– Hvis du ikke er sosial er det bare å reise hjem igjen – da har du ingenting på en campingplass å gjøre, humrer skiensmannen Per Brodtkorp.

Han vet trolig hva han snakker om. Det er ikke mange andre som har tilbragt like mange timer og døgn på en campingplass, som Per og kona Rannveig. De reiste på sin første campingferie sammen sommeren 1963, og siden 1968 har de vært fast inventar på Omlidstranda Camping.

Hvert år er de på plass på en av de første åpningsdagene, og blant de siste som reiser når campingplassen stenger første helgen i september.

– I fjor ble det 119 netter her ute – det var herlig. I år har vi vært på plass siden 28. april, og bare hatt to turer hjem til Skien. Det ene var 17. mai for å se oldebarnet gå i sitt første barnetog og det andre var i dåpen til et annet oldebarn.

Ekteparet gleder seg i flere uker før sesongen starter hvert eneste år.

– Da kribler det i hele kroppen og vi gleder oss til å komme på plass. Dette er jo årets høydepunkt for oss, sier Per.

Varden møter dem på det som må beskrives som kremplassen på den populære campingplassen i Vestfold. Campingvogna ligger helt i frontrekka med sjø og strand nesten like utenfor døra. Men bading holder de seg unna – selv når temperaturen den siste tiden har bikket 30 grader.

– Nei, vannet liker vi best å se på, sier Rannveig.

Tomta og terrassen har de fylt opp med fargerike blomster – og inne har de også gjort det hjemmekoselig. I forteltet står en sofagruppe, TV, godstolen som de tar med fra huset i Skien – og et stort kjøkken. Til og med isbit-maskin og en elektrisk peis har de fått plass til.

– Dette er vårt andre hjem, og her har vi alt vi trenger. Vi bruker mest tid ute, men det er jo hyggelig å sitte her inne også. Særlig på regnværsdager, sier Per, og tenner opp en røyk.

Hemmeligheten bak hvordan de bevarer husfreden etter så mange dager tett på hverandre på et relativt lite område år etter år, er enkel:

– Jeg har alltid siste ord, og det er «javel», sier Per lattermildt.

Kona rister på hodet, og legger til:

– Kranglingen har vi sluttet med for lenge siden. Men vi har forskjellige oppgaver, Per lager maten og jeg rydder og ordner med andre ting – det fungerer fint for oss.

I løpet av sine 55 år på campingplassen har de sett og hørt mye rart. En gang slet en dansk familie så fælt med å sette opp teltet at de ga opp og reiste igjen.

– Mannen bannet og steikte, og etter flere timer med prøving og feiling ga han opp. Paret kranglet så høylytt at det var umulig å ikke få det med seg, forteller Per.

77-åringen har selv måttet trå til mang en gang for å hjelpe naboer med både det ene og andre. Ofte har det vært å hjelpe uerfarne campere med å sette opp telt. Å være på tilbudssiden og hjelpsom er viktig på en campingplass, mener han.

Nærmeste nabo roper bekreftende:

– Det er veldig hyggelig og trygt å ha Rannveig og Per her. De vet alt og kan hjelpe til med det meste.

På et tidspunkt hadde nemlig alle de tre døtrene også campingvogner på Omlidstranda Camping. Nå har en av dem flyttet til Canada, men de to andre er fortsatt på plass. Og datteren fra Canada kommer alltid på campingbesøk når hun er i Norge på sommeren.

– Blir dere aldri lei av campinglivet?

– Nei, det går vel ikke an, svarer Per.

– Det er en helt annet ro her enn hjemme. Hjemme ser vi bare naboer på vei inn døra etter jobb og har knapt tid til å hilse – her slår alle av en prat. Det er så sosialt og hyggelig, og vi har fått mange gode venner her.

Det ryktes om at det er én person på campingplassen som har vært der lenger enn Brodtkorp-ekteparet, men det har aldri blitt bekreftet. Enn så lenge er det de som er Omlidstranda Campings mest erfarne campere.

Her er deres beste tips til dere som kanskje skal på campingferie for første gang, eller er litt mindre rutinerte enn familien Brodtkorp.

  • Du må være sosial og vennlig. Det er en forventning om at man hilser og snakker sammen på campingplassen.

  • Du bør være hjelpsom. Gode campingnaboer hjelper hverandre med stort og smått.

  • Ha med spill og annen underholdning til regnværsdager.

  • Sett deg inn i og overhold reglene som gjelder på campingplassen, som at det skal være ro klokka 23.

  • Du må litt toleranse for støy. Det er bare hyggelig med litt liv og røre, som for eksempel barn som leker.

  • Været kan du ikke gjøre noe med. Alle vil helst ha godt vær, men det er fint på campingen i dårlig vær også.