Deponi: midlertidig friskmeldt

Deponisaken minner mer og mer om en trist kreftdiagnose. Når Venstres Sveinung Rotevatn med et haleheng fra Høyre, nå midlertidig har friskmeldt pasienten skal vi selvfølgelig glede oss over det. Hele Grenland trenger et pusterom nå, etter seks års kamp mot trusselen det nasjonale giftdeponiet til Bjørn Rune Gjelsten er.

Men «byllen» kan raskt blusse opp igjen, om NOAH AS finner ut at de vil fylle gruvene med giftig avfall likevel. Kanskje etter valget høsten 2021, eller kanskje etter 2030, når Langøya igjen renner over av importert giftig avfall? Ingen vet når eller om, og det er regjeringens Venstrepolitiker Rotevatn tydelig på. Foreløpig har vi stanset den statlige planen for deponi, beslutningen er utsatt nå, sier han. Vi må derfor fortsatt leve med trusselen hengende over oss i minst ni år til her i Grenland. Som om ikke de foregående seks årene har vært smertefulle nok.

Er det noen grunn til å stole på Høyres garanti om at deponiet ikke kommer? Ingen verdi i den garantien, vil jeg si. Hele deponikampen vitner jo om det. De lyver, bedrar, vi lures, det serveres teknisk politisk desinformasjon og taktikkeri, vi trues og vi skal skremmes til taushet. Slik har opplevelsene til oss som har stått i spissen av kampen vært, og mange andre med oss. Dessverre har altfor mange fullstendig mistet troen på vårt demokrati og våre folkevalgte under denne reisen. Og vi er blitt direkte skremt av metodene benyttet av aktørene fra NOAH, Bellona og Norsk Industri.

Sikkert vanskelig for de fleste å forstå, men NOAH gjør faktisk bare det våre politikere har gitt dem mandat til, selv om krisemaksimeringene deres bare har vært oppspinn og skremselspropaganda. Vårt eget avfall må vi håndtere, men den enorme importen av giftig avfall velsignes av våre folkevalgte, og våre byråkrater i direktoratene. At NOAHs folk i våre øyne fullstendig mangler etikk og moral, sunn HMS og tanker for mennesker og miljø, det er så. De skal ha avkastning på sine investeringer, så for dem handler alt kun om å tjene mest mulig penger.

At pengemålet direkte går på vår regning og risiko, det må vi ta opp med våre politikere. Men hva gjør vi, når disse åpenbart ikke bryr seg om oss? Stemmer et annet parti? At det er en fundamentalt feil i vårt system, ingen tvil. Men «kreftbyllen» sitter først og fremst inne i Miljødirektoratet, tror jeg. Det er de som styrer våre folkevalgte, men hvem bestemmer i direktoratet? Det spørsmålet har jo Rotevatn gitt oss svar på nå, det er visst folkene til Gjelsten i NOAH det.

Så da kan vi foreløpig senke skuldrene litt, drikk champagne dere som vil, inntil NOAH enten okkuperer eller friskmelder Brevik for giften sin. Vi trenger bare å holde pusten i ni år til, fint for folkehelsen det, Sveinung Rotevatn?

Jan Erik Parr

naboer mot giftdeponi