Foto: NTB

Det politiske året er i gang. Det mangler bare én ting

LEDER: Vi trenger litt politikk snart.

«Er NRK Vedums PR-avdeling?» spør skribent Maria Refsland i en kronikk i VG. Hun påpeker det helt åpenbare: Statskanalen har hentet inn Sp-lederen, som stadig flere forsøker å gjøre til statsministerkandidat, til underholdningsprogrammet «Maskorama» og «Sløsesjokket». Refsland viser til at NRK gjør Vedum mer til kjendis enn politiker og at «NRKs konsekvente promotering av Slagsvold Vedum i diverse ‘joviale’ settinger er et demokratisk problem».

Samtidig, også i den rødgrønne leiren, er det påfallende mange Ap-folk som, i disse dager, har behov for å gi uttrykk for deres støtte til Ap-leder Jonas Gahr Støre. Porsgrunn-ordfører Robin Kåss er blant dem som har rykket ut med en støtteerklæring til Støre. Innlegget skrev han helt selv, påpeker han.

«Yngve kan faenmeg få sagt det fortsatt!» proklamerte Aps kommunikasjonssjef, Jarle Roheim Håkonsen, og lenket til et innlegg i VG av tidligere LO-leder Yngve Hågensen. Det var «klassisk Yngve» med sitt fargerike språk og a-endinger, men også en panegyrisk hyllest av Støre, som «en statsmann som kan styre et land i en urolig verden». Det var ikke rart at Roheim Håkonsen var fornøyd, for det var Håkonsen som ringte Hågensen om et slikt innlegg etter at partiveteran Thorbjørn Berntsen offentlig tok til orde for at Raymond Johansen, hans egen nevø, er en kandidat til å ta over Ap-skuta. Og innlegget til Hågensen? Det ble ikke skrevet av Hågensen, men Støres rådgiver, Jo Heinum, kunne TV2 fortelle.

I mellomtiden har nokså mange Ap-folk behov for å - nok en gang - angripe pressen med beskyldninger om slagside og agenda.

Frp jobbes det febrilsk med å distansere seg fra hva de tidligere har sagt og ment om Donald Trump og Erna Solberg (H) nekter å beklage at hun, i mars 2019 reagerte på teaterstykket «Ways of seeing» og uttalte at «jeg tenker at de som har laget stykket må tenke over at de også bidrar til å sette et fokus på politikere og deres omgivelser og mennesker, som bidrar til at det er tøffere å være politiker». Etter at dommen falt i saken denne uken ser uttalelsen enda mer merkelig ut enn den gjorde da hun sa den første gang.

Alle er, på sine vis, gode – og nødvendige – debatter. Men politikken kommer i annen rekke. Politisk har 2021 har kommet i gang på skjevest mulig vis. Vi får håpe at det går over til politikk snart. Det trengs i det som faktisk er et valgår.