annonse

Kronprins Haakon kommer til Vemork

Kommer til Telemark
Kommer til Telemark: Kronprins Haakon kommer for å markere jubileet på Vemork. (Foto: Scanpix)
VEMORK

Skal gå i sabotørenes fotspor.

  • Hege L. Gulseth


Hans Kongelige Høyhet Kronprins Haakon vil være til stede ved 75-årsmarkeringen for tungtvannsaksjonen på Vemork 28. februar, skriver Fylkesmannen i Telemark i en pressemelding. Minnehøytideligheten finner sted ved Norsk Industriarbeidermuseum på Rjukan.
 

På ski og til fots


Kronprinsen vil gjennomføre deler av sabotørenes angrepsrute siste del fra Hardangervidda til Vemork, delvis på ski, delvis til fots, nøyaktig samme rute som sabotørene brukte under angrepet. Underveis vil Kronprinsen bli satt inn i historien om tungtvannsaksjonene. Arrangementet på Vemork finner sted på ettermiddagen og vil være åpent for publikum.

Onsdag 28. februar er det 75 år siden den berømte tungtvannsaksjonen - Operasjon Gunnerside - på Vemork ved Rjukan. Til sammen 11 sabotører fra Norwegian Independent Company, senere kalt Kompani Linge, i Storbritannia gjennomførte en vellykket sprengning av Norsk Hydros anlegg for tungtvann i kjelleren på hydrogenfabrikken på Vemork.

Målet var å hindre en mulig tysk atombombe under krigen, og i ettertid er denne aksjonen omtalt som den mest vellykkede og mest berømte sabotasjeaksjon under hele den 2. verdenskrig. Karene som var med på denne operasjonen er da også blant de høyest dekorerte soldater fra krigen!

På gang

Hydrogenfabrikken, som produserte tungtvann i kjelleren, ble revet i 1977. I fjor høst ble kjelleretasjen gravd frem igjen gjennom en industriarkeologisk utgravning finansiert av Riksantikvaren. Kjelleren er i langt bedre stand enn forventet og allerede i 2020 er drømmen at et nytt museum til over 30 millioner kroner skal stå klart på Vemork.

Les også: Her skjedde sabotasjen.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på varden.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse

annonse