Foto: Heiko Junge/NTB

«At gaupa tar lam er vel bondens jobb å passe på at ikke skjer»

Gaupejakt, styreverv, betaling på buss, skøyter og bombefly er på dagsorden i dagens Hallo Varden.

Gaupejakt

Takk, Jørund Ruud, for et saklig svar.

At gaupa tar lam er vel bondens jobb å passe på at ikke skjer. Tradisjonen med at sauer tulser fritt i norsk natur er et stort problem.

At gaupa tar rådyr, fugl og hare, er jo bare naturlig, og ikke minst viktig for å holde de naturlige bestandene av de dyra ved like. Naturen, i motsetning til eksempelvis det frie marked, er i stand til å regulere seg seg. Om vi har for få dyr å jakte på, har nok jegerne forsynt seg i overkant grådig av matfatet. Jeg har ikke noe imot jakt, men det må gjøres med måte. Er det for få dyr å jakte på, er det sjelden rovdyra på fire bein eller med vinger, som er problemet.

Augmund J.

Styreverv i kommunale selskaper

Det er stadig debatter om politikere i alle Skiens kommunale selskaper. Fordeling av styrepostene foregår stort sett etter partibøkene. Renovasjonskostnadene ble blant annet økt med 40 000 kr. på grunn av denne ukulturen.

Går det ikke an å nyansere debatten? Det bør selvfølgelig ikke være slik at det å være politiker er en særskilt kvalikasjon, men bør heller ikke være til hinder. Det finnes helt sikkert «ikke-politikere» i Skien som kan tilføre selskapene betydelig kunnskap og kompetanse.

Som en begynnelse kan det kansje være en idé med for eksempel to tredjedeler «politikerkompetanse» og to tredjedeljer annen, relevant egnethet når styreverv skal settes sammen neste gang. Det vil ganske sikkert være en berikelse for disse selskapene med nye ideer og synsvinkler.

Skiensborger Per Myrvang

Betaling på bussen

Hvorfor ikke åpne for døren på bussen og la oss alle betale med kort og bruke månedskort, dersom man har på munnbind? Kan noen i Farte svare på det?

Magne Sivertsen

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Lengdeløpsskøyter!

I Varden 11 februar står det at nå skal «alle ha skøyter», men hvilke type skøyter? Det står ikke noe om! Det er avbildet hockey- og kunstløpskøyter, som nå er utsolgt i butikkene i Grenland. Det er hyggelig at barn og voksne vil ut på isen i kulda, men kan sportsbutikkene si hvor mye det er solgt av lengdeløp- og bandy skøyter?

Bandy var en veldig populært på 60- og 70-tallet, her i Grenland, Sørlandet og mot Drammen.

Jeg er ute etter lengdeløpsskøyter, er de å oppdrive?

Ø.E. Porsgrund

Skøyter: Butikksjef på Beha Sport, Espen Hagen. Foto: Tone Lensebakken

Lekeplassen som forsvant

Leser fortiden i Varden en stor annonse om nye boliger ved Herkules.Som de fleste i Skien vet, ligger det i dag en stor lekeplass der, som er masse brukt. Når vi ser på prospektet til de nye byggene er det bare grøntanlegg rundt og ikke antydning til noen lekeplass.

Det er ikke mange av disse på denne siden av byen og at det da er lovlig å bare fjerne den, er ikke til å forstå. Kommer det krav om at den må bygges opp igjen, må jo de som vil kjøpe en leilighet her få vite noe om dette nå. Det er ikke plass til stor lekeplass og mye grøntanlegg.

En av mange som undrer

«For the first time in Norway»

Utsegnet gjeld det amerikanske bombeflyet B1, såkalte heavy bombers som for fyrste gong er i Norge. Og sjølsagt i Nord-Norge. Fienden er i nord, ifølge Stortingets fleirtal. Høgre-forsvarsministeren er begeistra. Men kva ville Gerhardsen ha sagt, Arbeiderpartiet?

I tillegg er jo amerikanske soldatar stasjonert her. Ikkje i strid med norsk basepolitikk seier utenriksministeren, og lyg slik som når politireforma blei kalla nærpolitireforma. Baseerklæringa frå 1949 om ikkje å tillate stasjonering av utenlandske styrkar på norsk jord i fredstid, blei i 2016 underminert. 330 US-Marines blei utplassert som ei prøveordning, sa Høgre-utenriksministeren og Anniken Huitfeldt (Ap), som et ekko av ministeren. SV var mot. Og prøveordninga har sjølsagt blitt «videreutviklet», som det så fint heiter. Det står fortsatt US-marines her. Og i TA ser Kjell Werner sjølsagt ingen motforestillingar.

Nok ein gong aukar vi spenninga i nord. Nok ein gong vil Russland svare med same mynt. Opprustinga tar nok ein omdreining. Til nytte for kven? I alle fall for amerikansk militærindustri.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Gunnar Sanden