Foto: Lise Valbø Rønningen

Butikkdriverne hadde et ønske. Politikerne møtte dem med en potpurri av karakteristikker og stråmannsargumentasjon

LEDER: Det er til å forstå hvis handelsstanden ikke føler seg veldig godt ivaretatt av Skiens politiske flertall.

Handelsstanden i Skien sentrum fikk nei til sitt ønske om å gjøre rådhusplassen til en midlertidig parkeringsplass i sommermånedene. At man får «nei» og ikke når fram med sitt ønske, er en ærlig sak. Dette er, når alt kommer til alt, ikke en veldig stor sak. Men den er viktig nok for de den gjelder.

Det er likevel ikke til å komme fra at det er grunn til å reise spørsmål ved om selve debatten sier noe om hvordan byens politiske flertall forholder seg til det butikkbaserte næringslivet i byen.

Det er verdt å påpeke at det er ingen som har tatt til orde for at plassen foran rådhuset skal asfalteres og okkuperes permanent av biler. Det er snarere snakk om at butikkene har bedt om å gjenta ordningen fra i fjor sommer, med midlertidig parkering. Handelsstanden er helt ærlig på hvorfor: De opplever tunge tider, og har hatt det slik lenge. De sier heller ikke at verden raser sammen dersom det ikke blir parkering foran rådhuset, men de ønsker seg en håndsrekning.

– Jeg synes de overdriver når de gir inntrykk av at parkering foran rådhuset er et være eller ikke være for sentrumshandelen, er vurderingen fra Ap-gruppeleder Rolf Erling Andersen.

– Vi skaper et bildet av et behov, som vi ikke vet er sant. Det blir for mye retorikk, og ikke at man er opptatt av realiteten og det faktiske behovet, sa Mona Nicolaysen (MDG) i bystyret.

– Parkering på rådhusplassen i Skien igjen? Ja vel. Skal vi ikke like gjerne be Kirkelig fellesråd åpne for parkering foran Skien kirke i samme slengen? skriver Ørnulf Hjort-Sørensen (Rødt) i et innlegg her i avisen.

Les også
Butikkdrivere i sentrum er oppgitt og sjokkert. Rolf Erling (Ap): – De overdriver!
Les også
Nå har politikerne bestemt seg for parkeringsmulighetene i sentrum
Les også
En pussig parkerings-idé

Det er en god debatt om hvorvidt parkeringsregimet i Skien sentrum henger på greip eller ikke. Eller hvorfor Bygarasjen går med underskudd. Dette er et ansvar som faktisk tilligger byens politiske flertall å håndtere.

Det er imidlertid forunderlig, ja nærmest sjokkerende, å se at sentrale politikere i byen nærmest angriper en hardt prøvet handelsstand med en potpurri av karakteristikker og stråmannsargumentasjon. Dette er ikke mer komplisert enn at de som jobber knallhardt med å få butikkene (som så mange snakker så varmt om) til å gå rundt har bedt om litt hjelp – og så får de til svar at de overdriver eller at det de sier ikke er sant. Eller om det kunne vært en idé å stable biler opp foran kirken? Er det noen som har foreslått det? Svaret er nei.

Dette er nokså respektløst. Butikkdriverne fortjener ikke dette, og det er til å forstå hvis de føler at byens rødgrønne, politiske flertall ikke er veldig på tilbudssiden. For å si det mildt.