Foto: AP Photos

50 er flaut. Og det gjør vondt.

Det vrenger seg i hjertet når regjeringen står fast på at kun 50 personer skal bli reddet ut av den ekstreme situasjonen etter brannen i Moria-leiren. På Lesvos venter 11.500 asylsøkere på hjelp, blant dem 4.000 barn, skriver FNs flyktningråd.

Om 50 personer er det beste regjeringen kan få til i en så alvorlig akutt situasjon, så må vi i Skien KrF si fra: Et så umenneskelig opplegg kan vi ikke støtte. Flyktningerådet er klokkeklare. Det ber om hurtig omplassering av enslige barn og andre utsatte. De peker spesielt på enslige mindreårige og barnefamilier.

Les også
Vi stiller opp på koronadugnad, men ikke for flyktningene i Moria

Hvorfor skal vi ta imot flyktninger? For å hjelpe dem som trenger det! Og akkurat nå er det mange i Hellas som trenger det ekstra mye. Svaret burde være enkelt: Vi hjelper de vi kan, med det de behøver. Og vi gjør det av medmenneskelighet, av omsorg, av kjærlighet – for å gjøre verden til et bedre sted.

KrF sitter i regjering. Kjell Ingolf, Olaug, Dag Inge og Knut Arild er våre folk. Vi har et ansvar. Det kjennes flaut å ikke kunne hjelpe flere enn 50, og det gjør vondt. Vi er del av en regjering som ikke trår til når det trengs som mest, og som har en avtale om et tak på bare 3.000 kvoteflyktninger i året. Det kjennes hjerterått.

Les også
Dette sier ordførere fra Telemark om å ta imot flere flyktninger

Men sannheten er at uten KrF, med god støtte fra Venstre, så hadde tallet på kvoteflyktninger vært enda lavere. Husk på at de 3.000 ble forhandlet fram med Frp i rommet – et parti som snakker om å stenge grensene helt. Og uten KrF i regjering hadde trolig heller ikke de 50 som nå vil få tilbud om opphold fått lov å komme i trygghet. Uten folkene våre hadde heller ikke Norge hatt mål om å holde bistandsbudsjettet på 1 prosent av brutto nasjonal inntekt, slik at vi kan hjelpe flere i hjemlandet. I sterk kontrast til dette står Frp sitt valg om å gå ut av regjeringen og bryte alle avtaler som var inngått for fireårsperioden fordi to syke barn av IS-krigere fikk komme til Norge og få hjelp sammen med mødrene sine. Nå snakker dette partiet igjen om dramatiske kutt i bistanden.

De 50 er også et kompromiss, et tall både Senterpartiet, Arbeiderpartiet og Høyre har vært beinharde på å holde nede.

Vi i Skien KrF er overbevist om at det er riktig å hjelpe de som trenger hjelp. Vi ønsker også å jobbe for bedre fordeling av godene i hele verden, ikke bare i vårt eget land. De eneste som er tjent med at forskjellene øker, er de som sitter på toppen og profiterer på konflikt og krig, internasjonal kriminalitet, polarisering og frykt.

Les også
«Det er mykje lettare å integrere folk her enn i ein storby»
Les også
Vi kan ikke hjelpe alle, men vi kan hjelpe flere

Å hjelpe flere av familiene og de enslige barna i Hellas er trolig med på å skape en mer stabil verden, og en mer rettferdig fordeling av ressursene. Men det er ikke derfor vi skal hjelpe nå. Det skal vi gjøre fordi de trenger det! Slik blir verden i alle fall et bedre sted for dem.

Men 50 er flaut. Og det gjør vondt.

Skien KrF

ved Arne Olav Hageberg, lokallagsleder og medlem i Flerkulturelt utvalg

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Erik Næs, gruppeleder

Anna Erika Myrvold, bystyret og utvalg for helse og omsorg

Roar Åkre, bystyret og utvalg for oppvekst

Per Morten Norborg, utvalg for klima, miljø og byutvikling

Knut Janøy, utvalg for kultur, idrett, friluftsliv og frivillighet

GÅR MOT REGJERINGEN: Skien KrF støtter de som mener 50 ikke er nok, og karakteriserer regjeringen som hjerterå og umenneskelig. Foto: Terje Pedersen