annonse

– Nå har jeg dette som fulltidsjobb. Jeg kan fortsatt bli helt satt ut når jeg tenker over det

Lever av drømmen
Lever av drømmen: Tine Marie Riis reiser verden rundt med kostymene sine. Til høsten er hun æresgjest på Gigacon, landets største spillfestival, men først går turen til det lokale treffet Kawaiicon i Ælvespeilet. FOTO: FREDRIK PEDERSEN (Foto: FREDRIK PEDERSEN)

Tine Marie Riis (25) fra Skien er landets største innen cosplay. Nå lever hun av hobbyen sin.

  • Vedy Berg Hegle

Det er ikke et menneske i gågata som ikke sperrer øynene opp når en krigerprinsesse av en annen verden, utrustet med skjold og sverd, vandrer ned mot handelstorvet en solrik ettermiddag.

– Er du fra League of Legends? Kan jeg ta et bilde med deg, spør en entusiastisk ung mann som må løsrive seg fra arbeidet for en frivillig organisasjon. Tine Marie Riis har inntatt karakteren Valkyrie Leona fra det populære onlinespillet «League of Legends». Hun er vant til mye oppmerksomhet når hun går i fullt kostyme, men det er første gang hun gjør det i hjembyen Skien.

– Jeg får en del rare blikk og mange smil, sier Riis og ler.

You can read the article in english here

37.000 fans på Facebook

37.000 tilhengere fra hele verden følger fansiden hennes på Facebook, og hun reiser Europa rundt med kostymene sine. Riis var også en av hovedpersonene da TV2 lagde nettsatsingen «Game On» som ble lansert i vinter.

– Jeg er i oppbyggingsfasen, så jeg blir ikke rik av dette ennå, sier hun.

Cosplay står for costume play, eller kostymelek, og innebærer at man kler seg ut som karakterer fra spillverdenen, serier, litteratur eller tegneserier. En stor del av det er å lage antrekkene selv, og møtes på forskjellige arrangementer, såkalte «cons».

– For meg er miljøet, men også den kreative delen, det viktigste. Det er en gjeng med fine folk som fokuserer på det positive, og som presser hverandre opp i stedet for ned, sier hun.

I fjor høst sluttet hun i jobben på Juvelen Gullsmed og ble cosplayer på fulltid.

– Nå har jeg dette som fulltidsjobb. Jeg kan fortsatt bli helt satt ut når jeg tenker over det, sier hun, og forklarer at det er talentbyrået M-play som sponser arbeidet hennes.

I tillegg til å bruke mye tid på research, studere karakterer og lage kostymer, blir hun leid inn som dommer av cosplay-konkurranser og æresgjest på forskjellige cons i Skandinavia og resten av Europa. Før hun var tok sommerferie deltok hun på eventer i Romania, Polen, Latvia og Sverige. Hun har selv vunnet en rekke priser for kostymene sine.

Fant likesinnede i USA

Cosplay-eventyret startet da hun var ferdig på Brekkeby videregående i 2009. På en to ukers tur til LA i USA fant hun likesinnede.

– Jeg trodde ikke det var noen som hadde samme interesser som meg. På skolen var jeg ganske sjenert, og pleide ikke å snakke høyt om interessene mine, sier hun, og forteller at hun alltid har vært interessert i gaming og japanske tegneserier.

Assistent og samboer Christoffer Morstad er med på turene.

– Han er min høyre hånd.

Flere av kostymene har hun nemlig ikke mulighet til å få på seg alene. De to møttes gjennom sin felles interesse for gaming, og bor nå i Lommedalen. De ser ikke bort fra at de retter snuta mot Skien etter hvert. Riis har også to søstre som deler interessen. Den yngste på 13 år har nettopp laget sitt første kostyme.

– Vi er en cosplay-familie, sier Riis, som til nå har laget ti kostymer selv.

– Jeg er mest fornøyd mitt siste cosplay, av Valkyrie Leona. Hele prosessen tok rundt tre måneder, med en voldsom intensivering på slutten for å få det klart til eventet DreamHack i Sverige, sier hun, og forteller at hun slipte brystplaten for hånd i åtte timer i strekk, og at hun har brukt billakk for å få den rette shiny finishen.

Den siste helgen i august kan du se henne som Valkyrie Leona, Soraka eller noen av de andre karakterene, i Porsgrunn. Da er hun æresgjest på det lokale eventet Kawaiicon i Ælvespeilet.

 

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på varden.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.