Foto: NTB Scanpix

Det offentlige svømmer i penger samtidig som folk må vrenge lommene sine for å betale strømregningene

LEDER: Det er ikke akseptabelt at folk og virksomheter flås mens stat og kommune soper inn penger.

Det var ikke akkurat gode nyheter direktør Kjetil Lund i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) kom med i E24 denne uken, da han varslet at «vi må være forberedt på at strømprisene kan komme til å holde seg høye gjennom dette året». Han peker på to årsaker: Lav fyllingsgrad i magasinene og høye gasspriser.

Nå er det på tide at regjeringen virkelig tar ansvar, og sørger for å få på plass et regime som gjør at privatpersoner og virksomheter ikke blir totalt flådd. Ordningene som er på plass nå, er ikke i nærheten av å være gode nok og regjeringens håndtering er under enhver kritikk. Det er vanskelig å komme unna at olje- og energiminister Marte Mjøs Persen (Ap) har vært oppsiktsvekkende svak som statsråd, men alle – og særlig velgerne – forstår at det blir feil å straffe henne alene; ansvaret for dette ligger hos statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

Norfaktas siste meningsmåling, for Nationen og Klassekampen, illustrerer at disse leder partier som er i fritt fall og som straffes knallhardt av en befolkning som er i ferd med å gjøre opprør. Sp (7,2 prosent) er nå mindre enn Rødt og SV og velgernes manglende lojalitet er eksepsjonell; mer enn halvparten av velgerne er borte. Ap er 2,9 prosentpoeng mindre enn ved valget. Høyre går fram 5,4 prosentpoeng og er blitt landets største parti. Ved å gjøre ingenting.

Regjeringen, hvis største parti gikk til valg på at det er «vanlige folks tur», innser tilsynelatende ikke det øredøvende paradoksale i at det offentlige, i form av stat og kommune som eiere av kraftselskapene svømmer i penger samtidig som folk må vrenge lommene sine for å betale strømregningene.

Kompensasjonsordningen blir tannløs og blek når energiprisene også driver inflasjonen i været; alt blir dyrere. Det er hyggelig og fint at finansene er i orden for stat og kommune, men det som i praksis skjer nå, er at myndighetene har skrevet ut en massiv, indirekte ekstraskatt.

Og forklaringen, som dels handler om økte gasspriser? I 2021 var den samlede eksportverdien av olje og gass fra Norge 825 milliarder kroner. Året før var tilsvarende sum 326 milliarder kroner. Bare i desember eksporterte vi olje og gass for 130 milliarder kroner. Tre ganger så mye som i desember 2020.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

AS Norge soper inn på elleville gasspriser og en historisk høy oljepris – og så brukes dette som forklaring på at forbrukere og virksomheter må blakke seg for nødvendighetsvaren strøm?

Dette er simpelthen ikke akseptabelt.