Siljankunstneren Tore Hogstvedt stilte ut i Agora Gallery i New York i 2006, det samme galleriet som Vibeke Lillefjære fra Skien nå har fått avtale med. Han fraråder henne å ha noe med galleriet å gjøre.
Siljankunstneren Tore Hogstvedt stilte ut i Agora Gallery i New York i 2006, det samme galleriet som Vibeke Lillefjære fra Skien nå har fått avtale med. Han fraråder henne å ha noe med galleriet å gjøre. Foto: FOTO: HELGE OTTESEN

Kunstner advarer: – New York-galleriet er ikke seriøst

I 2006 stilte Tore Hogstvedt fra Siljan ut i Agora Gallery i New York. – Jeg var naiv. Det ble ekkelt og flaut.

Vibeke Lillefjære fra Skien er invitert til å stille ut i New York-galleriet.

Ifølge avtalen hun har inngått med galleriet skal de promotere henne i USA og verden i to år. Hun skal også delta på to kollektivutstillinger, en i vår og en før jul.

Betalt over 20.000 kroner

For dette har hun betalt noen og tjue tusen kroner, forteller hun til Varden. På sin Facebook-side har Vibeke Lillefjære uttrykt begeistring for å kunne stille ut i et verdenskjent galleri. Betegnelsen «verdenskjent» fikk styreleder i Telemark Kunstnersenter, Hans Georg Andersen til å reagere kraftig.

– Galleriet er ikke verdenskjent. Ingen profesjonelle kunstnere biter på slike tilbud i «kjøpegalleriet». mener han.

Siljankunstner Tore Hogstvedt har erfaring fra galleriet der han stilte ut i 2006.

Vibeke Lillefjære fra Skien er stolt over å stille ut i New York.– Dette gjør jeg bare for moro, sier hun.
Vibeke Lillefjære fra Skien er stolt over å stille ut i New York.– Dette gjør jeg bare for moro, sier hun. Foto: TOM INGE ANDERSEN

– Jeg fikk mail fra dem, fordi det er slik de opererer. Ti tusenvis av invitasjoner sendes ut, med samme ordlyd til alle.

– Jeg bet på fordi jeg var naiv. Agora Gallery utnytter kunstnere slik jeg ser det. Du må selv betale for utstillingsplass. De tilbyr ulike pakker. Den gang betalte jeg vel noe i underkant av 10.000 kroner for en utstillingsperiode. Jeg trodde galleriet var seriøst. De er fantastisk flinke til å markedsføre seg, er hyggelige, sjarmerende mennesker, ringer deg gjerne direkte, men min erfaring er at de satser ikke på deg. Det er snakk om bruk og kast. De fråtser i et marked, sier Hogstvedt som ikke solgte noen bilder i løpet av sin utstilling i 2006.

– Fraråder galleriet

Han vil fraråde kunstnere, også Vibeke Lillefjære, å bite på og henviser til nettsider som gjør det samme. Her går ord som scam igjen, som best kan oversettes med svindel.

Vibeke Lillefjære kjente lite til galleriet da hun fikk invitasjonen i fjor.

– Men jeg tenkte at jeg ville prøve, bare for moro. Jeg har ingen forhåpninger om å bli internasjonalt kjent, sier Lillefjære som har opplevd galleriet som kjempeproft.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– De har fulgt meg opp veldig, vært ryddige.

– Tore Hogsvedt forteller om sine erfaringer.

– Han har gjort sine, så får jeg gjøre mine. Om jeg selger vet jeg jo ikke, men det er ikke hovedgrunnen. Jeg selger godt uansett, sier Vibeke Lillefjære.

 

-

Vibeke Lillefjære fra Skien skal stille ut i det hun kaller et verdenskjent galleri i New York.

-

Ordet verdenskjent har fått Hans Georg Andersen til å hisse seg opp.Galleriet er ikke verdenskjent, mener han, mer kjent for sine smørerier.

-

Vibeke Lillefjære følte seg krenket og mobbet, i følge et intervju med TA.

-

Lillefjære har fått mange støtte erklæringer.