Hallo Varden: N/A Foto: Pål Egil Tornholm

Å, du vesle søppeldunken min...

Søppeldunk, taxfree, kjernekraft, vaksiner og Skien brygge er blant temaene i dagens Hallo Varden.

Å, du vesle søppeldunken min...

Etter som det nå har kommet fram hva den egentlige hensikten bak ID-merking av søppeldunken dreier seg om, nemlig at det etterhvert vil bli innført betaling etter søppelvekt, ser jeg meg nødt til å foreta visse justeringer i forholdet til den fargerike søppeldunkfamiliens sorte får.

Til tross for at jeg bor i et rolig villastrøk med relativt veletablerte husholdninger, ser jeg helt klart en fare for att søppeldunken min kan bli utsatt for snyltefylling fra naboer, tilfeldig forbipasserende, eller befolkningen fra de sørligere deler av Grenland.

For å unngå uautorisert bruk av dunken, står valget nå mellom å montere kameraovervåking og innlagt overraskelse i lokket, eller en låseanordning.

Jeg vil samtidig redusere vekta ytterligere, ved rutinemessig begynne å ta med meg søppelposene når jeg kjører til hytta i min feite, dieseldrevne bil. Der er det fremdeles fritt fram å hive all slags dritt i svære felleskontainere.

Når en først er inne på kommunes nye «smarte» inntjeningsmetoder,, hvorfor ikke montere klappseter på utsiden av søppelbilen, og, mot et mindre gebyr, tilby befolkningen en rundtur i nabolaget, i en slags lettversjon av den utmerkede Labbebuss-ordning, som deler av kommunens befolkning, tidligere kunne nyte godt av.

Billetten kan enkelt og greit betales med ett ekstra «BEEP» på ID-brikka på søppeldunken.

Nå venter jeg på neste utspill fra kommunens søppelforvaltere. Ett aldri så lite ekstragebyr til for å finansiere veieceller på søppelbilene kanskje?

Hvis investering i denne ID-brikkeløsning ennå ikke er gjennomført, henstiller jeg til våre folkevalgte å revurdere vedtaket.

Lilletobben

Taxfree

Det er morsomt å se hvordan KRF omfavner forslaget om å vrake tax-free-ordningen, men er ikke villige til å senke alkoholavgiftene til svensk nivå. Blant annet en pris på en ølboks fra over 20kr til 10kr.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det partiet ikke har fått med seg, er at Norge da må innføre samme regler som EU/EØS innførte da de vraket tax-free-ordningen; en avgiftsbelagt vare (også alkohol) kjøpt i et EU/EØS land kan tas hjem avgiftsfritt til eget forbruk (altså ingen kvoter). Det hadde jo vært flott!

Jan Løkslid

Taxfree: N/A Foto: vidar Ruud

Hvilken vaksine?

Nå er det straks min tur til å få vaksine. Da lurer jeg på: Hva vaksinen heter som det tilbys? Håper det står i innkallingen, slik at jeg kan velge en annen en AstraZeneca.

Jeg er frisk som «en fisk», sier legen min. Da vil jeg ikke vaksineres noe som bryter min helse ned. Blir heller hjemme da hvis det ikke står hvilken vaksine som tilbys.

Kjell 73

Red.anm.: AstraZeneca-vaksinen brukes ikke i Norge nå, ved at den er «pauset» til 15. april.

Utbygging ved Bryggevannet

I Hallo Varden 24. mars spør «HM» om hvordan bomiljøet på Skien Brygge blir, og om det blir åpne plasser, torg og utsikt til elva.

Utviklingen av Skien Brygge er nøye planlagt for å sikre de kvalitetene du nevner og er sikret gjennom detaljerte bestemmelser i reguleringsplanen. Det skal bygges i små kvartaler, med gater, passasjer og gløtt mellom bebyggelsen.

På den måten blir det et sammenhengende nettverk av offentlige byrom, møteplasser og gater på langs og tvers i området. Byrommene får ulik størrelse og utforming til forskjellig bruk. Det er også sikret et grøntområde på tvers fra fylkesveien til elva.

Høyden på bebyggelsen skal trappes ned mot elva. Det sikrer at store deler av de offentlige rommene og bebyggelsen bak også får sol og utsikt til vannet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

På skienbrygge.no ligger det en video som viser hvordan området kan bli.

Mette Gundersen, leder by- og stedsutvikling

Skien kommune

SKIEN BRYGGE: Skien brygge bibliotek nye tegninger områderegulering SKIEN BRYGGE Foto: Arkiv

Astrid og kjøkkenvifta

Jeg har lest reportasjene i Varden om Astrid Solheim som ikke har fått bruke komfyren sin før nå på grunn av feil med kjøkkenvifta. Etter det som har kommet fram, synes jeg både teknisk sjef Vidar Lofthus og vaktmesteren hans bør finne seg noe annet å gjøre. Astrid på sin side bør få en skikkelig erstatning gjennom redusert leie framover.

Frustrert leser

Astrid Solheim: N/A Foto: Halvor Ulvenes

Oljeproduksjon og elektrifisering

Det er gassinjeksjon i oljereservoar for å oppretholde reservoartrykket som er årsaken til brorparten av kraftforbruket offshore, og som følgelig gir store CO2-utslipp.

Gassinjeksjon benyttes for å optimalisere oljeproduksjon, samt forlenge oljefeltets levetid. Behovet for elektrifisering av oljeplattformene kan reduseres vesentlig ved å sette en øvre grense for mengde injisert gass pr produsert oljefat for det enkelte oljefelt.

Øyvind Kaasa

Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB

Masse kjernekraft

Skal petrokjemisk bli elektrokjemisk må vi ha mye strøm for å elektrifisere. Det går kun med kjernekraft. Strømproduksjonen må tidobles og strømprisen må ned til en tiendedel.

Små, modulære kjernekraftreaktorer produseres på fabrikk og kommer klare til å produsere strøm i ti år, og så blir de henta. De produserer mellom 10 og 500 MW pr stk.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Westinghouse, GE, Rolls-Royce, Rosatom, NuScale, BWXT og General Atomics lager SMR-reaktorer.

IFE og Thor Energyhar testet thorium i Norge. Seaborg og Copenhagen Atomics bygger thorium saltsmeltereaktorer i København.

Alloy 617 er lagt til i «Boiler and Pressure Vessel Code». Terra Power er IV-generasjon reaktor som brenner opp alt avfallet. Flere spennende reaktorer: OkloAurora, Moltex Energy SSR, Terrestrial Energy IMSR-400 og LeadcoldSEALER.

Kjernekraftentusiast

DIKT

Tankens vandring.

Krever ingen handling.

Kan være med.

Selv uten det.

Skape en forandring.

Erik Gosby

Foto: Ntb/NTB