplisert ut, men det er lett å spille, og selv for barn som ikke kan lese engelsk er det ikke noe problem å finne mye å glede seg over.

The Legend of Zelda: Link's Awakening

The Legend of Zelda: Link's Awakening. Foto: Nintendo

Tilgjengelig på: Nintendo Switch

Passer for barn eldre enn: 7+

The Legend of Zelda er en av de mest kjente seriene i spillhistorien, og den følger eventyrene til den vesle helten Link. I Link's Awakening ender Link opp på en øy, og må finne veien hjem igjen. Spillet er fargerikt, lett å forstå og byr på en hel haug med varierte og morsomme utfordringer som er akkurat passe vanskelige.

Link reiser gjennom skoger, ned i grotter, og opp til toppen av et fjell. Undervegs må han finne veien forbi en rekke praktiske hinder, samt beseire en haug med rare beist med et stadig større arsenal av våpen og utstyr. Spillet er en ny versjon av et 30 år gammelt spill, og kan garantert bli en fin opplevelse for foreldre og barn samtidig.

Disney Illusion Island

Disney Illusion Island. Foto: Disney Interactive

Tilgjengelig på: Nintendo Switch

Passer for barn eldre enn: 7+

Fra Disney kommer et artig eventyr for hele familien. I Disney Illusion Island reiser Donald, Mikke, Minni og Langbein ut på et eventyr for å finne tre magiske bøker. Spillet er fullt av den sjarmen og humoren vi kjenner fra Donald Duck og co, med personligheter akkurat slik vi kjenner dem.

I spillet skal du alene eller sammen med opp til tre andre komme deg gjennom håndtegnede områder fulle av farer. Her må man hoppe over tornekratt, slenge seg i tau, og dukke unna frøene til sinte blomster. Spillet er ikkevoldelig, og handler mer om å unngå farer enn å oppsøke dem. Om du leter etter et spill å spille sammen med barna, eller som barna kan spille sammen, er dette et godt valg.

Minecraft

Minecraft Foto: Microsoft

Tilgjengelig på: PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X/S, PC, iOS, MacOS, Android og Nintendo Switch (og flere)

Passer for barn eldre enn: 7+

For de litt eldre barna kommer man ikke utenom Minecraft. Denne kreative lekegrinden lar deg gjøre alt frå å møte farer i underjordiske grotter, til å samle ressurser for å bygge enorme og avanserte konstruksjoner.

Det som har holdt spillet i live i over ti år nå er den enorme kreative friheten det byr på. I spillet kan du gjøre nesten hva som helst. Du kan reise ut på eventyr alene eller sammen med venner, eller gjøre noe helt annet og bygge alt fra hus, til slott til hele byer. Spillere har gjort helt utrolige ting i Minecraft, fra å gjenskape kjente landområder, bygd enorme skulpturer og til og med laget fungerende kalkulatorer. Det er bare fantasien som sette grenser.