Ondskap finnes og livet er motsetningsfylt, sier produktive Jørn Lier Horst – aktuell med bok nummer 14 om William Wisting – den mørkeste i serien så langt.
Ondskap finnes og livet er motsetningsfylt, sier produktive Jørn Lier Horst – aktuell med bok nummer 14 om William Wisting – den mørkeste i serien så langt. Foto: Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Jørn Lier Horst: – Vi blir aldri kvitt ondskapen

Jørn Lier Horst forteller at han noen ganger i løpet av politikarrieren har møtt ren ondskap. Dette ga støtet til den mørkeste Wisting-romanen så langt.

Den tidligere politimannen har viet seg helt og holdent til skrivekunsten. Det er mange glade for, der han serverer spenningsbøker så det synger etter. Bøkene er blitt bestselgere i både inn- og utland, og klippen på Larvik politistasjon, William Wisting, er blitt en karakter de fleste har et forhold til.

Noe av appellen handler om Horsts egen fartstid som politimann og etterforskningsleder – en fartstid som også har ført Horst tett på onde handlinger. Når han slipper «Illvilje», bok nummer 14 om Wisting, tar han det helt ut og lar en seriemorder herje. Det gjorde at forfatteren tenkte mye på ondskap i skrivingen av denne krimromanen.

– Jeg tror ondskap kan ha et biologisk utgangspunkt. Men en slik Illvilje må sees i sammenheng med personlighetsforstyrrelser – som psykopati og narsissisme. Atferden det fører med seg, blir raskt korrigert og gjerne grensesatt tidlig i barndommen. De som bærer på denne onde viljen lærer seg hva som er rett og galt. Et ondt menneske vil avstå fra sadistiske handlinger fordi omgivelsene raskt lærer ham det. Men ønsket og viljen vil ligge der. Som noe latent, mener Horst. Som synes det store spørsmålet om ondskap er interessant.

– Med årene har jeg måttet forsone meg med at ondskap er noe vi ikke kan forstå. Dermed kan vi heller ikke sikre oss mot det, kontrollere det eller forhindre at ondskap skjer, sier han – og skyter inn:

– Den skremmende tanken var utgangspunktet for å skrive «Illvilje» og har gjort boka til den mørkeste Wisting-romanen så langt.

LES OGSÅ: Da han fikk en badevekt i julegave av datteren (18), tok Jørn grep

Realistiske

Wisting-serien er realistiske politiromaner som flørter litt med true crime ettersom Horsts mangeårige erfaring som etterforsker, alltid følger med – inn i skrivestua.

– Jeg har møtt både ofre, pårørende, etterlatte og gjerningspersoner. Og det å ha stått ansikt til ansikt med andre menneskers sinne, frustrasjon og anger er erfaringer som bidrar til å skape en autentisk nerve i bøkene, en nerve det nok ellers er vanskelig å imitere.

Men han ser at «Illvilje» har et annet «drag» over seg – det er noe mindre «hverdagslig» over den.

– Det er nemlig ikke så mange ganger i løpet av en politikarriere, eller i livet for øvrig, at man møter onde mennesker. Jeg har møtt mennesker som har begått onde handlinger, men bare en håndfull ganger har jeg møtt noen som nærer på en egen vilje til å være ond. Slik sett skiller «Illvilje» seg ut, forklarer Horst – som velger å tro at det å møte ekte og uforfalsket ondskap ikke har forandret ham.

– Men det har gitt meg livserfaring og en forståelse av hvor brutalt livet kan være. Jobben som drapsetterforsker har egentlig lært meg fint lite om døden – men desto mer om livet. Livet kan være skrøpelig og det kan gå galt for oss alle, slår han fast, og legger til:

– Synsinntrykkene, luktene, de tragiske historiene. Det er noe jeg tidlig lærte å skyve ut av tankene. Det blir lettere med årene, man herdes. Men med «Illvilje» har jeg hentet fram igjen noen av de verste inntrykkene.

LES OGSÅ: Så mange fikk med seg premieren på krimsatsingen «Wisting»

Sosial forfatter

Jørn Lier Horst er enig i at forfattere generelt er blitt mye mer av noen sosiale skapninger i nyere tid. Å skrive fram mørke historier, det er bare en del av jobben for Horst. En annen er å møte leserne.

– Det er litteraturfestivaler og bokarrangementer på små og store steder. Jeg er så heldig å bli invitert til mye av det som foregår, og jeg får muligheten til å møte både små og store lesere, sier mannen – som også har skapt spenningsserier for barn og unge.

Han er også opptatt av å skape leselyst, at lesing er en vei inn til all verdens kunnskap.

– Å lese handler om å forstå, enten det handler om krim eller noe annet. Lesing gir oss kunnskap og oversikt. Jo mer vi leser, jo mer vet vi. Og jo mer vi vet, jo flere spørsmål kan vi stille. Jeg liker å skrive bøker som kanskje lar leseren forstå litt mer av det uforståelige – som ondskap.

– Til slutt, Horst, tror du vi kan fjerne ondskap?

– Nei, livet vil alltid være motsetningsfylt. Det vil alltid være lys der det er skygge, sorg der det er glede – og ondskap blant alt det gode.