«Portørenga» ble døpt i bayerøl og blir i Kragerø.
«Portørenga» ble døpt i bayerøl og blir i Kragerø. Foto: Aslak Thorsen

Urkogg (349) ble døpt i to glass bayerøl

Den 349 år gamle koggen er Norges eldste småbåt med sneiseil. Lørdag viste den seg fram i strålende solskinn.

Kragerø havnefestival er trivselhelg for barnefamilier. Alle arrangementer er gratis og all ære til arrangørene Kragerø seilforening, Kragerø kystlag og Kragerø Sjømandsforening.

For sjette gang er Kragerø havnefestival en suksess – med enkle midler, tro på tradisjoner og stor dugnadsinnsats.

Særlig kystlaget går videre med økt status: Ikke bare ligger Norges første fredete bilferje av jern, «Gamle Kragerø», som fullt sjødyktig arena for vaffelservering, fenderfletting og lune sjømannshistorier i sommersola, men kopien av den 350 år gamle «urkoggen» som ble funnet i Portør og som Norsk maritimt museum/Sjøfartsmuseet har gjenskapt, er nå overdradd til Kragerø kystlag som nå er den rettmessige eieren.

Samtidig er den tidligere skyssbåten «Fram» ferdig restaurert og ble tatt i bruk. Øyvind Olsen og Glenn Marigård har stått for restaureringen.

Døpt i bayerøl

Barnebarna til finneren av koggrestene, Hans Kristian Pedersen – Lill Jorun og Lisbeth Jeanette – var gudmødre for den nyslåtte urkoggen, som er Norges eldste småbåt med sneiseil, atså etter at det ble slutt med råseil. Den er dermed like gammel som Kragerø by som har 350-årsjubileum neste år.

Skyssbåten «Fram» legger ut på sin første tur under «konfirmasjonen» etter restaureringen. Gudmor Ninn Røssholmen vinker forut.
Skyssbåten «Fram» legger ut på sin første tur under «konfirmasjonen» etter restaureringen. Gudmor Ninn Røssholmen vinker forut. Foto: Aslak Thorsen
Noen av ungene fikk oppleve marinbiologen Gotfred Nilsen som veileder innimellom småkrabber, maneter og småsild.
Noen av ungene fikk oppleve marinbiologen Gotfred Nilsen som veileder innimellom småkrabber, maneter og småsild.

Den lille ro- og seilkoggen ble døpt i to store glass med bayerøl. Datter til skyssbåteier Johan Johansen, Ninn Røssholmen, brukte også bayerøl til å «konfirmere» den restaurerte gamle skyssbåten – et stort tinnkrus med bayerøl ble tømt på dollbordet til «Fram» før den inviterte folk på skjærgårdstur i strålende sommersol.

Sjømannsforeningen serverte tradisjonskost og hvalbåten «Southern Comfort» var på besøk fra Hvalfangermuseet i Sandefjord.

Familieaktiviteter

Ellers hadde seilforeningen hendende fulle i et digert mat- og øltelt på kaia, og lokalskuespiller og konferansier Kolbjørn Martinsen underholdt med lun rappkjeft fra tidligere sjømannsliv, Evert Taube-viser og innleide artister med dansbar musikk i tillegg.

Ungene boltret seg bryggelangs. De minste med Elias-båten og storesøsteren «Paradisbukta», de litt større på bryggesafari der blant annet marinbiologen Gotfred Nilsen hjalp til med å sortere småkrabber og maneiter. Resten av ungene lærte å seile, ro og vrikke.

Sommeren kom ikke til Kragerø før i august i år, men da varte den til gjengjeld hele helgen.