Inngangen til Christiania Tivoli, som kom på 1890-tallet. Forlengst revet, blir det gamle forlystelsesstrøket i Kristiania nå sentralt i en ny adventsserie fra NRK. Foto: Olaf Martin Peder Væring / Oslo Museum NTB kultur

NRKs nye adventsserie for 2021 tar oss med til et magisk tivoli i gamle dagers Kristiania

NRKs nye julekalendersatsing har en prislapp på 82 millioner kroner – og tar oss med til gamle dagers Kristiania, til et magisk tivoli. Den får premiere i 2021.

Serien tar mål av seg til å bli et storslått juleeventyr der Luka, en fattiggutt fra Vika, blir kjent med alt det magiske og forunderlige i Oslos gamle teater.

Med Dickens i bakhodet: Hovedpersonen i NRKs nye julekalender blir fattiggutten Luka, som kommer fra Vika. Her et bilde fra den gamle bebyggelsen i Gamle Vika i 1910. Foto: Holmsen / NTB scanpixNTB kultur Foto: Holmsen

– Vi har hatt litt Dickens i bakhodet, sier Kjetil Indregard, en av serieskaperne, til NTB.

Nytenkende

Serien «Kristiania Magiske Tivoli Teater» fikk fredag 10 millioner kroner i tilskudd til utvikling og produksjon fra Norsk filminstitutt. Bak står produksjonsselskapet Monster Scripted.

NFI-konsulent Anne B. Sørensen kaller det «et strålende prosjekt som tar et gammelt format – julekalenderen – jobber hardt med historie, fortellermessig og visuelt, og ender i en fantastisk musikalsk julekalender».

– Vi håper adventsserien vil samle hele familien foran TV-skjermen, sier Cathrine Simonsen, produsent for «Kristiania Magiske Tivoli Teater», til NTB.

Rundt 1909

Innspillingen av NRKs nye adventsserie begynner i oktober neste år, og skal by på unge skuespillere i alderen 6 til 14 år, så vel som voksne skuespillere.

– Den foregår i det gamle Oslo, i Kristiania rundt 1909, på et sted som har eksistert , Kristiania Tivoli, som lå der Klingenberg kino ligger i dag. Samtidig er det også et juleeventyr, sier Simonsen.

Det er snakk om 24 episoder, ikke uventet, som hver varer 20 minutter. Internasjonalt ser Monster Scripted for seg å selge serien som 12 episoder à 40 minutter.

Stjernelag

Det er litt av et lag som står bak «Kristiania Magiske Tivoli Teater».

Serien er skapt av Atle Knudsen og Kjetil Indregard, som hver for seg eller sammen har en merittliste som omfatter «Jul i Svingen», «ORPS» på både lerret og skjerm, «Vaffelhjarte, «ZombieLars», «Hjem» og «Kampen for tilværelsen».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi skal gjenskape gamle Oslo, både med kostymer og hus og alt, så det er et stort lerret som skal blekes, sier Indregard, som røper de snart er ferdig med å skrive historien.

Regi tar Knudsen seg av sammen med Tonje Voreland. Hun på sin side har regissert «ZombieLars», vunnet Emmy Kids-pris for NRK-serien «Temauke om seksuelle overgrep», og hatt regi på NRK-serier som «Kometkameratene», «Barnas Supershow» og «Alle sammen».