VÅR-HELSE: Lege og spaltist i Varden, Katharina Pracon har laget en oversikt over vårens positive effekter på kropp og psyke og gir deg rådene om hvordan du kan utnytte dem best mulig. Foto: Privat

Derfor er våren bra for oss

Lurer du på hvorfor våren og solen er bra for oss? Her er en oversikt over hva årstiden vi nå er godt inne i faktisk gjør med hode og kropp!

Mens mange igangsetter nyttårsforsetter om å starte nytt og bedre liv ved årsskiftet, så er det faktisk våren som er den tiden du bør legge slike planer til. Årstiden der nytt liv starter kan være tiden for at håp, motivasjon og gode vaner får blomstre. Hvis du klarer å utnytte dens egenskaper kan det være lettere å gjennomføre enn resten av året.

Her kommer en oversikt og vårens positive effekter på vår kropp og psyke og råd til hvordan du kan utnytte disse best mulig.

Mer energi og glede

Med mer sollys og varme øker våre lykkehormoner som serotonin og vi får mer energi. I kombinasjon med lange lyse kvelder vil det oppleves enklere å komme seg ut på tur eller i bevegelse. Mange får mer overskudd til å trene og kan etablere gode treningsvaner.

Fysisk aktivitet fremmer god helse, både psykisk og fysisk. Det er veldokumentert at det gir overskudd og kan forebygge og behandle en rekke sykdomstilstander som for eksempel diabetes, depresjon, visse typer kreft, hjerte og karsykdom.

For de som allikevel sliter med å komme seg ut er mitt råd det å utnytte kroppens hormonsystem og komme seg ut innen to timer etter man har våknet. Da har man mest energi og vil booste enda flere lykkehormoner til å gi mer energi utover dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Å være våryr - bare en myte?

Faktisk ikke!

Både dopamin og testosteron er noen av hormonene som øker om våren. Økt utskillelse skjer på grunn av dagslys, trening og en mer aktiv livsstil. Begge er feel-good hormoner som bidrar til gode følelser og energi.

Testosteron er i utgangspunktet hormonet som forbindes med menn, men kvinner har også testosteronspoduksjon - bare mye lavere enn mannens. Derfor får ikke kvinner skjegg, men økt testosteron vil gi økt sexlyst og energi.

Forskning har vist at kvinner derfor vil kjenne økning av testosteron mer på kroppen enn menn, som allerede er vant til å ha en del av det i kroppen.

Bedre immunforsvar

Mindre energitappende faktorer som sykdommer gjør også at vi føler oss sterkere og bedre om våren. En viktig faktor til dette er vitamin D som vi får av sollys. Vitamin D tar blant annet vare på immunforsvaret vårt og hjelper i bekjempelse av flere sykdommer som kreft, diabetes og MS.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Søvn

De fleste vil oppleve at økt aktivitet og mer dagslys vil bedre nattesøvnen.

Lyset påvirker søvnen vår og mange vil føle seg mer opplagte.

For andre kan søvnplager forverres om våren. Hvis man er sensitiv for lys og lyd kan det være vanskelig å sove lenge nok med kvitrende fugler og lys utenfor.

Søvnen vår styres av hormonet melatonin som kroppen skiller ut når den får signaler om at det går mot kveld. En stabil døgnrytme er viktig å holde på, slik at produksjonen av dette hormonet holder seg jevnt.

Ikke alle opplever våren som god

Artikkelen fortsetter under annonsen.

For mange er vår og sommertiden en fantastisk tid, men vi må ikke glemme dem som ikke deler den oppfatningen. Noen får forverring av depresjon og angst både som naturlig svingning i sykdomsforløpet, men også på grunn av alle forventninger til sommeren og en tid man bør være glad.

Mange tror at høst og vinter er verst når det gjelder depresjonsplager, men like mange opplever plagene om våren og sommeren. I tillegg plages så mange som en femtedel av Norges befolkning av allergi og flere assosierer derfor våren med en tøff tid med mye helseplager.

Fyll opp energilagrene

Likevel opplever de aller fleste våren som en fin tid med mye positiv energi. Det er en fin tid til å utvikle gode vaner, være i bevegelse og fylle opp energilagrene for mørkere tider. Noe av overskuddet man sitter igjen med kan brukes til å være oppmerksomme på dem rundt oss som kanskje ikke har det like bra.

Det fine med glede og energi er at det vokser dersom det spres. På samme måte som man sjelden finner en blomst for seg selv, men mange som blomstrer sammen og samtidig.

Les også
«Kona har sendt meg»
Les også
Mange kaster klærne i finværet – men kan man bli syk av å fryse? Dette sier lege Katharina
Les også
Er du ekstra trøtt for tida? Lege Katharina tror hun vet hvorfor