VERDIER: EUs verdier symboliserer alt det Russland er mot, skriver Marius Roheim Johnsen. Foto: Valeria Mongelli/AP/NTB

Aldri før har et EU-medlemskap vært viktigere

Det er igjen på tide med en ny EU-debatt, men de tidligere argumenter på både for og mot siden har blitt visket bort av invasjonen i Ukraina.

Det er en ny tid for Europa og verden. Spillereglene har endret seg og nye konstellasjoner bygger tettere bånd. Russland sin utenriksminister Lavrov meldte at forholdet mellom Kina og Russland aldri har vært bedre. De skal sammen skape en ny verdensorden. Når vi vet hvilke verdier og politisk tankesett disse landene står for må vi igjen kjempe for våre verdier.

EUs verdier symboliserer alt det Russland er mot. Demokrati, ytringsfrihet og likebehandling. Disse verdiene kom ikke av seg selv og de vil forvitre om vi ikke kjemper fram dem hver eneste dag. Akkurat derfor er tiden inne for å tre inn i det europeiske fellesskapet, sammen med våre europeiske venner fra øst til vest. Vi må vise hvilke verdier vi står for og kjemper for i kampen mot det totalitære. Det er kun sammen vi kan stå imot de kreftene som truer i øst.

To ganger tidligere har vi valgt å takke nei. 72 og 94 var begge avstemminger der bakteppe var helt annerledes en det vi i dag står ovenfor. Vårt naboland har angrepet et annet av sine europeisk naboland og oppmuntret til en ny verdensorden, der makt framfor dialog er virkemidlet.

En tredjedel har heller aldri fått muligheten til å stemme over norsk EU-medlemskap. 28 år har gått siden vi sist tok stilling til hvor delaktig vi skal være i det europeiske fellesskapet. Det er bare rett og rimelig at den nye generasjonen borgere skal få sagt sin mening i denne viktige avgjørelsen. Det handler ikke om å løfte fram gamle støvete paroler fra 94-kampen. En ny vind blåser over Europa og vi må sammen blåse liv i seilene som bærer demokrati og ytringsfrihet høyest.

Marius Roheim Johnsen

Bystyrerepresentant, Skien Høyre

Artikkelen fortsetter under annonsen.