LEDER OG NESTLEDER: Bjørn Arild Gram fikk toppvervet i kommunesektorenes interesseorganisasjon. Den nye KS-lederen ble valgt under KS' landsting i februar. Her sammen med avtroppende leder og påtroppende nestleder Gunn Marit Helgesen. Foto: Ole Berg-Rusten

Det er åpenbart lukrativt å være politiker

LEDER: Styrelederne i gigantselskaper som Equinor, Yara, Telenor og Hydro får godtgjøringer som ikke er veldig mye større enn hva nestlederen i KS får. Politikk kan være innbringende.

Å velge politikk som karrierevei er verken forbudt eller feil. Selv om det er åpenbart problematiske sider ved at det begynner å bli svært mange som har politikk og tillitsverv som fulltidsjobb. Det er heller ingen tvil om at mange verv faktisk også fyller fulle arbeidsdager – og vel så det. Å være stortingsrepresentant, for eksempel, betyr at man ikke kan ligge på latsiden. Her er eviglange møter, utallige komitéreiser, besøk i hjemfylket og land og strand rundt i partilag. For mange. Så kan man helt sikkert diskutere om representantenes godtgjøring på kr 987.997 per år er for mye eller for lite.

Fylkesvaraordføreren i Vestfold og Telemark, Sven Tore Løkslid (Ap), har samme godtgjøring. Nå er han i vinden etter at TA omtalte at han fremmet et forslag som gjør at han ikke får avkorting mellom Navs makssats på 6G og hans varaordførerlønn. Til Varden sier Løkslid at forslaget han fremmet kun var en presisering og at «fremma altså IKKJE noko heilt nytt forslag knytta til permisjonsordning som gav meg sjølv eller andre folkevalgte noko ekstra slik det hevdes i TA». At arbeidsgiver betaler «mellomlegget» er ikke veldig uvanlig. Mange arbeidsgivere gjør dette. Ergo er ikke substansen i dette påfallende sjokkerende.

Det som imidlertid er påfallende, er hvor dyktig Løkslid er til å påta seg lukrative verv og hvor mye tid han har. I tillegg til fulltidsjobben som fylkesvaraordfører er han (når han ikke er i pappapermisjon) 2. nestleder i KS. For dette får han 450.000 kroner i året, ettersom dette er en 30 prosents stilling. I tillegg kommer 150.000 som leder av KS i Vestfold og Telemark. På toppen av dette har han også gjort seg fortjent til et gruppeledertillegg i fylkestinget tilsvarende 227.000 kroner i året. Godtgjøringen som gruppeleder skal han, i likhet med Ådne Naper (SV), imidlertid betale tilbake. Det ble for mye, rett og slett.

Samtidig som Løkslid ble valgt som 2. nestleder i KS, ble Gunn Marit Helgesen (H) valgt som 1. nestleder og internasjonalt ansvarlig i kommunenes interesseorganisasjon KS. Hun var leder, men etter det som så ut som en utilslørt hestehandel ble Bjørn Arild Gram (Sp) valgt til ny leder. Godtgjøringen for Helgesens nestlederverv ble samtidig kraftig jekket opp, til 750.000 kroner i året – eller halvparten av ledervervet. Som gikk til en sittende ordfører som bare fire måneder før hadde bedt om velgernes tillit i Steinkjer. Disse to vervene kan ikke kombineres. Gram valgte KS etter at velgerne valgte ham.

Styrelederne i Equinor, Telenor, Yara og Hydro har honorarer fra 780.000 kroner til en drøy million. Selskapene er gigantiske og leverer enorme resultater. Og det er så vidt godtgjøringen passerer det Helgesen får i en halv stilling som nestleder i KS. Og langt under det fylkesvaraordføreren får samlet. Sånn til sammenligning.

Det er åpenbart svært lukrativt å være politiker.