Foto: Tor Erik Schrøder

At nivået i norsk fotball ikke er veldig høyt, kan det ikke være mye tvil om

KOMMENTAR: Kjetil Rekdal mener nivået i Eliteserien «har dalt kraftig». At det ikke er veldig høyt går det i alle fall an å være enig om.

– Nivået har dalt kraftig i Eliteserien. Det har rast ned de siste ti åra, sier Kjetil RekdaI til Dagbladet. Den tidligere treneren, og nå ekspertkommentatoren, kaster dermed en solid brannfakkel om det kvalitative nivået på vår øverste fotballdivisjon. Rekdal mener det er for stor forskjell på lagene og at det derfor bør bli færre lag i Eliteserien. Selv mener han at nivået i norsk fotball er så lavt at Dortmunds Erling Braut «Haaland hadde scoret 50 mål hadde han spilt for Molde eller Bodø/Glimt nå».

Det er en påstand som er vrien å forholde seg til, for det kan aldri bli ettergått. Det vi imidlertid vet, er at Haaland skåret tolv ganger på 25 kamper i 2018-sesongen, som var hans siste i Molde. Siden har han øst inn mål i østerriksk og tysk Bundesliga, i Champions League og i U20-VM (ni mål på tre kamper). 50 mål i Eliteserien? Ja, kanskje.

Å bruke dette som en målestokk på om norsk fotball er bra eller dårlig, er selvsagt tøv. Det sier heller ikke så mye om norsk fotball at utenlandske spillere markerer seg kraftig, selv om de har hatt en helt gjennomsnittlig karriere i andre land. For eksempel danske Kasper Junker, som ikke skremte veldig mange i AGF, Randers og Horsens, men som nå er toppskårer i Norge. På motsatt side: Nicklas Bendtner har hatt en eventyr karriere i klubber som Arsenal, Juventus og Wolfsburg og var utvilsomt god i Eliteserien, men han snudde ikke opp-ned på norsk fotball av den grunn. Samtidig er det et godt utvalg spillere som gjør det bra i utlandet, selv om det ikke lykkes for alle.

Det nærmeste vi kommer et objektivt svar på hvilket nivå norsk fotball holder, er UEFAs rangeringer. På den såkalte land-rankeringen, som gir en skår for alle klubber, er Norge på 22. plass. Vi er bak land som Sverige, Kroatia, Serbia, Sveits, Hellas, Kypros, Tsjekkia og Skottland. Danmark er ni plasser foran oss (13. plass). På UEFAs klubbrangering må vi ned til 95. plass for å finne første norske klubb, altså Molde. Noe som, i seg selv, ikke er så galt, for det er foran klubber som Rune Jarsteins Hertha Berlin, Sampdoria og Bordeaux. Rosenborg er på 110. plass.

Mer anekdotisk kan vi konstatere at Rosenborg var rundingsbøyer i gruppespillet i Europa League i fjor, mens Molde gjorde det skapelig. Sarpsborg sparket også godt fra seg i Europa League i 2018. Odd hadde en gyllen halvtime mot Dortmund i 2015 og hadde to hederlige kamper mot Zagreb, men ut over dette har det ikke vært spesielt overbevisende. Noe som, dessverre, er relativt typisk for norske klubber på tokt i Europa.

Hvorvidt nivået i norsk fotball er blitt dårligere de siste årene, vil vi få svar på med internasjonal matching. At det ikke er spesielt høyt, i europeisk målestokk, kan det imidlertid ikke være veldig mye tvil om.