UNFAIR: Artiklene til Varden-redaktør Tom Erik Thorsen og Skien by-leder Tore Hammersmark (biildet) var for meg defensive og unfair, sett hen til problemstillingen, skriver Nina Melfald. Foto: Fredrik Pedersen

Defensivt om Skien sentrum

Det har den siste uken vært skrevet tre artikler i Varden om Skien, den første hadde Guri Berntsen om «Byutvikling i Skien siste tretti år», en historikk hun beskriver bra.

De to andre artiklene var av Vardens egen sjefredaktør, Tom Erik Thorsen, om «Hvorfor er det så få i Skien sentrum?» og til sist, leder i Skien By, Tore Hammersmark med sin «Skien By savner menneskene sine». De to siste artiklene var for meg defensive og unfair, sett hen til problemstillingen.

Først vil jeg nevne Skiens topografi, sentrum går fra vannspeilene og opp til Lie og Plesnerparken, veien dit er kupert og til tider lang og bratt, noe som er årsak til at vi ikke har ett komplett sentrum. Høydeforskjellen i antall meter vet jeg ikke, men terrenget er ikke til sentrums fordel.

Derimot må vi ikke snakke ned sentrum slik mange gjør i dag, å si at det ikke er folk i sentrum og jo oftere man kommer med en slik påstand, desto mer tror folk på det, og det er ikke fair ovenfor alle dem som arbeider og driver ulike virksomheter i Skien sentrum. Jeg er lei av å høre at det ikke er folk i sentrum, nærmest som et mantra, hvis alle som sier dette, selv hadde tatt turen til byen, så hadde det vært ganske så folksomt der!

Nå som vi går mot vår og sommer, så flytter kafeer og restauranter virksomhetene ut på gaten, noe som gjør det trivelig og livlig i Bryggeparken og i en rekke av bygatene.

Skien er en større by og har store sentra utenfor selve bykjernen, som Herkules, Rødmyr, Falkum/Skagerak Arena og Gulset, på sistnevnte sted bor det 10-12.000 mennesker, en liten by i seg selv. Dette er områder som ikke henger fysisk sammen med sentrum. Hammersmark har en oppgave med å samordne dette, bedre enn det som er i dag.

Thorsen viser til Porsgrunn og hvor fint de har fått det der, noe som sikkert er hyggelig å høre for byen og som sikkert er riktig. Til det er å svare at Porsgrunn har en flat topografi med en lang gate hvor sentrum starter ved Osebakken og ender nederst, hvor Down Town ligger.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hammersmark nevner i sin artikkel om alt som vil skje utover våren av hyggelige begivenheter i sentrum av Skien, han nevner feiring av påsken (den har vel ikke Hammersmark funnet på?), 17. mai-feiring med barne- og borgertog (det var vel ikke Hammersmark som skaffet oss grunnloven?) og andre arrangementer av ulikt innhold, som Hammersmark er med på.

Hammermark nevner også flere aktiviteter som har vært arrangert den siste tiden i Skien, som demonstrasjoner utenfor rådhuset, disset grunnet i høye strømpriser og relasjonen til Ukraina. Men demonstrasjonen «Ikke bygg i ælva vår», nevnte han ikke. Var dette bevisst, mon tro?

Leder i Skien By har en primæroppgave og det er å fylle sentrum med butikker, aktiviteter og folk, dette i kombinasjon med en velstelt og pen by.

Med dette mener jeg noe jeg har tatt opp tidligere, uten at noe har skjedd, nemlig at de rette instanser må rette opp alle skjeve og ødelagte skilt, mange mangler maling og bulker må rettes opp, videre må ødelagte fortauskanter og liknende, settes i stand og det må gjøres grep for å rengjøre og rydde der dette trengs.

For øvrig vil jeg skryte av gårdeiere som pusser opp og rehabiliterer sine eiendommer, flott! Det er trivelig å være i en pen by, her gjør parkvesenet en kjempejobb med å plante ut og pryde byen rundt med den skjønneste blomster, i tillegg har byen Brekkeparken med sin blomsterprakt.

Til slutt, det et utbyggingsplaner for Klosterøya og for Skien Brygge (Langbryggene/jernbanebrygga), en kunstig øy med bebyggelse og en gangbro over Bryggevannet, alt dette er fullstendig ødeleggende for Skien sentrum som blir utarmet og ødelagt, disse planer burde lederen for Skien By (som skal arbeide for nettopp et godt utviklet sentrum) sette foten ned og markere at dette ønsker man ikke.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vi ønsker ikke at kapitalkreftene skal bestemme byens utvikling, de handler som de gjør på grunn av egen profitt og ikke i ønsket om å styrke og utvikle Skien sentrum.

Jeg avslutter dette innlegget med Tore Hammersmarks siste ord i sin artikkel, «ha en deilig vår og nyt solen i Skien By»!

Nina Melfald