annonse

Låner gamle damer

PÅ NY PLASS
PÅ NY PLASS: Kapellan i Skien menighet Hege Merethe Andal inspiserer «Håpet» sammen med konservator Alice Brandal Baklid (t.h.). Bak «Troen» skimtes f.v. magasinansvarlig Kari Bjercke, registrator Mariken Eek og håndverker Morten Andersen fra Telemark Museum. (ALLE FOTO: TORE ØYVIND MOEN)

To guddommelige søstre ble i går båret inn i Skien kirke.

Pål Egil Tornholm

Etter 121 år på stedet hvil forlot «Troen» og «Håpet» Brekkeparken og Telemark Museum for ti dagers gjesteopphold i større og mer folkerike omgivelser.

Facebook-knapp kommer her

Den aller første lufteturen fra museets kirkesamling kan damene takke årets grunnlovsjubileum og konfirmasjonstid for.

Reddet fra bybrann

De to ca 160 meter høye kvinnene så dagens lys i 1781.

De sto i sin tid i Christianskirken i Skien sentrum, der Arkaden ligger i dag. Den ene med kors og bok, den andre med fugl i hånden og anker ved foten.

Begge ble reddet ut under bybrannen i 1886, sammen med blant annet døpefonten og de hellige kar som benyttes i Skien kirke den dag i dag.

Gud er kjærligheten

Ifølge Telemark Museum har kirken lenge ønsket å låne klenodiene, men først fredag kunne de to symboltunge skikkelsene endelige pakkes forsiktig ned i hver sin kasse.

På forhånd har museet sjekket at damene ikke kan ta skade av luftfuktigheten og temperaturen i Skien kirke under oppholdet.

Og «Kjærligheten»?

Kapellan Hege Merethe Andal tok imot de tunge gjestene i tre.

– Vi har spøkt litt om hvor det er blitt av «Kjærligheten», men vi har ikke funnet noe som tyder på at det har eksistert en tredje figur. Så da tenker vi at Gud er kjærligheten, sier Andal.

DER
DER: Kapellanen peker ut plasseringen av gjestenes originale sokler ved ankomst Skien kirke. Foto: -

DER: Kapellanen peker ut plasseringen av gjestenes originale sokler ved ankomst Skien kirke.

Ifølge protokollen ble de yndige treskulpturene i 1893 gitt til museet i gave fra Skien menighet. De er laget av en I. C. Holler, uten at museet vet hvem dette er. Begge har vært bronset eller forgyllet, men er siden overmalt.

– De burde nok vært renset, så kanskje rengjør vi dem for støv og skitt før de settes på plass hos oss igjen, sier magasinansvarlig Kari Bjercke.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på varden.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse

annonse