Foto: Privat

– Blir barn mindre homo hvis flagget tas ned, og mer homo når det henger oppe?

Et lite minutt med scrolling og jeg blir lei meg, skremt og bekymra. Hvordan kan så mange voksne mennesker uttrykke sånne hatefulle ytringer mot et regnbueflagg og ideologien bak det i et kommentarfelt?

Tirsdag publiserte Varden en sak om at et Pride-flagg var stjålet fra Gvarv barneskole. Saken ble heftig debattert i sosiale medier og til slutt var ytringene så hatefulle at kommentarfeltet måtte fjernes.

Og folk lurer på hvorfor man trenger Pride?

Hva gjør det at det vaier et fint regnbueflagg i vinden på noen flaggstenger på skolene en liten måned i året? Flagget viser mangfold, kjærlighet og tilhørighet. Er ikke det fint, da? Hva er meningen med å ta det ned og rive det i stykker? Blir barn mindre homo hvis flagget tas ned, og mer homo når det henger oppe? Eller blir kjønnsidentiteten truet av et synlig flagg?

Jeg ble ikke lesbisk/homo/skeiv/gay (kall det hva du vil) fordi jeg lærte litt om det på skolen, så et flagg i farger, eller fordi jeg hadde skeive lærere/trenere/rollepersoner. Jeg ble ikke MER skeiv av det, heller.

Jeg fikk tilhørighet, stolthet og ikke minst mot til å få være den jeg er. Det ga meg muligheten til å få kalle verdens fineste jente for kjæresten min, forloveden min, sjelevennen min. Mens i 68 land hadde vi blitt straffa og i 8 (!) land kunne vi blitt dømt til døden. Bare fordi jeg er sammen med en av samme kjønn.

Vi er en regnbuefamilie. En mamma, en mammi og et barn. Og vi er en liten trekløver. Men stadig får vi spørsmål som; «hvem av dere er mannen i forholdet» og «hvem av dere tar farsrollen, alle trenger en vel en far?».

Hele poenget med et kjæresteforhold mellom to damer er nemlig det, at det ikke er en mann. Det er to mødre som er foresatte og ingen far. Kanskje fint at man lærer litt på skolen om homofili, kjønn, seksualitet, identitet, så man ikke trenger spørre sånne spørsmål.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Så et ønske fra meg, bare la flaggene få henge og symbolisere kjærligheten. La gatene bli fylt av regnbuefarger og mennesker i ulike former, fasonger, tro, kjønnsidentitet og legninger. Felles for alle; vi er mennesker.

Marita Ramsberg Hansen og Camilla Oskasin, sykepleiere og regnbuemammaer

Dette leserinnlegget ble først publisert på Marita Ramsberg Hansen sin egen facebook-side og er gjengitt i Varden med begge forfatternes tillatelse.

SI DIN MENING! Vi i Varden vil gjerne at du skal bidra med din mening. Send ditt leserinnlegg til debatt@varden.no

Tips til hvordan skrive et godt leserinnlegg finner du her.

PRIDE ER VIKTIG: Hva gjør det at det vaier et fint regnbueflagg i vinden på noen flaggstenger på skolene en liten måned i året? Flagget viser mangfold, kjærlighet og tilhørighet, skriver Marita Ramsberg Hansen og Camilla Oskasin i dette innlegget. Foto: Privat