Korona: Gisle Roksund om den nye bølgen. Foto: Fredrik Pedersen

Alle blir smittet, nesten ingen blir alvorlig syke

Nå er det nok. Nå må Regjeringen gjøre som Danmark og flere andre land: fjerne koronarestriksjonene og åpne samfunnet. Covid-19 er ikke lenger noen samfunnskritisk sykdom, skriver lege Gisle Roksund i dette innlegget.

Vi er straks på tredje året med ulike restriksjoner og smitteverntiltak, alt for å hindre at helsetjenesten, og spesielt intensivkapasiteten på sykehus, kollapser. Lenge var det nødvendig. Lenge var mange truet av alvorlig sykdom, vi husker alle skrekkscenariene fra Italia og andre steder tilbake i 2020.

Nå er situasjonen en helt annen. Over 90% av den voksne befolkningen over 18 år i Norge er vaksinert med to doser. Koronavarianten som herjer nå er svært smittsom, men også ganske lite farlig for de aller, aller fleste. Omikron er mindre farlig for de vaksinerte enn hva influensavirus er.

Sykehusene er ikke sprengte, og ser heller ikke ut til å bli det. Av 40 000 personer som ble smittet i desember og januar er 0,2% blitt innlagt på sykehus. De koronasyke ligger kortere inne nå enn de gjorde da deltavarianten herjet. Folkehelseinstituttet beskriver at andelen som blir alvorlig syke har falt dramatisk i alle aldre.

I et normalår før koronaviruset kom, døde mange hundre hvert år av influensa i kongeriket. Ingen snakket om å lukke landet av den grunn. På tross av vaksiner, aksepterte man at mange riktig gamle og syke kunne dø av influensa og komplikasjoner etter influensa. Noe skulle man dø av.

I starten av pandemien var det riktig og nødvendig å stenge ned samfunnet. Hadde ikke Regjeringen Solberg gjort det i mars 2020, hadde det gått riktig galt. Og det har vært nødvendig å holde på ulike restriksjoner mye lengre enn vi så for oss tilbake i mars 2020. Jeg tenker også at det var fornuftig med strenge restriksjoner i desember i fjor da omikronvarianten dukket opp. Den var svært smittsom, og vi visste ikke da hvor farlig den var.

Men nå vet vi mye mer, og vi har skjønt det en stund. Befolkningen er vaksinert, og vi er beskyttet mot alvorlig sykdom som følge av omikron.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vi har også i løpet av det siste året lært mye mer om hva restriksjonene har kostet samfunn og folk. Regjeringen har selv beskrevet i salderingen av Statsbudsjettet at ekstraordinære krisetiltak i forbindelse med pandemien har kostet minst 220 milliarder kroner. Næringslivet og kulturlivet lider av mange grunner, nå kanskje spesielt pga avstandskravene. Men kanskje aller viktigst: Barn, unge og funksjonshemmede lider som følge av restriksjonene. Enslige og ensomme blir syke som følge av smittevernstiltakene.

Nå er det testregimene av friske som er i ferd med å kvele den kommunale helsetjenesten, ikke de syke. Dette er konsekvenser som ikke er synlige i den daglige statistikken fra helsemyndighetene.

Helsemyndighetene sier nå selv at de ikke lenger er så redde for å overbelaste sykehus og intensivavdelinger. Nå er de mest bekymret for sykefraværet, at for mange skal bli borte fra jobb og skole på en gang, og at samfunnet skal bryte sammen av den grunn. Karantenereglene er sentralt i dette.

Karantenereglene har ført til at en rekke friske barn, foreldre og andre voksne har måttet være borte fra skole og jobb. For å bøte på det, er det nå innført regler om at friske nærkontakter i stedet for å holde seg hjemme, skal teste seg selv, rapportere resultatene og være på skole og jobb så lenge testene ikke viser smitte.

Tror virkelig myndighetene at særlig mange friske mennesker vil teste seg for en sykdom som egentlig ikke er farlig for dem, hvor den eneste «gevinsten» vil være ytterligere isolasjon? Jeg tror at mange vil tenke slik at man får holde seg hjemme dersom man blir syk, gjerne med støtte av hjemmetest eller pcr test. Men er man frisk, så er man frisk. Ingen vil kunne kontrollere om man har en positiv test eller ei. Og alle vil ventelig bli smittet før eller siden uansett.

Statsminister Støre sa fra New York nylig at vi skal ha is i magen. Det er jeg dypt uenig i. Og i skrivende stund signaliserer nå Helseminister Kjerkol at de vil komme med betydelige lettelser til uka. Det er ikke et minutt for tidlig. Spørsmålet igjen er om de vil gå langt nok i lettelsene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

En gyllen regel i all behandling av sykdom er at behandlingen ikke skal gi mer skade enn sykdommen. Nå er «behandlingen» av pandemien mye verre enn selve pandemien.

Det er tid for å åpne opp. Syke bør være hjemme, men friske kan gå på jobb og skole. Testregimet av covid bør endres til slik vi holder oversikt over alle andre smittsomme sykdommer, nemlig testing av syke og melding til MSIS (Meldesystem for smittsomme sykdommer).

Folk flest er fornuftige og vil justere egen adferd i forhold til risiko for egen smitte. Åpne opp nå. Vi er allerede på overtid. Skulle situasjonen endre seg dramatisk, får man heller vurdere på nytt.

Gisle Roksund

Fastlege, spesialist i allmenn- og samfunnsmedisin