Etter suksessen med Hamaren aktivitetspark med spennende gangvei rundt bratt fjell ved Fyresvatn og turveier rett ved kommunesenteret, tok det ikke mange år før en ny idé kom opp i kommunen.

– Etter første byggetrinn som sto ferdig i 2017, kom forslaget om en vei høyt over bakken opp, forteller Hilde Martini Momrak, konstituert avdelingsleder for kultur i Fyresdal kommune og prosjektansvarlig for Tretoppvegen.

Skogbrukssjef Aslak Momrak-Haugan har vært byggeleder for utbyggingen som kom på 15 millioner kroner. I tillegg er det bygget toalettanlegg, grillhytte og gapahuker. Prosjektledelse har vært hos Faun naturforvaltning.

Høyt: Tretoppvegen er opptil 15 meter over bakken. Foto: Tore Øyvind Moen

Tretoppvegen er på én kilometer og navnet forteller hva dette dreier seg om. Mens det første rutenettet rundt Hamaren holdt seg på bakkenivå fører den nye løypa vandrerne opp i høyden. På det høyeste er avstanden ned 15 meter.

Aktive: Berit Martini (83) (t.v.) og Magnhild Kasland (85) er veldig fornøyde med Tretoppvegen. Foto: Tore Øyvind Moen

– Vi merker ikke at vi går oppover når vi går tretoppveien, forteller Berit Martini (83) og Magnhild Kasland (85).

Berit pensjonerte seg som 73-åring og for åtte år siden flyttet hun til Fyresdal fra Skien. De to spreke venninnene setter pris på at de har de lett tilgjengelige turveiene i bygda. Tretoppvegen er laget med universell utforming og har ingen bratte kneiker eller terskler slik at flest mulig kan benytte den.

Venter økning i besøk

I tillegg til kommunens egne innbyggere ventes mange besøkende. I planleggingen har det blitt antatt at rundt 30.000 årlig vil bruke anlegget. Det er i så fall nesten tre-gangeren besøkstallet som årlig har blitt registrert i Hamaren aktivitetspark.

Turistmål: Live Venstøp Eriksen (t.h.) og Alina Olsen fra Visit Telemark forteller om Fyresdals aktivitetspark til turister. Foto: Tore Øyvind Moen

Visit Norway plasserer Tretoppvegen på første plass på sin liste over de heftigste reiselivsnyhetene i landet i år. Hos lokale Visit Telemark jobber Live Venstøp Eriksen og Alina Olsen med digital markedsføring og sosiale medier. De var på besøk samtidig med Varden og skal bidra til at turister legger turen til Fyresdal.

På toppen av Hamaren testet Alina ut et av avslappingstilbudene. Det er en skulptur signert Andreas Valebjørg i Valebjørg design. Bygget i rustfritt stål og med form som et løvblad.

– Det er behagelig å ligge her og nyte utsikten, slår Alina fast.

Valebjørg har også to andre kunstverk i parken. Det ene er en stor bjørn og den andre en sklie formet som et tynt løvblad. Begge er robust bygget og beregnet på lek.

Sykkelløype

Det er ikke lov å sykle på Tretoppvegen, men ved siden av stolpene som bærer vegen er det sykkelløype ned fra toppen. Den er bygd av Bike Solutions fra Frankrike, et firma som er eksperter på slikt.

– Det er for farlig med syklister på selve Tretoppvegen, men tilbudet for syklister ellers er bra i parken, sier Aslak Momrak-Haugan.

– Skoleelever har laget informasjonstavler som står langs veiene. Det ser ut til at folk føler at dette er «vårt prosjekt». Det er lite søppel og ødeleggelser på området, sier han.

Byggmester: Inge Aamlid har stått for byggingen av Tretoppvegen. Foto: Tore Øyvind Moen

Mens Varden er på besøk kommer byggmester Inge Aamlid syklende på grusveien. Han har bygd anlegget og forteller at det har vært et interessant prosjekt.

– Dette er et prosjekt som jeg nærmest har blitt fanget av og tida har gått fort synes han. Underveis har det vært fra en til ni personer som har jobbet med prosjektet.

– Det har og kommet mange for å se. Da folk skjønte at det var mulig å gå på området tok det ikke lang tid før de første spurte om de kunne få gå på Tretoppvegen, forteller han.

Milliontilskudd

Tretoppveien har kostet 15 millioner kroner. Sparebankstiftelsen DNB bidro med to, tilskuddsordningen for "Nyskapende aktivitetsarenaer" fra Kulturdepartementet med fire millioner kroner.

I vinter fikk Hamaren aktivitetspark tittelen Grand Award under International Design Awards i Japan. I 2017 fikk anlegget Design og Arkitektur Norges (DOGA) Innovasjonspris for Universell utforming i kategorien landskapsarkitektur.