10. september 2012: Rettssaken mot finansmannen Jan Tore Strømme fra Skien skal starte. Han er tiltalt for skattesvik og unndragelser. Blir han dømt, risikerer han opptil seks års fengsel og å måtte betale 47 millioner kroner.

Hans forsvarer, advokat John Christian Elden, og aktor Jon Borgen titter utålmodig bort på en tom stol i rettssalen i Nedre Telemark tingrett.

Men Strømme dukker ikke opp.

10 år senere: – Jan? Jeg har en mann her, en reporter fra Norge, som vil stille deg noen spørsmål.

Varden har fulgt i 61-åringens fotspor i Miami. Sikkerhetsvakta på kontoret smiler høflig når han ringer opp for å sjekke om Strømme vil snakke.

Det kommer vi tilbake til.

Det nye hjemmet

Det pusses og gnikkes på skiltet til Four Seasons. I tillegg til å være et av de mest eksklusive hotellene i Miami, består den 70-etasjer høye bygningen av leiligheter.

Størrelsen varierer. Tegningene, som Varden har hentet inn fra Miamis byggesaksarkiv, viser at hver flate i den øvre delen av det 240 meter høye bygget er delt inn i seks ulike leiligheter fra A til F.

F er den største.

Et raskt nettsøk uten «Ø», men heller «Jan Tore Stromme» gjør det enkelt å finne ut hvor han bor.

53F.

Boligen er 340 kvadratmeter. Har marmorgulv, en stor og en liten balkong 200 meter over bakken, fire og et halvt bad, tre soverom og en stue på nesten hundre kvadrat.

Prisen? Hold an litt. Det er annen historie. Men som i rettssaken mot ham, så handler den om tosifret antall millioner kroner.

Livet før han ble tatt

Før Strømme kom i politiets søkelys var han en profilert oljemegler. Han jobbet i Astrup Fearnleys oljemeglerfirma i London, før han begynte for seg selv ved årtusenskiftet. Den siste tiden i Skien bodde oljemegleren i Blichfeldtgården på Falkum.

I 2001 etablerte han Prime Energy Fuel Brokers AS, selskapet som senere skulle stå sentralt i tiltalen mot ham.

I 2007 tok han et nytt steg i karrieren.

Fra september 2007 og inntil mars 2009 var Strømme styremedlem i John Fredriksens riggkjempe Seadrill.

Her er han fotografert under John Fredriksens julebord på Theatercaféen i 2008 med Bjørn Rune Gjelsten og Arne Hjeltnes. Foto: Janne Møller-Hansen Janne Møller-Hansen/VG

Så tok alt en brå vending:

I mars 2009 sendte Seadrill ut en børsmelding om at Strømme trakk seg fra styret. Selskapets begrunnelse var «personlige årsaker». Samtidig ble skattesaken mot Strømme gjort kjent. Helt konkret gjaldt det at han var etterlyst for skatteunndragelser.

Politiet prøvde å ta beslag over Blichfeldtgården, men de gjorde en grov feil. Istedenfor å ta kontroll over huset, tok de beslag i naboeiendommen, et uthus med soverom, treningsrom, boblebad og kjøkken. Da politiet skulle rette opp tabben, var det for sent.

I september 2011 kunne Varden melde at politiet og kemneren hadde tatt beslag i åtte eiendommer i Skien, Kragerø og Vinje, som politiet mener var eid av Strømmes selskap:

  • Ferieleilighet i Rauland

  • Andel av strandeiendom i Kragerø

  • Leilighet i Brekketun 11 i Skien

  • Leilighet i Slemdalstun 12 i Skien

  • To leiligheter i Einar Østvedts Gate 13B i Skien

  • Leilighet i Oscarsgate 74 i Skien

  • Leilighet i Oscarsgate 10A i Skien

På den tiden hadde Strømme allerede bodd mange år i Monaco. Sensommeren 2007 dro han til fyrstedømmet og bodde der i fem år. Det var her han befant seg da det ble tatt ut tiltale mot ham i 2009. Denne tiltalen ble senere utvidet og rettssaken skulle vært avholdt i 2012.

Fløy til USA

Da rettssaken mot ham skulle starte i 2012, befant han seg i USA. Varden vet at Strømme fløy til USA i midten av august 2012, og at han ikke har vært i Europa siden.

I tiltalen sto det at han burde fradømmes retten til å drive egne virksomheter for alltid. Det norske selskapet hans, Prime Energy Fuel Brokers AS, hang dermed i en tynn tråd.

Fredagen før rettssaken skulle begynne, registrerte Strømme et nytt selskap i USA, viser dokumenter Varden har fått tilgang til. Dermed kunne han fortsette sin virksomhet som oljemegler.

7. september 2012 ble papirene for å registrere Prime Energy Fuel Brokers LLC sendt inn sammen med en sjekk på 125 dollar for å dekke registreringsavgifter. Dette firmaet har adresse i Miami.

Møtet i resepsjonen

Varden står utenfor hotell- og leilighetskomplekset til Four Seasons som strekker seg opp mot Miamis himmel. Vi går opp trappa mot inngangen til beboerne forbi skiltet med «Four Seasons residences».

– Hei. Jeg lurer på om dere kan hjelpe meg med å komme i kontakt med en som bor her?

– I hvilken leilighet?

– 53F. Han heter Jan Tore Strømme, sier Vardens utsendte som har presentert seg med fullt navn og at han er journalist fra Norge.

Mannen i resepsjonen får umiddelbart et noe knipende skeptisk blikk i det ordet «journalist» blir nevnt.

– Venter han deg i dag?

– Nei, jeg forsøker bare å få tak i ham.

– OK, sir. Vanligvis, med mindre du har en avtale med beboere her, så kontakter vi dem ikke herfra. Men vil du legge igjen en beskjed?

Varden har med en konvolutt, og ber om å få den levert personlig til Strømme. Inni den har vi lagt ved et skriv med blant annet spørsmål om «hvorfor møtte du ikke opp i rettssaken mot deg?»

Mannen i resepsjonen smiler.

En tur i luksusstrøket

Kilder som kjenner Strømmes bevegelser forteller at en vanlig dag i hans hverdagsliv kan være slik: Han går en morgentur med hunden, kjører Mercedesen til kontoret, spiser lunsj på en restaurant i nabolaget i 13-tiden, drar tilbake på kontoret og kjører hjem til leiligheten i Four Seasons-bygget rundt klokken 18 etter at oljemarkedet er stengt.

HVERDAGSLIV: Jan Tore Strømme er ivrig bruker av Miamis restauranter. Dette er bildet er fra 2019.

I bygningen han bor i, er det en egen restaurant. Caviar Russe i Four Seasons’ første etasje reklamerer med at de serverer kaviar på Michelin-nivå. Bygget huser også flere serveringssteder.

– Welcome to The Edge, smiler hovmesteren før hun viser plass til baren.

Klientellet er av det fornemme slaget. Chanel-posene er plassert på bordet.

I baren selges whisky til 6.000 kroner glasset.

– Jan, jeg har en mann her!

Sju kilometer unna der Strømme bor, i Coral Gables-distriktet, ligger et 12 etasjers kontorbygg.

Den nettbaserte utleiergruppen LoopNet gir kontorbygget fire stjerner for alt det har å by på av fasiliteter. Sikkerhetssystemet beskrives som «state of the art».

Sikkerhetsvakta tar opp telefonen og slår et nummer.

– Jan? Jeg har en mann er, en reporter fra Norge, som vil stille deg noen spørsmål. Så om du er i bygget må du gjerne komme ned, sier han.

– Jeg la igjen beskjed, sier sikkerhetsvakta og smiler høflig.

Men ingenting skjer.

Våre forsøk på å få treffe Jan Tore Strømme når ikke fram.

Til tross for at Jan Tore Strømme er etterlyst verden over, er det ikke så lett å få ham tilbake til Norge.

I lang tid hadde Strømme to pass. I tillegg til et norsk, som gikk ut i april 2017, har han også sitt amerikanske. Skiensmannen er amerikansk statsborger, ettersom han ble født i Louisiana i oktober 1960. For amerikanske myndigheter skal det mye til for å utlevere deres egne borgere. Det bekrefter også norsk politi.

Betalte seg ut av arresten

Ulike registre, rettsarkiv og databaser viser at Strømme heller ikke har klart å holde seg unna politiet i USA.

Flere trafikkforseelser, som å kjøre for fort eller ikke følge trafikkskilt, har gjort at bøter har hopet seg opp. Mellom 17. mai 2013 og 11. mai 2017 ble Strømme stoppet fire ganger av politiet mens han har kjørt ulike typer Mercedeser.

Blir du tatt tilstrekkelig antall ganger i USA, må du møte i retten.

Strømme fikk sin innkalling til retten i januar 2018, men gjorde som han gjorde i Nedre Telemark tingrett seks år tidligere; han møtte ikke opp.

Selv om overtredelsene tilsynelatende ikke er så alvorlige, var det nok til at politiet møtte opp på døra og arresterte Jan Tore Strømme. I arrestordren, som Varden har hentet ut via politiet i Miami, står det at Strømme ble arrestert om kvelden den 6. februar. Han ble så fraktet til politistasjonen i Miami.

Mens kravene fra politiet dreier seg om småpenger, slipper ikke Strømme unna å betale store penger inn til statskassa i USA. I løpet av Strømmes opphold i USA de siste ti årene, har de føderale skattekravene økt fra litt over 100.000 dollar til over 500.000 dollar. Det tilsvarer at Jan Tore Strømme skylder fem millioner kroner. Skattekravet må betales innen desember 2030.

Siden han har adresse i bygningen til Four Seasons i Miami skulle man tro at Strømme har mer enn nok av penger til å betale for seg. Men hvem eier egentlig leiligheten 200 meter der oppe?

I Miamis byarkiv finnes flere detaljer rundt eierforhold, byggeår, størrelse, og ikke minst pris. Dokumenter Varden har funnet fram, viser at leiligheten fra 2003 ble kjøpt for 3.695.000 dollar i november i fjor. Det vil si over 36 millioner kroner. Kjøper er holdingselskapet BAA Holdings LLC. Eieren av dette selskapet er Strømmes nåværende kone (33).

I høst ba Strømme-forsvarer John Christian Elden om å få saken vurdert på nytt. Det korte svaret fra Statsadvokaten er at tiltalen står og etterlysningen står.

– Hva begrunner du det med?

– Norsk lov. Er det økonomisk utroskap, så er det foreldelsesfrist på ti år. Men det hadde vært bedre om den ble trukket tilbake, sier han.

– Saken lever, sier politiet. Er du enig i det?

– Den lever så lenge de ikke legger den bort.

Før Strømmes sak ble forsøkt vurdert på nytt i Norge, pågikk det en prosess i USA der myndighetene oppdaget at Strømme hadde mange utenlandske konti, deriblant i flere norske banker. Strømme hadde imidlertid ikke, i sine amerikanske selvangivelser, oppgitt renteinntektene.

Amerikanske rettsdokumenter fastslår at Strømme i november 2020 ble dømt til å betale 187.000 dollar pluss renter, eller i underkant av to millioner kroner.

Elden trekker fram denne amerikanske dommen og flere andre argumenter for at norsk politi bare bør legge bort saken mot Strømme.

– En av tingene politiet bommet på opprinnelig, var at de antok at han var norsk statsborger. Det var han ikke. Han er amerikansk statsborger som var bosatt i Monaco. Det har vært den formelle situasjonen hans på det tidspunktet politiet mener det har skjedd noe straffbart i Norge. Han har betalt straffeskatt i et forlik med påtalemyndigheten i USA for de forholdene som er tatt opp i tiltalebeslutningen, sa da mener vi at dette er oppe og avgjort. Så vi mener altså at norsk politi burde bare frafalle hele saken, sier han og legger til:

– Men de vil ikke drøfte dette foreløpig, så da står vi der da.

– Hva synes du om måten dere blir møtt på hos statsadvokaten?

– Jeg er overrasket over den måten. Jeg mener jussen er såpass klar på det punktet at de ikke har grunnlag for tiltalen som den foreligger. Men vi kan ikke tvinge den bort eller kaste den.

Elden peker samtidig på hvordan myndighetene i USA forholder seg til tiltalen mot Jan Tore Strømme.

– Amerikanske myndigheter har nektet å effektuere den. De er på lag med sin borger. Amerikanerens holdning er at tiltalen er ugyldig.

– Ga du noen råd til Strømme om å reise til USA?

– Nei.

– Har han utrykt ønske om å komme tilbake til Norge?

– Ja, han vil gjerne komme på besøk til Norge. Men han må jo ha visum, da, i og med han er amerikansk statsborger. Han søker vel neppe om det, all den tid politiet i Skien sier at om han kommer, så vil de arrestere ham.

– Hva sier han om sin egen situasjon som nå har vart i ti år?

– Han er ikke så avhengig av Norge. Han har jo kontakt med familien sin. De har vært i USA. Behovet hans for å være i Norge er begrenset. Han er jo amerikansk statsborger, bosatt i USA. Men han skulle gjerne ønske at han kunne ha mulighet til å reise til Norge.

– Tør du spå noe utfall?

- Jeg tviler på at dette noen gang blir noe rettssak i Norge. Men så er spørsmålet hvor lang tid det skal gå før vi får det avklart, svarer Jon Christian Elden.

Foruten de to konvoluttene med spørsmål som Vardens journalist personlig har levert i resepsjonen der Strømme bor og til sikkerhetsvakta der han jobber, har Varden også forsøkt å kontakte Strømme telefonisk, samtidig som vi har sendt ham flere meldinger der vi ber ham kommentere opplysningene som framkommer i denne saken. Jan Tore Strømme har ikke besvart våre henvendelser ut over å vise til sin advokat, John Christian Elden.