Foto: Picho-døra

Alle kan ta feil. Men klagingen på Pincho-døra ser ikke bra ut i det hele tatt

Er «Pincho Nation»-saken dekkende for Industri- og næringspartiets næringspolitikk?

«Vi skal legge til rette slik at de som ønsker det skal kunne utvikle næring uten de store hindringene,» skriver Industri- og næringspartiet om seg selv på sine egne hjemmesider. Tilnærmingen, for ikke å si verdensanskuelsen, er av det kurante slaget.

Det er snarere vanskelig å være mot at næringslivet kan utvikle seg – og vi må kunne forutsette at hindringene ikke er unødige.

Derfor er det så himmelropende paradoksalt at Industri- og næringspartiets kanskje fremste eksponent i Porsgrunn, Gunnar West Sørlie, lager så voldsomt ballade og tilsynelatende forsøker å legge fullstendig tøvete hindringer i veien for næringsetableringen i byen som tilfeldigvis også er hjembyen til partileder og grunnlegger Owe Ingemann Waltherzøe.

West Sørlie mente det var «litt skremmende» og at «det må rasles litt med sabler» fordi restauranten Pincho Nation hadde satt inn en dør i den gamle Tollboden. «Døra er fin den, og skjemmer vel heller ikke, men ulovlig fordi den faktisk er søknadspliktig,» skrev West Sørlie i et innlegg.

For øvrig i setningen etter at han påpekte at «utbygger har søkt og fått tillatelse til å sette inn dør og er happy». Lokalpolitikeren hevdet imidlertid at «jeg sitter med originaltegninger av Tollboden» og «der er det overhodet ingen dør».

Restaurantdriver Daniel Christensen sa til Varden at «jeg må jo si at jeg ikke helt skjønner hvor West Sørlie vil med dette innlegget», fordi restauranten «sitter med tegninger og det har vært en lang prosess med fylkeskommunen i forkant av bygging av døra». Restauranten har fått håndlaget en ny dør og presiserer at «hadde det ikke blitt godkjent hos fylkeskommunen og hos kommunen hadde vi aldri gjort det».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Arkitektkontoret Børve Borchsenius har originaltegningene. Som viser at det var en dør på hjørnet. Det er altså ikke noe som tyder på at det er begått historiske overgrep eller at noen har tatt seg til rette. Det er snarere slik at alt tyder på Pincho Nation har gjort alt riktig, ikke bare hva gjelder søknad, men også historisk.

– Dette er et hus hvor det har vært brennevinsutsalg og mye aktivitet. Statsbygg har vært der i mange år men de har ikke invitert så mye inn, så det at det kommer noen nå og lager et spisested der må vi juble over og støtte opp under. Det er bevaring ved bruk. Alt de har gjort der, i den grad de har gjort noe, er pietisk og riktig. Vi ønsker Pincho Nation velkommen og lykke til med restauranten, sier Brit Wiedswang i Børve Borchsenius – og har rett i det.

Alle kan ta feil. Også politikere. Det er helt fair. Sånt kan skje, men problemet med denne saken, for Industri- og næringspartiet, er at ikke noe er riktig og gir grunnlag for å reise spørsmål ved hvordan partiet møter helt faktiske og reelle næringsetableringer. Snakk om å henge seg opp i bagateller.

Det ser ikke bra ut i det hele tatt, og saken er, mildt sagt, et politisk selvskudd for Industri- og næringspartiet.

Les også
Gunnar kalte Pincho-døra byggeulovlighet. Brit har tegningene som viser svaret
Les også
Gunnar fatter ikke at kommunen har sagt ja til Pincho-døra
DØR: West Sørlie mente at døra ikke kunne være der. Daniel Christensen skjønner ikke hvor West Sørlie får det fra. Foto: Arkivfoto