Foto: Vidar Ruud

Det pinlige «karantene-kappløpet»

KOMMENTAR: Mens Spania-turister angivelig «kjemper mot klokken» for å slippe karantene, kjemper andre for livet etter å ha blitt smittet.

«SE NÅ: Følg karantene-kappløpet» og «NÅ: Kjemper mot klokken for å unngå karantene» var toppsakene på landets mest leste avis, VG, sent fredag kveld. De var ikke alene. Dagbladet kunne meldt sent fredag kveld at «Både SAS-flyet og Norwegian-flyet landet før midnatt», som igjen «betyr at passasjerene slipper å gå i ti dagers karantene». Også NRK dro på, og i såpass rikt monn at fagredaktør Marius Tetlie, overfor bransjenettstedet Medier24, måtte innrømme at «dette ble overdimensjonert».

«Etter den opprinnelige planen skulle flyet fra Alicante lande på Gardermoen klokka 0.10 natt til lørdag – altså ti minutter etter at Spania gikk over i rød kategori, men flyet klarte å lande på flyplassen klokken 23.51,» meldte NTB om SAS-maskinens kamp mot klokken. TV2 intervjuet passasjerer som «jublet» over at de slapp karantene. TV-kanalen intervjuet en passasjer som mente det var «veldig viktig å slippe karantene, da han har jobb og studiestart på planene i ukene Fremover».

Med fare for å bli nærsynt: Norske medier har, i sum og hovedsak, gjort en god og grundig jobb med koronaviruset. Informasjonsbehovet har også vært enormt, og de aller fleste medier melder om til dels kraftig økning i lesingen.

«Karantene-kappløpet» er en høyst marginal del av den totale korona-dekningen, men viser også at det kan buklande av og til. SAS og Norwegian er sannsynligvis godt fornøyde med den omfattende omtalen og at begge selskapene «rakk å lande».

Twitter-brukeren @ksteigen oppsummerte det slik, sent fredag kveld: «Bittert å tenke på at dersom det skipet til Bjørgvin i 1349 hadde rukket fram før midnatt, hadde hele svartedauden vært unngått.»

Det var satt på spissen og svært sarkastisk, selvsagt, men poenget er åpenbart gyldig. Hvorvidt flyene lander ti minutter før eller etter midnatt er imidlertid fullstendig likegyldig. Mediedekningen må mediene selvsagt ta ansvar for. Å hindre spredning av viruset, må vi alle ta ansvar for. Bedrifter har gått over ende, ansatte er permittert og mister jobben og folk dør etter å ha blitt smittet. Mens Spania-turister angivelig «kjemper mot klokken» for å slippe karantene, kjemper andre for livet etter å ha blitt smittet.

Myndighetene må nødvendigvis sette en absolutt grense for når karanteneplikt inntreffer, men at det skal bli et «kappløp» for å unngå å komme i en situasjon der man må være i karantene, jubel og festivitas fordi man landet ni minutter før midnatt, framstår – i beste fall – som umusikalsk. At det var pinlig kan det ikke være tvil om.