Sigmund Groven (t.v.) og Knut Buen spilte inn tradisjonsmusikk så vel som egne sanger i maskinhallen på Vemork, kalt selve hjertet i Rjukan-Notodden Industriarv, som står på Unescos verdensarvliste. Foto: Rita Engedalen / NIA

Mestere på hvert sitt instrument. Nå har Sigmund og Knut spilt inn plate sammen for første gang

De to musikalske heltene fra Telemark, Sigmund Groven og Knut Buen, har spilt inn sin første plate sammen – og tittelen ble «The Sound of Telemark».

Det gjorde de i gamle Vemork kraftstasjon, nå på Unescos verdensarvliste, som nå husker Norsk Industriarbeidermuseum. Nærmere bestemt i maskinhallen der de under en felles konsert for to år siden ble så begeistret for akustikken at ideen om en plateinnspilling dukket opp.

– Her var et prosjekt vi kunne legge sjelen vår i. Det finnes et enormt tilfang med tradisjonsmusikk fra Telemark, både folketoner og slåtter, så det var bare å velge stoff som vi fant ut kunne fungere til vårt samspill, sier Sigmund Groven, den verdenskjente munnspilleren og komponisten.

Å høre blir både tradisjonsmusikk, folketoner, slåtter og egne låter. Knut Buen skrev også flere nye tekster som ble tonesatt. Sangtolkningen tar en tredje telemarking, sopranen og kvederen Anne Gravir Klykken, seg av.

Selv sammenligner Buen, selv en allsidig kunstner og hardingfelespelemann, prosjektets formidling av toner og tekster med Espen Askeladd – som han sier på mange måter «er et forbilde og en sentral figur i kulturell formidling».

– Han tok med seg impulser fra innsiktsfulle hjelpere han traff på og delte nisten sin med langs livsveien. Han lot ikke noe bli forbigått som kunne komme til nytte i fremtiden.

Ifølge Buen ønsker han og Groven å gi til beste gjenhør med gamle toner og formidle noe samtidig, som en naturlig del av det hele.

– Vi som spiller og synger må gi lyd fra oss, som trekkfuglene om våren, om at stemmene våre er likeverdige og til stede som deler av samtidsmusikken, så vel med tradisjonelle som med nye toner.

Når to musikalske helter fra Telemark for første gang har spilt inn plate sammen, måtte tittelen bli «The Sound of Telemark». Sigmund Groven (t.v.) er en verdenskjent norsk munnspiller og komponist, mens Knut Buen er hardinfelespelemann, rosemaler, komponist, dikter og kulturformidler. Foto: Kristine Mathisen / NIA