Foto: Fredrik Pedersen

Det er øredøvende paradoksalt at en Ap-kommune plasserer penger i et selskap som synes å ha fagforeningsknusing som kampsak

LEDER: Porsgrunn kommune vil tjene penger på Wizz Air.

– Vi er et flyselskap uten fagforeninger, sa Wizz Air-konsernsjef József Váradi på et pressemøte i oktober. Han kunngjorde samtidig at selskapets base på Gardermoen skulle bemannes med «eksisterende ressurser i konsernet» – og ikke norske arbeidstakere.

Porsgrunn kommune har investert i Wizz Air. Ikke direkte, men via sine pengeplasseringer. Varden har, gjennom mange år, hatt et kritisk blikk på kommunens pengeplasseringer, og har avslørt at kommunen har investert i alt fra klasevåpen til alkohol og pengespill.

Den aller mest absurde konsekvensen av Porsgrunn kommunes jakt etter økt avkastning stammer fra 2009, da et luftslott av et hedgefond på Cayman Islands gikk så høylytt over ende at de ble saker i finanspressen over hele verden og den svenske, London-baserte fondsforvalteren Magnus Peterson ble senere dømt til 13 år i fengsel for svindelen.

Les også
Kasino, Wizz Air og prosentregning

Kan man laste Porsgrunn kommune for at 25 millioner kroner forsvant til en svindler? Selvsagt, fordi man lot det skje; det er plent umulig for en kommunal byråkrat (eller politiker) i Porsgrunn å ha noe som helst innsyn i hvordan et hedgefond på Cayman Islands forvaltes. Det er null innsyn. Og der man har null innsyn bør ikke skattebetalernes penger plasseres.

Om Wizz Air-plasseringen sier ordfører Robin Kåss (Ap) at «vi har gitt et oppdrag til en forvalter som skal jobbe for en etisk standard», «og så kjenner jeg ikke til hva som er gjort med akkurat denne eierposten». Han sier videre at «slik vi forvalter våre penger, er det krevende å gå såpass detaljert inn i alle selskaper».

Nettopp. Og nettopp derfor vil det – høyst sannsynlig – fortsette å komme flere avsløringer om hvor pengene til innbyggerne i Porsgrunn kommune plasseres. Fordi politikerne lar dette skje. Kommunens forvalter, Ernst Hagen, synes samtidig å være opptatt av å bagatellisere sak etter sak. Det kan han gjøre med god samvittighet, for oppdraget han har fått av Porsgrunn kommunes politikere er nokså enkelt og greit: Størst mulig avkastning. Riktignok med et «etisk regelverk» som ikke er av det påfallende vanntette slaget.

Hvorfor gjør en kommune dette? «Avkastningen har på 15 år vært 111 prosent. Hadde vi bare satset risikofritt, ville den vært 49 prosent,» sa rådmann Per Wold til Varden, om kommunens aksjeplasseringer, i 2017.

Pengeplasseringene er god butikk for kommunen. Få sier nei til mer penger. Også kommuner som har vært Ap-styrt siden krigen. Handlekraften blir forbausende begrenset når det viser seg at sosialdemokratiet investerer penger i et konsern som synes å ha fagforeningsknusing som kampsak. Det er øredøvende paradoksalt.

Hør Vardens lederartikler som podcast: