Foto: LM Otero

Det er godt vi ikke skal på ferie

KOMMENTAR: Nå er dollaren og svenskekrona så dyr at det er godt vi slipper å reise dit.

Vi skriver februar 2008. Vi er på en kort visitt til New York. En klassisk kjærestetur. Som var usedvanlig hyggelig og fin. Ingen av oss hadde vært i The Big Apple før, så det var stas. Massevis å se på. En endeløs rekke av ting å gjøre. Og helt usedvanlig mye å bruke penger på. Såpass mye at jeg endte opp med å måtte kjøpe en ekstra koffert. Mannen jeg kjøpte dem av var for øvrig en svært artig type. Ikke utviste han særlig diskresjon rundt tidligere kundeforhold, heller, for da han skjønte at jeg kom fra Norge, la han ut på en lengre historie om den gangen han solgte en koffert til Gro Harlem Brundtland. Angivelig.

Om det var sant eller ikke, hadde jeg ingen forutsetninger for å mene noe om. Det jeg imidlertid hadde konstatert, med høy grad av sikkerhet, var at kronekursen var svært fordelaktig. Og det var den. Én dollar kostet 5 kroner og 39 øre. Det var lavt, også i historisk sammenheng. Og sannsynligvis årsaken til at vi måtte ha en ekstra koffert. I månedene etter årtusenskiftet kostet dollaren over ni kroner.

Nå om dagen står dollaren i en tier. Det britiske pundet er over tolv kroner. Danskekrona er verdt nesten halvannen gang så mye som den norske. Til og med de svenske kronene er verdt mer enn de norske. I fjor sommer gikk jeg for øvrig på en katastrofal valutasmell i Sverige. Som så mange andre har jeg en boks med utenlandsk valuta gjemt i et skap. Det har akkumulert seg noe over tid, og jeg har hatt en lei tendens til å glemme å sjekke denne før jeg skulle reise et sted. Bortsett fra i fjor sommer, da vi skulle til Sverige.

Glad og fornøyd hadde jeg med meg flere hundre kroner med svenskekongen på. Det var jo «gratis penger». Problemet var bare dette: De var ikke verdt papiret de var trykket på. De var gått ut av sirkulasjon, alle som én. Jeg har svidd av noen kroner på ting jeg ikke har fått bruk for, men å bokstavelig talt kaste penger i søpla føltes ubegripelig feil.

Kronekursen er hyggelig for de som eksporterer fra Norge, uten å importere råvarer. Sjømat, for eksempel. Olje kunne vært noe annet, men med dagens oljepriser er det ikke mye å glede seg over. Høy grad av import og litt guffen valutaeksponering kan imidlertid være nokså trasig for enkelte bedrifter.

Og så har vi ferierende nordmenn, hvis paradegren utenlands er å påpeke hvor billig alt er. Særlig røyk og brennevin. Så utbredt er denne øvelsen at selv de som ikke røyker eller drikker deltar i den. Har jeg inntrykk av. Nå er krona så lav at det knapt hadde vært noen vits i å reise utenlands. Det slipper vi, heldigvis. Så får vi heller bruke kronene her hjemme. Her har en krone alltid vært en krone. Det er godt vi slipper å reise noe sted.