Anita Johansen og hennes tre barn lever under fattigdomsgrensen.
Anita Johansen og hennes tre barn lever under fattigdomsgrensen. Foto: Fredrik Pedersen

Anita (32) hadde ikke råd til å sende sønnen i barnebursdag

Det noen tar som en selvfølge, er utenkelig for andre. I Skien lever nesten hvert femte barn under fattigdomsgrensen.

Alenemoren Anita Johansen (32) fra Skien har verken jobb, utdannelse, sertifikat eller bil. Alle penger går til at de tre barna hennes skal ha det så bra som mulig, men det er mye de ikke kan være med på. Kino, ferie og bursdager er langt fra en selvfølge.

Tidligere i høst Johansen fram i en Brennpunkt-dokumentar på NRK. Der fikk TV-seerne se at de tre barna hennes lever under EUs fattigdomsgrense. De er ikke alene om å ha det slik i Telemark.

Få visste

I Skien er 16 prosent av alle barn, nærmere hvert femte, i samme situasjon. Landsgjennomsnittet er ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) på 11 prosent.

For å havne i denne kategorien må du, igjen ifølge SSB, tjene mindre enn 314.000 kroner i året etter skatt som aleneforeldre til to eller flere barn. Er det to voksne i husholdningen, så må inntekten ligge på til sammen 412.000 kroner etter skatt.

– Jeg tror ikke det var mange som visste hvordan vi egentlig hadde det. Ikke engang lillesøsteren min og familien hennes var klar over hvor ille det var. Jeg har til tider forsøkt å late som om vi hadde bedre råd, sier Johansen.

Et ektepar fra Skien leverer frivillig mat til 23 familier ukentlig.
Et ektepar fra Skien leverer frivillig mat til 23 familier ukentlig. Foto: Bjørn Harry Schønhaug
Anita Johansen har benyttet seg av Røde Kors sitt opplegg "Ferie for alle". Jeanett Eriksrød (til høyre) leder prosjektet i Røde Kors.
Anita Johansen har benyttet seg av Røde Kors sitt opplegg "Ferie for alle". Jeanett Eriksrød (til høyre) leder prosjektet i Røde Kors. Foto: Lise Valbø Rønningen
– Vi har mye tid sammen som familie, og det er fint, sier Anita Johansen.
– Vi har mye tid sammen som familie, og det er fint, sier Anita Johansen. Foto: Fredrik Pedersen

Hun og de tre barna bor i et landlig område på utsiden av Skien. De to yngste er fire og åtte år. Det eldste barnet valgte ikke å være med i dokumentaren på NRK. De har kommunal bolig, og datteren får gratis barnehage.

– Vi har bodd her i tre år, og jeg håper vi kan bli boende. Vi trives veldig godt, og det betyr mye for barna å kunne fortsette på den samme skolen og i barnehagen, sier 32-åringen.

Anita har gått noen runder med seg selv før hun valgte å stå fram med fullt navn på TV og i avisen. Nå føles det helt greit, og hun gjør det rett i ryggen og med stolthet. Før dokumentaren var hun spent på reaksjonen fra omgivelsene, som ikke lot vente på seg.

– Rett etter programmet fikk vi kasser med mat, såper og andre varer på døra. Needy i Porsgrunn har gitt oss klær, og Jysk ga oss nye dyner og sengetøy. Det er mange fantastiske mennesker der ute. Jeg er evig takknemlig for all hjelp og støtte, sier Anita, som ikke hadde forventet en slik respons.

Det koster å ha barn i Norge i dag. En ting er penger til mat, klær og barnehage og SFO, en annen ting er fritidsaktiviteter, bursdager, ferier og annet barn vil være med på. For mange familier i Skien er det vanskelig å sette av penger til aktiviteter som dette. Noen av barna må droppe bursdager fordi foreldrene ikke har råd til å kjøpe gaver.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I Brennpunkt-dokumentaren kan vi se at Anita gråter når hun forteller om sønnen som ikke kunne gå i en bursdag fordi hun ikke hadde råd til gave.

Vil jobbe

– Det var flere som skulle feire sammen. På det tidspunktet hadde jeg bare 100 kroner som skulle holde til mat og annet helt nødvending ut den måneden. Det var forferdelig sårt at han ikke kunne gå i den bursdagen, sier hun.

32-åringen hadde jobb fram til yngstedatteren på fire år ble født. Jenta ble født med blodpropp og måtte bli lenge på sykehuset. Siden har hun slitt for å få råd til helt nødvendige ting i hverdagen.

Hun er fast bestemt på at situasjonen skal endre seg i framtiden.

– Slik er det nå, men jeg skal gjøre alt jeg kan for å fullføre skolen og få meg en jobb. Jeg har lese- og skrivevansker, men jeg er kreativ og glad i å lære. Min største drøm er å jobbe som lærer innen kunst og håndverk, sier hun.

Varden har vært i kontakt med flere familier som er i lignende situasjon som Anita Johansen, men ingen av dem vil stå fram i avisa. Det er tøft å kjempe for å få endene til å møtes, og mange kvier seg for at naboer og bekjente skal vite om det.

300 søkte om ferie

– Det er utvilsomt vanskelig å leve som fattig i Norge i dag. Forskjellene i Skien er store innenfor noen skolekretser, sier Jeanett Eriksrød, som er koordinator for barneaktiviteter og «Ferie for alle» i Telemark Røde Kors.

Røde Kors kjenner til mange lignende familier som Anita og barna. Hver sommer arrangerer de gratis ferieturer for dem som trenger det aller mest. Behovet er stort.

– I sommer hadde vi 394 søkere. 212 fikk plass, resten måtte vi dessverre si nei til, sier Eriksrød.

Søknadene kommer direkte fra barnefamiliene eller via skoler, Nav eller kommunen. Ferieturene er alt fra ukesopphold på Sørlandet for hele familien til en dagstur i Dyreparken i Kristiansand.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Noen foretrekker Dyreparken framfor lengre opphold. Vi betaler inngangspenger, men familiene kan gå for seg selv. Andre synes kjøpepresset er for stort i Dyreparken. Det kan være vanskelig for barna å akseptere at de ikke kan få noe ekstra, sier Eriksrød.

Anita og barna var en uke ved sjøen med Røde Kors i sommer. Oppholdet var gull verdt for familien.

– Alle de ansatte og frivillige i Røde Kors er fantastiske. Det er fint for barna å kunne fortelle at de har fisket krabber fra brygga når de er tilbake igjen på skolen, sier Anita.

Hjelper 23 familier

Dokumentaren om Anita og barna gjorde sterkt inntrykk på mange. En av dem er en kvinne fra Skien som ønsker å være anonym.

– Jeg fikk ikke sove natten etter at jeg hadde sett dokumentaren om Anita og barna.

Hun er i gang med dagens arbeidsøkt i en garasje rett utenfor sentrum. To flittige hender sorterer mat, tørrvarer og husholdningsartikler. To frysere og en rekke hyller er fulle av varer. Snart skal hun og ektemannen ut på dagens runde med matkasser til familier i Skien som trenger det aller mest.

Ekteparet ringte Røde Kors dagen etter at dokumentaren ble vist og fikk Anitas telefonnummer. Matvarene henter kvinnen hos sin lokale Kiwi-butikk. Også den aktuelle Kiwi-butikken og butikksjefen vil være anonyme.

– Vi får blant annet matvarer som er i ferd med å gå ut på dato og andre overskuddsvarer av Kiwi. Vi har 23 faste familier som vi ukentlig er hjemme hos. Dette har vi gjort i fire år. Vi får veldig mange henvendelser og hjelper så mange vi kan, men må prioritere de som trenger det mest, sier kvinnen.

Kvinnen kjenner til 14 andre som gjør et lignende arbeid i Grenland, alle på privat initiativ. Nå ønsker hun seg et samarbeid med Røde Kors.

– I dag skal jeg ta en runde til lekebutikker og klesbutikker her i byen. Jeg håper de har noe å gi som kan komme disse familiene til gode. Det ville nok vært enklere hvis jeg kunne vist til et formalisert samarbeid med Røde Kors, sier kvinnen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det synes Anita Johansen er en god idé.

– Jeg tror terskelen for å be om hjelp er lavere for mange hvis de kan gå via Røde Kors. For noen er det viktig at de kan være diskre. Tenk hvis noen med et ledig lager kunne stilt det til disposisjon, så kunne de som kjører rundt med mat hatt varene sine der, foreslår Anita.

Det eksisterer en rekke kommunale tiltak for å bekjempe barnefattigdom i Skien. Kommunen fikk i april i år tildelt nærmere 1,9 millioner kroner til bekjempelse av barnefattigdom. Pengene kom fra Nasjonal tilskuddsordning mot barnefattigdom og blir blant annet brukt til en rekke ferie – og fritidstiltak rettet mot barn og unge. Kontingentkassa er også til stor hjelp for mange barn og unge som vil delta på fotball, kulturskole eller andre fritidsaktiviteter. Har ikke foreldrene råd til å betale kontingenten, så kan idrettslaget eller foreningen søke om å få dekket utgiftene via kommunens kontingentkasse.

– Dette er veldig gode tiltak, men krever at du som foreldre har overskudd og ressurser til å følge med. For mange kan det være krevende å sette seg inn i hva man egentlig har krav på. Derfor er det viktig at informasjon om slike tiltak kommer ut til de som har størst behov, presiserer Eriksrød i Røde Kors.

Hun er ukentlig i kontakt med flere av barnefamiliene som sliter økonomisk i Skien.

– Jeg ser hvordan de kjemper og står på for å få et bedre liv. Det gjør inntrykk.

Fikk hjelp

Anita Johansen hadde ikke forventet det, men er takknemlig for all hjelp hun har fått fra private etter at dokumentaren ble vist på NRK.

– Vi har fått klær, mat og støtte. Jeg fikk blant annet skoa, buksa og genseren jeg har på meg nå, sier hun og peker på dagens antrekk når vi møter henne i Røde Kors sine lokaler i Skien.

Anita vet at noen har forstått mer enn de har gitt uttrykk for også før dokumentaren. En mor i sønnens skoleklasse stiller alltid opp og kjører om de skal noe med skolen.

– Hun har også tilbudt seg å sette navnet på sønnen min på bursdagsgaver. Det varmer. I barnehagen er det både foreldre og ansatte som har gitt oss klær og hjelp. Det betyr så utrolig mye at noen bryr seg, sier hun.

Da Anita i våres fortalte søsteren sin om hvor ille det var, så ble hun overrasket.

– Jeg fortalte at sønnen min fortsatt gikk i vintersko fordi jeg ikke hadde råd til nye gummistøvler. Da dro hun rett ut og kjøpte nye sko til ham, smiler Anita. som er ressurssterk og initiativrik.

Det hjelper i en vanskelig situasjon.

– Jeg tror ikke barna er klar over at vi er fattige ennå. Vi har mye tid sammen som familie, og det er fint.