BØR TAKKE: Vi takke alle som bidrar i barnehagene, mener Varden. Her representert ved Kristin Meyer-Lund, Lene Innleggen og Tove Larson i Åfoss barnehage i Skien. Foto: Fredrik Pedersen

Det er én yrkesgruppe som fortjener mer oppmerksomhet enn den har fått: Barnehageansatte

LEDER: «Alle» har snakket om å stenge skolene. Ikke så mange har snakket om de som står på hver dag i barnehagene.

Lytt til Vardens lederartikler som podcast:

Debatten går høylytt om skolene i Grenland, og særlig i Skien. Sannsynligvis også med rette, for det må kunne sies å ha vært betydelig innslag av smitte på skolene. Den 10. desember sa ordfører Hedda Foss Five (Ap) i bystyret at «at vi har ikke lov til å avslutte skoleåret eller ha hjemmeundervisning uten at det er begrunnet i en aktuell smittesituasjon». Hun viste til at en slik smittesituasjon «har vi ikke i Skien».

Samme dag ble registrert totalt 17 smittetilfeller i Skien. Siden har smitten økt, og det i et omfang som gjør at Skien ligger helt i toppen av de nasjonale statistikkene. Flere hundre elever og lærere i Grenland sitter i karantene gjennom jula.

– Jeg er sint, frustrert og oppgitt, og det er familien min også. Jeg er lei meg for at vi ikke vant fram, sier lærer Dag Rune Pedersen til Varden.

Når Varden utfordrer ordføreren på kritikken fra lærere som har argumentert med at det kunne ha blitt innført hjemmeskole den siste tiden før jul, er hun mest opptatt av at «vi står midt oppi en alvorlig pandemi der liv og helse for mange er trua, og jeg ønsker at vi skal ha fokus på det».

Lærer Pedersen setter ord på det mange mener. Kritikken er også forståelig. Mens virksomheter har sendt medarbeidere på hjemmekontor i hopetall, har Skien kommune vært steile på at hjemmeskole ikke er mulig. Det hadde det selvsagt vært, og beslutningen om å holde elevene på skolen framstår som mer og mer feil.

Det er imidlertid én yrkesgruppe som fortjener mer oppmerksomhet enn den har fått: Barnehageansatte. Kommunen har vært – og er fortsatt – klar på at smittesituasjonen har vært annerledes her enn i skolene, og holder barnehagene på gult nivå fortsatt. At det har vært smitte i flere barnehager er ubestridt.

Det er på sin plass å trekke fram de barnehageansatte som noen av de virkelige heltene i denne pandemien. Mens de fleste andre kan holde avstand, må barnehageansatte ha nærkontakt med svært mange. Det er disse som sitter med barn som trenger trøst på fanget. Det er de som skifter bleier og tørker snørr. De er eksponert for mulig smitte på en helt annen måte enn de fleste andre.

Å stenge barnehagene ville ha fått større konsekvenser enn hjemmeskole. Hjemmesituasjonen ville ha blitt helt annerledes for foreldrene. Åpne barnehager gjør at samfunnets tannhjul kan gå rundt. På et vis som er så normalt som det kan bli, alt tatt i betraktning.

Derfor bør vi takke alle som bidrar i barnehagene. Hver eneste dag. Selv midt i en pandemi.

BØR TAKKE: Vi takke alle som bidrar i barnehagene, mener Varden. Her representert ved Kristin Meyer-Lund, Lene Innleggen og Tove Larson i Åfoss barnehage i Skien. Foto: Fredrik Pedersen