Foto: NTB

Det kan ikke være slik at vi ikke får vaksinert folk fordi folk er på ferie

LEDER: Flere kommuner sier rett ut at de ikke vil klare å øke vaksinetempoet i juli, etter at de har fått melding om at de mister vaksinedoser i juni.

– Vi har ikke folk, og klarer ikke å skaffe nok vaksinatører. Frivillige passer på køen, de setter ikke vaksinene, da må jeg ha helsepersonell. Og de skal ha ferieavvikling, sier vaksinekoordinatoren i Sandnes, Irene Asheim Ivesdal, til VG.

Smittevernlegen i Øygarden, Jens Even Eikås, sier at «det blir helt forferdelig» å «ta igjen», i juli og august, de vaksinedosene de mister nå: – Vi er ikke dimensjonert for det. De som jobber med vaksinering må også ha fri, og mange har barn som har fri fra skole og barnehage i fellesferien, og kan derfor ikke ta ut ferie på et annet tidspunkt, sier han til avisen.

Skiens assisterende kommunedirektør, Jan Petter Johansen, sier til Varden at det er krevende for kommunene å planlegge, ettersom de får vite vaksinetallet for de kommende ukene med to ukers varsel og at «den krevende situasjonen skyldes at det er mangel på personer som kan sette vaksine».

Johansen er imidlertid svært glad for Skien er blitt «skjevfordelt» i riktig retning, og at antallet vaksiner som kommer til Skien er i tråd med hva som tidligere er blitt skissert. Dette betyr imidlertid ikke at alle er vaksinert før sankthans, for å sette det på spissen: Antallet vaksiner blir større utover sommeren, og håpet er at alle skal ha fått tilbud om første dose i løpet av august.

Det er forståelig at det er krevende for kommunene å få kabalene til å gå opp. Og ja: Ferieloven gjelder også i en pandemi, og det er ingen som helst tvil om at det er mange som har stått på veldig over lang tid og som fortjener ferie.

Det kan imidlertid ikke være slik at landets kommuner ikke har tid til å vaksinere folk fordi det er ferie. Et virus tar ikke ferie. Og denne pandemien må vi få slått ned så raskt som praktisk mulig. Meldingen fra assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad er også krystallklar: – Alle kommunene har muligheten til å bemanne opp for å forberede seg for flere i juli, dersom de tar i bruk personell som er ferdig klarert gjennom Helsedirektoratets ordninger for nasjonalt helsepersonell eller helsefagsstudenter som trenger sommerjobb. Også andre fra frivillige organisasjoner kan trolig bistå med logistikkoppgaver, dersom det planlegges godt, sier han til VG.

Dette kalles å være løsningsorientert. Det må kommunene også være.