annonse

Jan Tore flyttet inn i den gamle stasjonen

TØMRE
TØMRE: Jan Tore Hylle er imponert over stasjonsbygningen på Tinnoset og vil gjerne bidra til å holde den og området i orden. (Foto: KJELL AULIE)

– Blir det verdensarv skal jeg gjøre mitt for å skape et miljø rundt stasjonen, sier Jan Tore Hylle.

  • Kjell Aulie

Pensjonisten som i mange år var bofast i Kragerø har flyttet inn i stasjonsbygningen på Tinnoset. Han legger ikke skjul på at det er interessen for tog og jernbane som har brakt ham dit.

Ville bli lokfører

– Interessen for tog fikk jeg som ganske liten. Far var jernbaneansatt og jobbet på Marnadal stasjon på Sørlandsbanen. Da jeg var 7–8 år flyttet familien til Tønsberg der far hadde fått ny jobb på jernbanen, forteller han.

Selv hadde Hylle en drøm om å bli lokomotivfører. Men da det var aktuelt, var det stopp i inntaket av nye førere. Dermed falt valget på elektroyrket.

– Etter en hjerneblødning i 1994 bosatte jeg meg i Kragerø. Der bodde jeg fram til i fjor da jeg inngikk en leieavtale med Jernbaneverket her på Tinnoset, sier Jan Tore Hylle til Varden.

Parabolen skal ned

Hylle mener det er viktig at stasjonsbygningen er bebodd.

– Står det tomt vil det forfalle. Det er litt trist med de endringene som ble gjort innvendig av den forrige eieren. Noe av stasjonslokalets særpreg er borte. Mitt mål er å holde både hus og uteområde i orden. Blir det mye besøk inviterer jeg gjerne folk inn for å ta en titt. Litt servering kan det kanskje også bli. Det aller første som skal skje til våren er at flaggstanga kommer opp igjen og parabolen skrues ned.

– Passer ikke inn her, sier han.

Vogner bør fjernes

Da Hylle kom til Tinnoset i fjor var stasjonsområdet totalt gjengrodd. Han mener selv det hadde vokst opp en million små bjørketrær i og langs sporene.

– Tror jeg fjernet en kvart million av dem. Heldigvis dukket etter hvert folk fra Grenland Rail opp for å sprøyte. Da inspektøren fra Unesco skulle komme ble det plutselig fart i Jernbaneverket. Mye av de utrangerte vognene som står her bør vekk. Det ser ikke særlig pent ut. Etter hvert håper jeg også at banestrekningen blir gjort kjørbar. For en jernbaneentusiast er det jo litt trist uten levende tog, sier Hylle.

Lokalpolitiker

Jan Tore Hylle engasjerte seg i lokalpolitikk mens han bodde ved kysten.

Leder i Kragerø Fremskrittsparti og en periode i kommunestyret står han bokført med. Nå har han sagt ja til å stå på lista på Notodden og kan fort havne i et kommunestyre på nytt. Men det største engasjementet ligger i jernbane.

Han er med i Norsk Jernbaneklubb og Rjukanbanens Venner og skriver litt for ulike tidsskrifter.