BYGGENE: Klosterøya øst. Conceptor Bolig vil bygge 68 leiligheter på pæler ut i løpet inn mot Klosterfoss. Foto: Poit/Conceptor Bolig

«Det må være det mest tankeløse prosjektet noen har funnet på»

Utbygging i Klosterfossen, regjeringen og bybane er blant temaene i dagens Hallo Varden.

Klosterfossen og gangstier

Det er neppe noen som i dag husker den voldsomme flommen i Klosterfossen for snart hundre år siden. Å bygge midt i fossefallet, må være det mest tankeløse prosjektet noen har funnet på.

Ingen kan kalkulere og beregne hvor mye slike bygg tåler i motstand mot slike vannflommer. Heller ikke garantere sikkerheten. Vann har en voldsom kraft, det vet alle. Hundreårsflommen kan komme og ingen kan hindre den. Det bygges stadig på elvebredder og på «flåter», uten tanke på annet enn penger og makt.

Har vi ikke nok fjellknatter og områder her på «berget» som er trygge for menneskene å bo på? Både politikere og byggherrer ser bare penger, uten tanke på konsekvensene. Rasfarer og flommer er noe av det som alltid må tas med i planene for utbygginger o.l. En behøver ikke være ingeniør for å forstå dette. Se på historien og ta lærdom av den.

Gangstiene og fortauene er der for oss alle. Noen ganger blir det litt klabb og babb, men da gjelder det å ta fram det gode humøret. Jeg møtte en hyggelig herre på et fortau i sentrum, og vi gikk begge til side for å komme forbi, men selvfølgelig til samme side.

Da bad jeg han om å stå stille så jeg kunne hoppe over han. Om han gjorde det? Nei da, og ikke jeg heller. Men vi fikk oss en god latter med ønske om en fortsatt fin dag!

Reidun Tveit

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Løpske strømpriser

I disse dager sies og skrives det mangt om emnet. Jeg tror politikere og næringsledere fra mørk rødt til mørk blått i dag gjør sitt aller beste for å finne gode løsninger for både fattig og rik. Men vi har forskjellige veier for å nå målet. Det hjelper lite å snakke negativt om Støre eller Erna, eller andre lokale politikere for den saks skyld.

Jeg tror vi heller kan løse problemene sammen med gjensidig respekt og samarbeide.

Det er greit å minnes Gunnar Knudsen på Borgestad, som var med å bygge opp vannkraften vår. Hans tanke var å fordele godene fra vannkraften til næringslivet og alle innbyggere i området vårt. Et konkurransefortrinn for å bygge framtiden. I dag er det dessverre slik at for flere store statsbedrifter, banker, etc. har de kun ett mål; størst mulig avkastning til eierne.

Porsgrunn kommune er deleier i vårt lokale kraftselskap, og jo høyere strømprisen blir dess mer går inn i Porsgrunns kommunekasse. I år vil det gå inn ca. 100 millioner ekstra til Porsgrunn kommune.

Skal kommunen bruke disse pengene til underbudsjetterte drømmer om formål og prosjekter som gangbro over elva etc., eller kunne det være en idé å sette et tak på strømprisen til private og næringslivet?

Dette gjelder blant annet. arbeidsplasser i kommunen vår. Hva med maks 50 øre pr. kWh i Porsgrunn?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det ville vel være riktigere å la oss dele godene – i stedet for å suge ut økonomien til hvermann, som da må søke om å få tilbake bidrag fra det som egentlig er felles eie. Kunne vi klare det, så ville vi slippe mye unødig arbeide med fordeling av midler for framtiden. Dagens kjetterske ordning hvor stat og kommune betaler en brøkdel tilbake til borgerne kan vel heller sammenliknes med de gamle avlatsbrevene.

Tør vi friske opp Gunnar Knudsens intensjoner – og gjøre noe med det? La oss stå sammen om Porsgrunn!

Leif Stjernholm Bryn

Støres demoleringsgjeng

Nå har vi ynket oss over Erna, noen faktisk i åtte lange år. Og har sett fram til endelig å bli kvitt henne. Hva har vi fått? En demoleringsgjeng. Her skal ting rives ned og vrakes. Raseringseksperten nr. 1 er Trygve Slagsvold Vedum. Han utropte seg selv til kongen på haugen. Han skulle åpne lommeboka. Røsk og riv, «jeg skal betale» lovet han. Hadde vel fullmakter til å drysse ut noen hundre millioner til en ivrig saneringsgjeng!?

Har vi fått en ny regjering eller en raseringsgjeng? Her skal det rives skikkelig! Først og fremst fylkessammenslåingen, og domstolsordningen følger vel med i dragsuget. Og politireformen? Noe mer når vi først er i gang?

Fylkesordfører Tore O. Sandvik (Ap) ber om håndsrekning fra Ap-leder Jonas Gahr Støre for å redde regionreformen og sikre nye oppgaver og mer makt til fylkene (Aftenposten). På sin Facebook-hjemmeside skriver han bl.a.: «Færre og større regioner vil gjøre det enklere. Arbeiderpartiet, Venstre, Kristelig Folkeparti og Sosialistisk Venstreparti har programfestet større og sterkere folkevalgte regioner. Høyre bør benytte sjansen, og Senterpartiet bør forstå at dette vil styrke folkestyret.»

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det snakkes om kostnader for en reversering av regionreformen. Det bør ikke være det sentrale spørsmålet, men hva man vinner på å styrke folkestyret, som Sandvik påpeker.

Det ville vært en styrke for Jonas og Ap om han tar styringen og opptrer som regjeringssjef og ikke en utdatert slalåmkjører.

Finn E

Bybane

Spørsmål til initiativtaker Torstein Fjeld: Er det foretatt en markedsanalyse av prosjektet?

Hvor stort passasjerpotensial er det langs traseen i en radius av 500 meter? Hvor stor innvirkning vil det ha på redusert biltrafikk, redusert passasjer antall for buss (som allerede i dag sliter økonomisk), behov for shuttlebusser, som også vil belaste veinettet? Hvor mange tar i dag tog Skien N-Porsgrunn (avganger minst hver time).

Finansiering: 100 % offentlig eller bypakke (dvs. bompenger)? Hvor mye vil næringslivet bidra med?

Traseen: Skien G(?)-Porsgrunn stasjon, videre i det gamle jernbanesporet til Brevik, sidespor Vallermyrene-Herøya gjennom gammel tunnel – altså ingen bybane Porsgrunn stasjon via sentrum til Sundjordet?

Max to milliarder?

Som et apropos: København har i de siste årene rustet opp sitt T-banenett, uten bompenger!

Jan Løkslid