annonse

Radio Grenland satser på nytt helgeshow etter millionsuksess

SJEFEN
SJEFEN: SJEFEN: Redaktør og daglig leder Geir Friberg i Radio Grenland driver lokalradio med millionoverskudd. Nå bytter han ut jukeboksen i helgene med programledere. Foto: Tore Øyvind Moen (Foto: TORE ØYVIND MOEN)

Nesten syv millioner kroner har eierne av Radio Grenland hentet i utbytte på 10 år. Nå investeres det mer i helgeprogram.

  • Oliver Orskaug

Hver uke lytter rundt 35.000 mennesker på Radio Grenland.

Facebook-knapp kommer her

Programmet «Morgenshowet» er flaggskipet og nå ruster kanalen også opp i helgene. I stedet for en strøm av hitlåter på lørdag og søndag ettermiddag, skal radioprogramlederne inn i studio og ut til helgelytterne.

– Vi har lenge hatt et ønske om å ha programledere på lufta i helgene, og med bedre økonomi kan vi det nå, sier daglig leder og redaktør Geir Friberg til Varden.

Fram til nå er det bare sportssendinger med dekning av alle Odds kamper som har vært på helgemenyen, men nå blir det også kulturinnslag fra Telemark.

Betaler millioner til eierne

I fjor omsatte kanalen for rekordhøye 7,2 millioner kroner.

– Vi styrket salgsavdelingen vår, noe som ga positivt utslag i reklamesalget, sier Friberg.

Overskuddet før skatt endte på 1,2 millioner, en bedring på 41 prosent fra 2012. Én million av overskuddet tok eierne i utbytte.

Jærradiogruppen i Sandnes, eid av Herman Skretting, sitter på 81 prosent av aksjene. Resten av aksjene eier Mediagruppen Grenland og fagforeningen LO.

Rogalendingene kom inn på eiersiden i 1999. Før det var det røde tall og pengekassa var tom.

Siden da har Radio Grenland gått med overskudd hvert år, noe som ikke er en selvfølge i norsk lokalradiobransje. På ti år har de tre eierne fått ut 6,8 millioner i utbytte og de forventer millionoverskudd i år også.

Effektiv radiokjede

Det koster å drive lokalradio og konkurransen mot kanaler som NRK og Radio Norge er hard.

Gjengen i Radio Grenland får derimot mye igjen for å være en del av Jærradioen.

– Da kan de konsentrere seg om å være lokale på lufta i Grenland, mens vi tar oss av fellestjenester som regnskap, lønn, IT, fakturering og teknikk sentralt i Sandnes, sier Skretting.

Uten slik organisering tror han det ville vært hardt å drive en god radiostasjon lokalt.

Men, med en sentral eier går også overskuddene som skapes i Grenland med til å dekke underskudd som noen av de åtte andre stasjonene i gruppen har.

– Vi er vet de pengene vi tjener kan bli brukt i andre stasjoner, men vi tar vare på hverandre. Alle skal få lønn, sier Friberg.

30 år bak mikrofonen

Neste år fyller Radio Grenland 30 år. Kanalen har fostret mange kjente radioprofiler gjennom årene – ikke bare lokalt, men også i nasjonale medier.

Sarah Natasha Melbye, NRK-korrespondent Anders Tvegård, TV2s Signe Prøis Tynning og unge Niklas Baarli i programmet «Verdens Rikeste Land» på P3, startet alle i Radio Grenland.

Nå vil kanalen satse på Milica Vojnovic (15) fra Porsgrunn.

– Hun er et kjempetalent og har kveldssendinger. Vi gir folk en sjanse til å prøve seg. Er de gode, så får de fortsette, sier han.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på varden.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse

annonse