MAGNOLIAPARK: Slik var et av utkastene for hvordan rådhusplassen kan bli magnoliapark, signert Dronninga Landskap. Foto: Elisabeth Rokstad Dronninga Landskap AS

Det bør være relativt innlysende at det som kan og må være byens flotteste sted ikke kan være en gruslagt parkeringsplass

KOMMENTAR: Rådhusplassen i Skien har potensial til å være noe langt mer enn en gruslagt parkeringsplass.

Hotelldirektør Christer L. Sørensen tar slett ikke feil når han sier at rådhusplassen i Skien «står åpen og tom hele året bortsett fra på 17. mai». Han vil at det skal bli permanent parkeringsplass der. Det setter selvsagt fart på debatten om hva rådhusplassen skal være og ikke være.

– Det var lenge før min tid i politikken at vi bestemte oss for at rådhusplassen ikke skulle være noe parkeringsplass, sier Knut Einar Aas (Ap). Det kan være relevant å bemerke at Aas slett ikke er en nykommer i politikken i Skien. Han har vært med en stund.

Og hele denne tiden, og før det, har ikke rådhusplassen vært annet enn ingenting. For mer enn ti år siden gjorde kommunen et stunt, der den gruslagte plassen ble gjort om til en slags park over natten – først og fremst ved å rulle ut ferdigplen på hele plassen. Det skapte umiddelbart begeistring, men resulterte også i at gresset, relativt raskt, ble stygt, råtnet og fjernet.

Omtrent på samme tid ble det gjennomført en arkitektkonkurranse, der Dronninga Landskap vant med sitt forslag om å gjøre om rådhusplassen til det som ble betegnet som «en representativ paradeplass foran Rådhusets stolte og forseggjorte fasade». Det skulle fortsatt være grus, men to rekker av magnoliatrær skulle ramme inn plassen på hver sin side, sammen med benker. Kverndalsbekken, som er lagt i rør, skulle hentes opp «for å lage en ny bybekk». Endelig skulle det hele lyssettes på en skikkelig måte.

Det bør være relativt innlysende at det som kan og må være byens flotteste sted ikke kan være en gruslagt parkeringsplass. Estetisk er det noe ugreit stusslig over det. Samtidig er det grunn til å tro at dersom det er vilje og ønske om at et bysentrum skal være attraktivt, for ikke å si mer lønnsomt, må det også gjøres grep for å gjøre det attraktivt for folk. Mennesker må ønske å være der. Skien kommune har, langt på vei, lykkes med dette i Bryggeparken, som tidvis yrer av liv. Ombyggingen av Landmannstorvet, som er den direkte og utløsende årsaken til at rådhusplassen nå fungerer som parkeringsplass, kommer også til å løfte sentrum betydelig.

Det er så visst ikke gratis å ruste opp Landmannstorget (estimert til 82 millioner kroner). Magnoliaparken foran rådhuset skulle, i 2013, koste ti millioner kroner. Og det er selvsagt penger og prioriteringer som er årsaken til at rådhusplassen fortsatt bare er grus. Det er på tide å gjøre noe med dette nå, og parkeringsplass er åpenbart ikke svaret.