Festivalen ble åpnet med filmen «Rutinen» av Emilie Beck (24) fra Tønsberg. Den har allerede blitt vist under filmfestivalen i Cannes.
Festivalen ble åpnet med filmen «Rutinen» av Emilie Beck (24) fra Tønsberg. Den har allerede blitt vist under filmfestivalen i Cannes. Foto: Caroline Ørvik

Viser 65 filmer på fem dager

Tirsdag ble den røde løperen rullet ut for unge filmskapere i Langesund. For første gang arrangeres den internasjonale filmfestivalen.

Ivonne Salo og Kurt Salo står bak «International Youth Film Festival Langesund», også kalt IYFFL, som arrangeres i Langesund for første gang denne uken.

Mange bidrag

– Vi er veldig spente. Det er utrolig viktig å ha en slik plattform der ungdom kan nå ut med sine budskap. Så gleder vi oss også til å se hva festivalen kan gjøre for byen, sier Kurt Salo, like etter at festivalen har åpnet.

Han forteller at de har valgt ut 65 filmer av alle bidragene som har kommet inn. Festivallederne anslår at de fikk inn tre ganger så mange bidrag som de valgte ut.

– Vi har jobbet med festivalen siden februar. Om ikke et maraton, så har det i alle fall vært et halvmaraton, sier Salo.

LES OGSÅ:Starter internasjonal filmfestival for unge

Festivallederne Kurt og Ivonne Salo synes det er spennende å være i gang. Festivalen arrangeres for første gang denne uken.
Festivallederne Kurt og Ivonne Salo synes det er spennende å være i gang. Festivalen arrangeres for første gang denne uken.

Festivalen er for unge filmskapere i alderen 14 til 26 år, og det skal vises 65 filmer fra 21 land under festivalen i Langesund denne uken.

Prisbelønte

Mange av filmene som skal vises er allerede prisbelønte.

– Det er veldig bra at filmskaperne er til stede her. Det er ingen fra Telemark i år, men neste år kommer det, smiler Salo.

Under festivalen skal de unge filmskaperne få bestemme temaet for neste års festival. Slik tror Salo at de unge vil føle eierskap til festivalen.

Åpnet festivalen

Emilie Beck (24) fra Tønsberg fikk æren av å åpne festivalen med kortfilmen «Rutinen». 24-åringen studerer dokumentarfilmregi i Lillehammer og forteller at filmen allerede har blitt vist under filmfestivalen i Cannes og Seattle.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Temaet i filmen er ensomhet, og Beck tror det universelle temaet er relevant verden over. Hun mener det er viktig å rette søkelyset mot eldreomsorg og ensomhet.

– Det er veldig gøy å se filmen sammen med folk ulike steder i verden. Alle reagerer ulikt og ler på ulike steder i filmen, forteller hun.

Filmen skal nå vises i blant annet Indonesia og Bangladesh.

– Det er viktig å støtte slike festivaler. Engasjement som dette er sjeldent i Norge og det er viktig at unge får vise fram det de brenner for, sier den unge filmskaperen og fortsetter:

– En festival som denne i Langesund er gull verdt.

Lot seg imponere

Kultursjef Torodd Eriksen i Bamble kommune var til stede under åpningen tirsdag kveld.

– Denne festivalen glir veldig bra inn i festivalpaletten vi allerede har. Jeg er spent på hva festivalen klarer å skape på sikt, sier han.

Eriksen lot seg imponere av kvaliteten på de to kortfilmene publikum fikk se tirsdag kveld.

– Jeg er imponert over deres evne til å fortelle historier, sier han.