Mennesker som kaster steiner, brenner biler og går bevisst inn for å skade politifolk, må være en vekker for våre politikere, skriver Nina Fjellet. Bildet er fra Örebro i midten av april. Foto: Kicki Nilsson/AP/NTB

Brenning av bøker og ansvar

Etter de siste voldsomme opptøyer i Sverige og i Sandefjord, etter brenningen av koranen, har media og politikerne vist en nærmest skremmende tafatthet og «forståelse» for voldsutøvere som går til angrep på politiet.

Hvis man skal akseptere og forstå at mennesker går til angrep på ordensmakten, fordi man er såret og uenig i ytringer, er vi som samfunn på ville veier. Jeg er redd vårt demokrati med vårt ytringsrom, blir så innskrenket, at våre verdier, som vi er så stolte av, har kommet til veis ende.

Er denne friheten blitt kun verdier som vi hyller hver 17. mai?

Man kan være så uenig med motparten som man bare vil, men hvis man svaret er vold, har man tapt. Den berømte franske filosof Voltaire, er stadig like aktuell: «Jeg er dypt uenig i det du sier, men vil kjempe til min død for din rett til å si det.»

Mennesker som kaster steiner, brenner biler og går bevisst inn for å skade politifolk, må være en vekker for våre politikere. Dette kan aldri aksepteres i et vestlig humanistisk demokrati.

Situasjonen i vårt naboland, Sverige, må være en skremmende påminnelse for oss hvor ille det kan bli. Byområder med stor, muslimsk befolkning har blitt overlatt til klankulturer. Politi og ambulansepersonell blir møtt med trusler og vold, hvis de skulle våge seg inn i disse områdene.

Skiens ordfører, Hedda Foss Five, snakker om at de som brenner bøker også har et ansvar. Det er som å si at kvinner i miniskjørt som går i utsatte områder midt på natten, har seg selv å takke, hvis de skulle bli voldtatt. Det er kanskje dumt og uklokt, men ikke ulovlig.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vi så den samme, tafatte holdningen hos Porsgrunns ordfører Robin Kåss, som mente at Sian skulle betale for politiet under sin markering og ikke motdemonstrantene som laget bråk. Nå gikk vel gudskjelov markeringen i Porsgrunn ganske stille for seg.

Det er en farlig tankegang at ansvaret blir lagt til personer som ytrer seg, og ikke til rett adresse, nemlig voldsutøveren.

Et hederlig unntak her er Vardens sjefredaktør, Tom Erik Thorsen, som hadde et meget klokt innlegg i Varden om at ansvaret ligger hos voldsutøver.

Nå er det på tide at norske politikere sammen med media, står rakrygget opp om å forsvare demokratiet og ytringsrommet. Vold skal aldri aksepteres.

Tone Fjellvik

Skien

Artikkelen fortsetter under annonsen.