FILMKLYNGE: David John Smith jobber for å skape en filmklynge i Hydroparken på Notodden inn mot det nasjonale og internasjonale filmproduksjonsmiljøet. Han scanner nå hele Telemark for mulige innspillingssteder. Foto: Knut Heggenes

Telemark som skapt for filmproduksjoner

Den tidligere amerikanske etterretningsagenten, billettsjefen for Lillehammer og Atlanta OL og Lilyhammerbakmannen David John Smith kartlegger nå hele Telemark for å skape en base for framtidige nasjonale og internasjonale filmproduksjoner.

Suksessen med innspillingen av "Snømannen" på Rjukan, tror David John Smith bare er starten på hele Telemark som innspillingsområde for framtidige storfilmer.

Det er jo helt fantastiske muligheter

Gjennom flere årtier har David John Smith, bosatt på Nordstrand i Oslo, jobbet internasjonalt med logistikk, markedsføring og IT. Nå er det prosjektet "Wild Telemark" han brenner for med base og kontor i Hydroparken på Notodden. Smith, og alle de andre involverte filmskaperne, er nå også i sluttfasen med den timelange dokumentarfilmen "Bluestown rising" – om bluesfestivalen og Notodden – som vil få premiere på NRK første halvår 2020.

– I prosjektet "Wild Telemark" har jeg tatt utgangspunkt i de tre kommunene Tinn, Hjartdal og Notodden. Nå ser jeg også på Vest-Telemark med Seljord, Bø, Vinje og Grenland som mulige områder for filminnspillinger. Det er jo helt fantastiske muligheter med naturen, historien, folkene og Verdensarven i Telemark. Dere har jo så mye å by på. Og husk at Telemark er kanskje det best kjente norske begrepet ute i den store filmverden, sier en glødende engasjert David John Smith.

OPPDRAG: Dronefotograf Peter Talseth fra Skien og David John Smith under filming i Hydroparken for noen dager siden. Foto: Knut Heggenes

Internasjonale toppnavn og Tom Hanks

Det er gjennom sitt selskap Norway Comunicates den norskbosatte amerikanere allerede har bygd opp en bred base av bilder og kontakter i sitt "Wild Telemark"-prosjekt. Utgangspunktet for prosjektet var en forespørsel av Runar Lia ved industriarbeidermuseet om han kunne se på muligheten for framtidige filminnspillinger og et samarbeid med Visit Rjukan.

Med på "Wild Telemark"-laget har Smith blant andre den prisbelønte australsk-baserte filmfotografen Ian Bordie (bl.a. Lord of the Rings og Kampen om Tungtvannet), regissøren Alan Tomkins (bl.a. James Bond, Star Wars og Heros of Telemark) og Steven "Little Steven" van Zandt, kjent som Little Steven.

– Vi må bruke de gode internasjonale kontaktene til å nå ut til de riktige filmmiljøene. Jeg har et håp om å få blant andre Tom Hanks over hit for å se på mulighetene. Han er en god bekjent av Alan (Tomkins). Det var jo litt på den måten jeg fikk Steven (Little Steven) til Notodden første gang i 2015. Jeg hadde en kaffe med Espen Fjelle i festivalen i Oslo og han spurte om jeg kunne få Steven over til festivalen. Siden har han kommet hver eneste år og bygd opp Little Steven Blues School og bidratt inn mot den nye bluesutdanningen på universitetet. Det er viktig å skape de riktige relasjonene både lokalt og inn mot de riktige filmmiljøene å nå fram til målet om flere filmproduksjoner i Telemark, mener Smith.

Nå blir det Notodden og Telemark tre dager i uka

– Men hvorfor ble det Norge for deg?

– Kortversjonen er at jeg vokste opp i Pennsylvania i USA. Etter et år på "spionskole" for CIA, ble jeg utplassert som etterretningsagent i Vest-Berlin i 1982. Der traff jeg norske Helle (Thor Heyerdahls niese red.anm.) og vi har bodd på Nordstrand i Oslo de siste 20 årene, etter å ha bodd utenlands en del år. Da muren falt og etterretningsjobben i Vest-Berlin kom til en slutt, ble jeg billettsjef for Lillehammer-OL og etterpå også Atlanta-OL. Siden har jeg hatt ulike jobber – blant annet med strategier for ulike selskaper, deriblant for den internasjonale olympiske komité (IOC) og flere OL-arrangører.

– Hva tenker du framover?

– Nå blir det Notodden og Telemark tre dager i uka. Jeg har etablert meg med kontor i Hydroparken tre dager i uka, og jeg har veldig god tro på at "Wild Telemark" skal kunne bidra til flere filminnspillinger og sterkere fokus på Telemark. Da er det viktig å jobbe både lokalt og internasjonalt med relasjonsbygging. Jeg ønsker å bidra på de områdene jeg kan, og vi jobber selvsagt nå også mye med å sluttføre dokumentaren "Bluestown rising". En kortversjon brukes allerede inn mot skoleverket for å fortelle historien om byen, industriens fall og festivalen. En utrolig fascinerende historie, sier David John Smith til Varden.

Reaksjonene var: "Fortell meg mer"

For å få en pekepinn på hvordan folk internasjonalt ser på Telemark og det materialet Smith så langt har systematisert, har han testet det ut.

- Ja, jeg har vist fram en prosjektskisse om Telemark til flere bekjente blant annet i Los Angeles. Reaksjonene var: "Fortell meg mer!" Det er ikke tvil om at mange ser på Telemark som et veldig spennende område med mange kvaliteter. Jeg tror det er mye å hente innen film nasjonalt og internasjonalt og kulturbasert næringsutvikling. Det gjelder å ha høye ambisjoner, men i tillegg gå fram steg for steg. Og husk at film griper inn i veldig mye. Det kan være design, arkitektur og turisme. Mulighetene er mange for Telemark - også mot et internasjonalt marked, mener David John Smith.

PÅ KONTORET: David John Smith på kontoret i Hydroparken. Foto: Knut Heggenes