UVAKSINERT: Anna Bratsberg sier hun bruker naturens medisin for å holde seg frisk. Foto: Privat

Det er ikke yoga og isbading som gjør at levealderen i verden har gått opp

LEDER: Personlig overbevisning, politiske standpunkter eller religiøse forklaringer er ikke gode grunner til å ikke la seg vaksinere.

Per 23. desember var 3.911.740 nordmenn vaksinert med to doser. Det tilsvarer 88,9 prosent av befolkningen over 18 år. Dette innebærer at 11,1 prosent av den voksne befolkningen ikke har sørget for å la seg vaksinere med to doser.

Tidligere i uken brakte Varden et intervju med sykepleieren Anna Bratsberg, som ikke ønsker å ta koronavaksinen. Bratsberg skal ha honnør for at hun forteller hvorfor. Det skal sterk rygg til for å tåle å «stå fram» og sette ord på det enkelte føler. Bratsberg har samtidig et relativt reflektert syn på sitt eget standpunkt, for hun erkjenner at «jeg er en viss trussel for samfunnet», men det er også øredøvende åpenbart at hun samtidig representerer en holdning som er dypt problematisk når hun hevder at «jeg har rett til å bestemme over min helse, og hvis jeg får korona, så må jeg ta konsekvensen av det».

Det vil antagelig aldri være feil å hevde at intensivkapasiteten kunne ha vært bedre utbygd eller at helsevesenet, inkludert fastlegene, kunne vært mer robust. Man kan imidlertid ikke bli overrasket dersom man får kritikk og møter motstand dersom man tar valg som åpenbart kan belaste fellesskapet og som går på tvers av både sunn fornuft og overveldende empiri. I forrige uke kunne Helse Sørøst melde at 56 prosent av de covid-19-innlagte pasienter på intensivavdelingene var uvaksinerte. Det er satt flere milliarder doser covid-19-vaksine.

Det kan være at det er gode, medisinske grunner til at enkeltpersoner ikke lar seg vaksinere. Personlig overbevisning, politiske standpunkter eller religiøse forklaringer er ikke det.

Onsdag kunne Aftenposten fortelle at det en påfallende sammenheng mellom hvem som stemte på Donald Trump og antall covid 19-relaterte dødsfall. Enkelt sagt: Der mange stemte Trump i 2020 er vaksineandelen lav og dødstallene høye. Det har vært over 800.000 koronarelaterte dødsfall i USA.

Man kan gjerne argumentere for at ens egen helse er privat og at «naturens medisin» er å foretrekke, men hvis alle hadde argumentert slik, hadde det gått oss fryktelig dårlig. Siden 1900 har forventet levealder, på globalt nivå, blitt dobbelt så lang. I enkelte land, som India og Sør-Korea, lever folk tre og fire ganger så lenge som for 100 år siden. Det er ikke fordi yoga og isbading er blitt veldig utbredt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det er fordi vitenskapen er kommet lenger og mangelen på kunnskap har blitt mindre. Særlig blant helsepersonell. Og ja, fordi vi har fått gode vaksiner.